Beba Razvoj u 1. godini 17. srpnja 2014.

Je li svakoj bebi potrebna duda?

beba duda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe mnogi zamišljaju s dudom u ustima, no je li to nešto što beba zaista treba? Pročitajte što o prednostima i nedostacima korištenja dude varalice misle mame s foruma Klokanice, a što savjetnice za dojenje i stomatolozi

Beba je stalno na dojci zbog nagona za sisanjem pa bi joj dobro došla duda varalica; s dudom će se beba sama umiriti i lakše zaspati; duda može ugroziti dojenje; duda će iskriviti zube, no sisanje palca još više... Ovo su neki od najčešćih argumenata na temelju kojih roditelji odlučuju hoće li svojoj bebi dati dudu varalicu. I mame na forumu Klokanice pišu o dobrim i lošim stranama korištenja dude:

Utjeha u kriznim situacijama

"Ja bih rekla da ponekad dobro dođe, kao u našem slučaju, jer smo mjesec dana nakon poroda bile u bolnici, non-stop je cicala, ali zbog nemogućnosti dizanja iz kreveta duda je jednostavno ponekad dobro došla kao utjeha, igračkica... Loše mi je to što ponekad mame guraju bebama dudu samo da zašute i prestanu vikati. Mislim da je bolje naći neki drugi način utjehe", smatra renata s našeg foruma.

Iskrica1347 svojoj je curici dala dudu jer je htjela izbjeći sisanje prsta: "Već smo na 4D ultrazvuku vidjeli da cucla prst, a to je inače genetski. Nekako sam mislila, bolje duda, nego prst, jer dudu ću u jednom trenutku moći baciti, a od prsta se djeca jako teško odviknu. Znam to iz osobnog iskustva. E sad, mi smo dudu imali do treće godine, jer sam je prvo htjela skinuti iz pelena pa nam se svašta dogodilo i tako je ispalo. S tim da ju je do godinu i pol - dvije znala imati i tijekom dana, a poslije u principu samo za uspavljivanje. Ponekad je super imati dudu za umirenje kada baš ne možeš nositi ili utješiti dijete, na primjer dok se duže vozite u autu, a ponekad živcira. Ali opet, ako dijete ima tendenciju cuclanja prsta, uvijek bih preporučila dudu. Ipak, predlažem da se počne odvikavati od dude prije nego se počne odvikavati od dojenja. Onda kad se odvikne i od cicke, više nema dudanja. Naravno, to je samo teorija, vidjet ću hoće li uspjeti u praksi s drugim djetetom", iskrena je Iskrica1347.

Lakše uspavljivanje

"Jedina mana dude je odvikavanje", smatra mama missha, "a sve ostalo su prednosti. Imala sam jednu dudoovisnicu, recimo to tako, i s njom je cijeli dnevni, a pogotovo noćni raspored bio puno lakši. Ona je cicala do 16 mjeseci starosti, a dudica joj je bila za utjehu i za spavanje. Kad je malo narasla, dudicu je po danu imala kad je bila bolesna ili kad smo nekamo išli, pa da savlada malo sramežljivost. Noću je bilo super, jer kad se probudila, našla bi dudu ili flašicu s vodom, uzela i nastavila spavati. A manja ni dude ni flašice ne priznaje, nego samo cicu..."

Mama pod imenom *Micek* na forumu piše da njezina beba uopće nema dudu: "Malena je ne želi, iako imamo tri komada - sve smo ih dobili na poklon. U početku joj nisam željela dati zbog dojenja, a kad sam joj nakon mjesec dana ponudila dudu, samo ju je ispljunula. Sad ima tri i pol mjeseca, stavlja ručice u usta, ali nije tako strašno kad je u toj razvojnoj fazi. Kupila sam onaj kolut punjen destiliranom vodom, njega voli glodati i svi sretni."

Utjecaj dude na dojenje

Primalja i IBCLC savjetnica za dojenje Emina Majdankić smatra da bi se umjesto dvojbe dati djetetu dudu ili ne, zapravo trebalo postaviti pitanje: Što je djetetu potrebno?

