Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. lipnja 2020.

Različiti načini kako izgraditi zdrav roditeljski autoritet

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljski autoritet se ne podrazumijeva, već se postupno gradi i zaslužuje

Disciplina i zdravo postavljene granice bitne su za zdrav razvoj djeteta. Oko nužnosti granica slažu se gotovo svi roditelji, veće su razlike u mišljenjima kako ih treba provoditi.

Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati ​​da ih vlastita djeca slušaju. Međutim, roditeljski autoritet se ne podrazumijeva, već se postupno gradi i zaslužuje. Evo nekoliko prijedloga: 

1. Izbacite fizičko nasilje, kao i sve oblike nekontroliranog kažnjavanja

Ovakve kazne pokazuju vašu slabost, razotkrivaju činjenicu da se ne možete baš uvijek snaći u roditeljskoj ulozi. Nemojte prijetiti kaznama koje ne možete ili nećete provesti u djelo. 

majka dijete djeca roditelj roditeljstvo Možda te zanima... Roditeljstvo nije crno-bijeli svijet Vrtić

2. Budite strpljivi

Nije samo vašoj djeci potrebno jednu stvar ponoviti više puta, ali ono što je od velike važnosti jeste da mirnim tonom djetetu date do znanja da ste za njega spremni izdvojiti vremena koliko je to potrebno.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

3. Naučite pohvaliti svoje dijete

Zaista nije potrebno svaki put samo ukazivati ​​na pogreške djeteta i grditi ga za sve ono što je propustilo učiniti. Pohvalite ga kad to i najmanje zasluži, to će mu "podići" samopoštovanje zbog čega će vas htjeti iznenaditi i razveseliti dobrim ponašanjem.

Samopouzdanje kod djeteta Možda te zanima... Kako razviti i ojačati samopouzdanje djeteta? Donosimo 9 učinkovitih taktika Vrtić

4. Ispunite obećanja

Probajte razmisliti prije nego djetetu nešto obećate. Pripazite na to da su to obećanja koja možete ispuniti.

obitelj dijete roditelji Možda te zanima... O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete Vrtić

'Zlatna sredina je najbolji pristup'

Odnos roditelja prema djeci može se razvrstati u tri tipa: autoritarni, demokratski i tzv. lesefer, objasnila je psihologinja dr. sc. Jadranka Zorić. "Ovisno o tome kojem tipu pripadaju, roditelji prave specifične pogreške. Tako će autoritarni roditelj zahtijevati apsolutnu poslušnost od djeteta, neće uvažavati njegove želje i mišljenja, može se očekivati striktna kontrola i kažnjavanje za svaki propust i najmanju neposlušnost. Na taj način negativno se djeluje na razvoj ličnosti djeteta i može se očekivati da će takav odgoj u budućnosti rezultirati nesigurnom, napetom osobom, bez samopouzdanja, te da će takva djeca kad odrastu na sličan način postupati prema svojoj djeci, zbog tzv. transgeneracijskog prijenosa", objašnjava psihologinja Zorić. Pročitajte cijeli članak o te tri vrste odgoja Autoritarni odgoj stvara nesigurne, a popustljivi neodgovorne osobe

dijete Možda te zanima... Zašto djeca ne poštuju autoritete? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.