Beba Razvoj u 1. godini 18. svibnja 2017.

Kada početi s odvikavanjem od dude varalice?

duda varalica beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U idealnim uvjetima odvikavanje od dude varalice trebalo bi početi već u šestom mjesecu s nadom da ćete je se uspjeti osloboditi do prvog rođendana

Duda varalica je “najbolja prijateljica” većine beba, ali i tom “prijateljstvu” jednom mora doći kraj. Što prije počnete odvikavati dijete, prije ćete postići uspjeh. Imajte na umu da duda varalica može loše utjecati na bebine zubiće i da je 76 posto beba koje su se “družile” s njom i nakon prvog rođendana, kasnije moralo nositi aparatić za ispravljanje zuba.

beba duda Možda te zanima... Je li svakoj bebi potrebna duda? Beba

 

Loše strane korištenja dude varalice

"Prečesto davanje dude može biti uzrok tome da se dijete kraće i rjeđe doji, ili ne doji efektivno na dojci, odnosno može doći do 'konfuzije bradavice'. Također bebe koje imaju dudu češće dobivaju gljivičnu infekciju, upalu srednjeg uha ili probavne smetnje. Pored toga, ako se dijete uvijek 'umiruje' dudom, to može usporiti razvoj govora. Dobro bi bilo odgonetnuti što je potrebno bebi koja plače, jer ignoriranje djetetovih potreba može dovesti i do osjećaja nesigurnosti i povlačenja djeteta u sebe. Uz to, ako blizinu majke, sigurnost i ljubav koju dijete dobiva u vremenu nenutritivnog sisanja, pokušavamo nadomjestiti dudom, to se može loše odraziti na dojenje", kaže primalja i IBCLC savjetnica za dojenje Emina Majdankić.

"Duda varalica utječe na rast i razvoj čeljusti i zuba, pa je u tom smislu bolje ne koristiti je ili koristiti što manje. Duda može kod intenzivnog nošenja ili dugogodišnje upotrebe izazvati značajne promijene čeljusti i prave ortodontske anomalije", objašnjava doktorica dentalne medicine Ivana Cekić. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.