Roditelji Sretna mama 21. travnja 2016.

Provjerite koji ste tip majke i djeteta

mama, baka, kći, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Širom otvorite oči i pokušajte prepoznati kojem tipu majke pripadate i kako vaše ponašanje utječe na formiranje djetetove emocionalne inteligencije

Obiteljski terapeut i klinički psiholog dr. Stephan Poulter u svojoj knjizi 'The Mother Factor' opisao je pet tipova majki: perfekcionisticu, nepredvidljivu, najbolju prijateljicu, "ja na prvom mjestu" i cjelovitu. Iako je svaka majka kombinacija navedenih tipova, jedan je obično dominantniji od ostalih.

Poulterova knjiga namijenjena je razumijevanju i razrješavanju odnosa s vlastitom majkom, jer po uzoru na taj odnos oblikujemo i sve naše kasnije emocionalne odnose. 

1. Perfekcionistica

Ovo je pretjerano kontrolirajuća, anksiozna žena puna strahova za koju je vanjski dojam sve. Njezina djeca su često naglašeno samokritična, osjećaju se nesposobno i emocionalno prazno.

Djeca majke perfekcionistice

Imate snažan osjećaj pripadnosti u vezama, odgovorni ste i pouzdani u svemu što rade. Cijenite naporan rad i upornost kao glavne karakterne osobine. Osjećate kako je tuđe mišljenje puno važnije od vašeg. Često imate izražen osjećaj da vas drugi promatraju i prosuđuju.

2. Nepredvidljiva

Tjeskobna, ljuta, pretjerano emocionalna, ova je majka preplavljena svojim osjećajima, tako da njezin roditeljski pristup ovisi isključivo o njezinom raspoloženju. To je najkaotičniji tip majke. Ona stvara probleme i krize u svom umu, na emocionalnom planu i u svojim odnosima, a onda ih prenosi na svoju djecu.

Djeca nepredvidljive majke

Ako ste imali ovakvu majku, vjerojatno ste dobri u odnosima s ljudima i vrlo empatični. Znate motivirati ljude i često dajete emocionalnu podršku kolegama, prijateljima i članovima obitelji. Budući da ste odrasli s duboko ukorijenjenom potrebom da se brinete o drugim ljudima i njihovim emocionalnim problemima, mogli biste se boriti s ljutnjom, tjeskobom ili depresijom. Naučili stečitati ljude i situacije, kako biste se mogli nositi s njihovim snažnim emocijama.

3. 'Najbolja prijateljica'

Ona se voli prema djeci odnositi kao da su joj ravnopravna, kako bi izbjegla odgovornost postavljanja granica. Ova majka vjeruje da bi joj život bio gotov kad bi prigrlila majčinstvo pa izbjegava ovu ulogu. Umjesto toga, i ona i dijete u ovom odnosu imaju uloge bliskih prijatelja i partnera, zbog čega zapravo dijete nema majku. U ovoj situaciji emocionalne potrebe majke su toliko velike da ih ona mora zadovoljavati i kroz svoje dijete.

Djeca majke najbolje prijateljice

Razumijete važnost granica između roditelja, djece, kolega i obitelji. Budući da ste se tijekom odrastanja osjećali kao da nemate majku, često ste sami preuzimali vodstvo i odgovornost kao da ste odrasla osoba. Mogli biste se osjećati emocionalno zanemareno i imati strah od odbijanja. Možda ćete u vezi biti ogorčeni i zamjerati partneru,osjećati se nevoljeno i podcijenjeno.

4. 'Ja na prvom mjestu'

Ovo je jedan od najčešćih stilova majčinstva, a majke koje su uvijek same sebi na prvom mjestu nisu sposobne vidjeti svoje dijete kao zasebnu osobu i često su zatvorene u sebe i nesigurne. Djeca od rane dobi uče da je njihov zadatak pomoći mami da zablista.

Djeca majke koja je sama sebi na prvom mjestu

Ako ste odrasli uz ovakvu majku, odlični ste u davanju podrške,intuitivni i imate duboko razumijevanje drugih ljudi u svim vrstama odnosa. Lojalni ste i podržavajući, uvažavate potrebe drugih ljudi i vješti ste u rješavanju problema. S druge strane, sumnjate u svoju sposobnost odlučivanja. Teško vam se pouzdati u vlastite osjećaje jer ste naučili da je mišljenje majke uvijek važnije i snažnije nego vaše.

5. Cjelovita

Prema dr. Poulteru, ovakvu idealnu majku ima samo 10 posto djece. Cjelovita majka kombinira elemente sva četiri stila. Emocionalno je uravnotežena, vidi svoju djecu kao zasebne pojedince i pomaže im da ostvare svoju neovisnost. Ona sama ne mora biti savršeno dobro, ali je, neovisno o emocionalnim okolnostima, posvećena majčinstvu, bez obzira na druge odgovornosti izvan kuće.

Djeca cjelovite majke

Budući da ste odrastajući osjećali da vas mama voli i razumije,spremni ste na rizike, otvoreni za promjene i ulazite u odnose s drugima bez straha da ćete biti odbačeni. Imate sposobnost vidjeti i prihvatiti da drugi ljudi, kolege i članovi obitelji imaju različita mišljenja. Spremni ste za izazove tijekom stjecanja neovisnosti i niste emocionalno isprepleteni sa svojom majkom.

Svaka majka je posebna. No, u svojoj ljubavi i dobronamjernosti često ponavljamo obrasce ponašanja koji bespovratno formiraju osobnost našeg djeteta. Upravo ste VI najveći uzor svom djetetu, zato širom otvorite oči i osvijestite loše navike jer – najbolja majka je ona koja je spremna na samokritiku i pozitivne promjene!

Iskoristi jutro svaki dan: Klikni svako jutro za priče koje te pokreću i bude kraljicu u tebi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.