Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. travnja 2022.

Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Francuzi su poznati po svojoj modi, sirevima i nenametljivoj otmjenosti koja odiše šarmantnim detaljima. Njihov stil života zanimljiv je cijelom svijetu, ali i način na koji odgajaju djecu. Svoje mališane uče čekanju i strpljenju, a ne postoji 'hrana za djecu'

Amerikanka Pamela Druckerman napisala je knjigu "Bringing Up Bébé: One American Woman Discovers The Wisdom Of French Parenting" u kojoj opisuje svoje iskustvo podizanja djeteta u Parizu te je opisala glavne razlike u odgoju američke i francuske djece. Otkrila je da se francuska djeca lijepo ponašaju, samostalna su, ali i jedu hranu koja nije u obliku dinosaura. 

Ako vam ovo nije dovoljno probudilo znatiželju, prema Druckermanovoj, francuski roditelji imaju društveni život, spavaju, ali i imaju seksualni život. Zvuči interesantno? U svojoj knjizi opisala kako žive francuski roditelji i njihovo potomstvo.

1. Kako Francuzi pričaju sa svojom djecom?

Slušaju djecu - Francuzi vjeruju da bebe nisu prazna bića koja sve moraju naučiti, nego racionalna bića koja mogu naučiti kako komunicirati o tome što osjećaju ili razmišljaju. Kako to oni rade? Slušajte svoju bebu i obratite pažnju na znakove te gledajte kako se ponaša. Francuzi vjeruju da je moguće razviti osjetljivost u tom procesu koji je nužan za roditeljstvo. Ponašajte se lijepo sa svojom bebom, ne koristite "čudne" glasove dok pjevate svojoj bebi, a koristite riječi "molim" i "hvala", iako vam se to čini smiješno jer je beba mala i ne govori.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

2. Zašto njihova djeca spavaju cijelu noć?

Beba će spavati cijelu noć ako joj to dopustite - Na kraju svakog ciklusa spavanja bebe se mogu probuditi i plakati, na taj način uče kako povezati te cikluse u cjelonoćno spavanje. Također, oni mogu biti jako aktivni, vrtjeti se po cijelom krevetiću bez da se ikad probude. Međutim, roditelji u Francuskoj se ne brinu previše oko takvih stvari. Kako Francuzi uče svoju djecu da lakše spoje noće cikluse? 

Uzimaju "pauzu" od pet minuta ako dijete počne plakati čim se probudi. Taj mali odmak djetetu daje priliku da se polako samo vrati u san bez vaše pomoći. Pustite dijete da preko dana zaspi bez navučenih zastora, tako će puno lakše naučiti razliku između dnevnog i noćnog sna i kada stvarno treba spavati cijelu noć. Pričajte svom djetetu o tome zašto svatko treba spavati preko noći (već smo gore napisali kako Francuzi vjeruju da beba sve razumije) i recite mu koliko koliko ste sigurni da ga vi možete to naučiti. Na kraju, oni će vam dokazati da je to moguće, a vi ćete postati pravi "roditelj genijalac".

Francuska metoda koja me promijenila kao roditelja

3. Zašto mali Francuzi jedu svu hranu?

Ne postoji hrana "za djecu" - Francuzi svoju djecu hrane s više ili manje istim stvarima koje i oni jedu. Opće pravilo je da su njihova djeca zdrava te normalno jedu bez primisli da je povrće čudno i izvanzemaljsko. Djeca jedu tri obroka dnevno i imaju popodnevnu užinu, ne konzumiraju previše slatkiša ili brzu hranu te se ne žale zbog toga.

povrće sretno dijete Možda te zanima... Imate malog izbirljivca? U pomoć stiže jednostavan koncept 'povezivanja hrane' Vrtić

U praksi čim su djeca spremna za krutu hranu, počinju uvoditi povrće umjesto žitarica. Vjeruju da se profinjenost okusa počinje razvijati od ranog doba. U isto vrijeme, njihovo vrijeme jela prilagođava se obiteljskom rasporedu umjesto da djecu hrane na zahtjev. Usputno jelo također nije uvriježeno, osim popodnevne užine, jer će se dijete tako naučiti strpljenju i samokontroli i bit će gladnije kada dođe vrijeme za jelo. Prema Francuzima, gladna djeca jedu bolje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Obiteljski obroci nisu podijeljeni na velike  i male, svi jedu isto. Na početku se odmah servira povrće jer su djeca ipak tada najgladnija. Iako možda zvuči strogo, mali Francuzi ne moraju jesti ako nešto ne vole, ali sve što je na stolu moraju probati. Pogledajte što vole vaša djeca i pripremite drugo jelo s tim namirnicama. Također, važno je s djecom ne razgovarati s riječima volim/ne volim. Razgovarajte o hrani tako da pričate o drugačijim okusima i teksturama i uspoređujte ih međusobno. Tako ćete puno lakše razumjeti zašto im neka hrana nije ukusna, a time možete i potaknuti znatiželju vezanu za hranu. I na kraju, nemojte ih mučiti, Francuzi hranu doživljavaju kao umjetnost, iako je poznato da puno vremena za obrokom djecu puštaju da odu od stola nakon 20 minuta.

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

4. Zašto se djeca u Francuskoj lijepo ponašaju?

Strpljenje nije samo vrlina, to se očekuje - Francuzi vjeruju kako su suočavanje s frustracijom i odgađanje zadovoljstva vještine koje se mogu naučiti i koju se djecu uči.

Osjećaj mirnoće se uči, tako da djeca razumiju što se od njih očekuje. U svakodnevnom životu Francuzi polako djecu uči toj vještini. Nemojte sve ispustiti iz ruku kad vas dijete "treba". Obavezno objasnite djetetu da trebate završiti pripremanje doručka, slanje e-maila ili pranje zuba prije nego pogledate njegov posljednji crtež psa. Ne dopuštajte da vas dijete prekida, ali nemojte ni vi prekidati njega dok uživa u svom trenutku. Ako mu kažete da ćete biti s njim za nekoliko minuta ispunite to obećanje i posvetite mu se tada.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Francuzi imaju velika očekivanja od djece i njihove sposobnosti samokontrole. Uče ih kako mirno pronaći omiljenu igračku među gomilom igračaka i prenose to samopouzdanje na djecu i tako u svakom trenutku. Oni ne uči djecu da misle da su središte svemira, iako su središte njihovog života.

Možda te zanima... Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu Roditelji

Dojenje nije nešto što se podrazumijeva

Kod njih dojenje nije imperativ, a sretne i zdrave bebe odrasle su i na adaptiranom mlijeku. Iako je znanost samo potvrdila koliko je majčino mlijeko važno i zdravo za bebe, a pedijatri preporučuju da se bebe doje do navršenih šest mjeseci, Francuskinje nisu opterećene time, ova zemlja spada u zemlje s najnižim postotkom dojenja u zapadnoj Europi, a produljeno dojenje nikako ne ide uz francuski stil života.

Možda te zanima... Tibetanski odgoj: Do 5. godine djeca su kraljevi, a od 5. do 10. robovi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.