"Bebe rado sišu, a dojenje nema samo prehrambenu svrhu, nego je jako važno za razvoj djeteta i može biti vrlo umirujuće. Ljudska potreba za sisanjem, biološki gledano, povezana je s tjelesnim kontaktom na majčinoj dojci, i s oralnom fazom razvoja djeteta koja obično traje do treće godine. A duda i bočica su zapravo pokušaji kopiranja majčine dojke i dugo dojena djeca obično nikako ne žele dudu, jer preferiraju 'original'", kaže Emina Majdankić te upozorava da su smetnje s dojenjem češće ako se u prvih šest tjedana nakon poroda koristiti duda. 

Nekoliko mama na forumu ipak piše kako nisu primijetile da je duda loše utjecala na dojenje, ili je pak beba samo nekoliko dana nakon što su joj počeli davati dudu nešto slabije sisala, a onda se vratila na staro, kao u slučaju mame pod imenom basich.marina.

No primalja i savjetnica za dojenje skrenula nam je pažnju na još neke loše strane korištenja dude varalice:

"Kod djece kojima se duda daje duže vremena, to može izazvati određene probleme. Prečesto davanje dude može biti uzrok tome da se dijete kraće i rjeđe doji, ili ne doji efektivno na dojci, odnosno može doći do 'konfuzije bradavice'. Također bebe koje imaju dudu češće dobivaju gljivičnu infekciju, upalu srednjeg uha ili probavne smetnje. Pored toga, ako se dijete uvijek 'umiruje' dudom, to može usporiti razvoj govora. Dobro bi bilo odgonetnuti što je potrebno bebi koja plače, jer ignoriranje djetetovih potreba može dovesti i do osjećaja nesigurnosti i povlačenja djeteta u sebe. Uz to, ako blizinu majke, sigurnost i ljubav koju dijete dobiva u vremenu nenutritivnog sisanja, pokušavamo nadomjestiti dudom, to se može loše odraziti na dojenje. Dojenje nije samo hrana za tijelo, dojenjem se kod bebe budi svih pet čula te je stoga djeci ponekad potrebno da su 'samo na dojci.'" 

Duda ili palac?

Kako duda varalica djeluje na zube i usnu šupljinu, te je li ipak manje štetna od sisanja palca, pitali smo i doktoricu dentalne medicine Ivanu Cekić. 

"Duda varalica utječe na rast i razvoj čeljusti i zuba, pa je u tom smislu bolje ne koristiti je ili koristiti što manje. Duda može kod intenzivnog nošenja ili dugogodišnje upotrebe izazvati značajne promijene čeljusti i prave ortodontske anomalije. Sisanje palca također može djelovati na razvoj zuba i čeljusti pa je tako poznata i ortodontska anomalija pod nazivom 'otvoreni zagriz'. Ako dijete počne sisati palac, nema nekih značajnih prednosti da mu umjesto toga date dudu, a neka djeca tu zamjenu neće ni htjeti prihvatiti", kaže stomatologinja.

Spriječite karijes!

Napominje da se kod odabira dude varalice treba paziti da je anatomskog oblika i nastojati je koristiti samo za nužne situacije. "Izbjegavajte umočiti dudu u zaslađene sokove ili hranu, kako bi spriječili nastanak karijesa mliječnih zubi, te je probajte što prije izbaciti iz djetetovog života, kako bi se spriječile ortodontske anomalije i krivi rast zuba i čeljusti", upozorava dr. dent. med. Ivana Cekić.

Savjetnica za dojenje Emina Majdankić u ovom je kontekstu dodala kako su istraživanja pokazala da dojenje, za razliku od hranjenja bočicom i upotrebe dude, sprječava pojavu karijesa u dječjem uzrastu, uz objašnjenje: "Razlog tome je da kod dojenja bradavica nema direktnog kontakta sa zubima, kao što je to slučaj kod bočice. Majčino mlijeko se ne zadržava u ustima dojenčeta, sadrži minerale i doprinosi izgradnji zdrave flore u usnoj šupljini. Također laktoza koja se nalazi u majčinom mlijeku nije podobna za nastanak karijesa, kao što su drugi šećeri." 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.