Beba Razvoj u 1. godini 25. srpnja 2014.

Rutine uspavljivanja teško je mijenjati

mama beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Promatrajte što beba radi dok tone u san, pa joj to i omogućite, umjesto da je naviknete na uspavljivanje na rukama, savjetuje psihologinja Lynne Murray, a Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo ističe da neka senzibilnija djeca ipak neće moći zaspati bez ljuljanja ili dojenja

Nošenje i ljuljanje čine se kao posve prirodni načini umirivanja umorne i nervozne bebe, no britanska stručnjakinja za ravoj dojenčadi Lynne Murray upozorava da bi si majke, koje na taj način uspavljuju svoje dijete, mogle stvoriti probleme.

Ova profesorica razvojne psihologije i autorica knjige "Psihologija beba" kaže da bebe pamte što se događa dok tonu u san pa isto očekuju i svaki slijedeći put. Dakle, ako uspavljujete dijete noseći ga i ljuljajući, to će mu i ubuduće trebati da bi moglo zaspati. Slično tome, ako vam beba uglavnom zaspi na dojci, pred vama su vrlo vjerojatno mnoge besane noći.

Pratite svoju bebu

Profesorica sa Sveučilišta u Readingu, koja je više od 40 godina proučavala dječji razvoj, roditeljima savjetuje da promatraju što beba sama čini kad je pospana i da joj omoguće da upravo to i radi. Primjerice, ako beba voli sisati svoj palac, možete je zamotati tako da su joj ruke blizu usta. Neka djeca vole promatrati složene uzorke dok tonu u san pa je njima zgodno neku tkaninu s takvim uzorcima omotati oko krevetića. Medvjedići i dekice mogu pružiti osjećaj sigurnosti, jer su čak i vrlo male bebe svjesne njihove teksture i mirisa.

S ovim je najbolje započeti u dobi od oko pet tjedana, jer ako se beba navikne na drugačiji način uspavljivanja, koji uključuje nošenje ili dojenje, od toga će se teško odviknuti. Profesorica Murray savjetuje i uvođenje određene rutine prije odlaska na spavanje, a posebno preporučuje čitanje, kao jedan od najboljih načina poticanja buduće inteligencije.  

Važno je napomenuti da Lynne Murray nije zagovornica neke od popularnih metoda takozvanog kontroliranog plakanja, odnosno puštanja djeteta da plače određeno vrijeme bez roditeljske utjehe, budući da takve metode mogu ugroziti sigurnu povezanost s roditeljima. Smatra da takav pristup povlači čak i neka etička pitanja! 

Najvažnije je da ste vi opušteni

Osnivač zagrebačkog Centra Prirodno roditeljstvo, Tomislav Kuljiš, autor programa Roditeljstvo 0 – 6, koji se u većini stvari slaže s britanskom stručnjakinjom, ističe da ni jedno pravilo ne vrijedi za svu djecu. "Neka senzibilnija djeca ipak neće moći zaspati bez ljuljanja ili dojenja. Njima će biti potrebni takvi dodatni mehanizmi opuštanja da bi se mogli pustiti u san i sasvim je u redu to im i omogućiti", objašnjava te dodaje:

"Da bi dijete zaspalo, najprije mu se mora umiriti autonomni živčani sustav, a preduvjet za to je iskustvo bliskosti, opuštenosti i prepuštenosti u sigurnoj emocionalnoj vezi s mamom. A onda je ključno i da je mama opuštena, jer ako u napetom stanju pokušava uspavati svoje dijete, pa čak i ako ga nosi i ljulja, to neće pomoći, nego će dijete postati još nervoznije. Dakle, mama bi najprije trebala umiriti sebe, pa će se i dijete lakše umiriti i pustiti se u san." 

Pročitajte i druge članke u specijalu "Vodič za neispavane roditelje"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.