Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. srpnja 2018.

Zašto je važno gledati svoju djecu dok se igraju s drugima?

Foto: Facebook/Laura Mazza - Mum on the Run
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama objasnila je zašto je važno da roditelji gledaju svoju djecu u igri s drugom djecom i pritom se osvrnula na često postavljano pitanje: Treba li reagirati na ružno ponašanje druge djece?

Laura Mazza, mama i blogerica, objavila je važan podsjetnik za roditelje kada su sa svojom djecom na igralištu ili u igraonicama, a ono što im poručuje je da gledaju svoju djecu, ali ne iz razloga zbog kojeg biste možda pomislili. Ona je objasnila da iako su naša djeca naš svijet, definitivno mogu biti posesivna, odvratna i zahtjevna u svojim najgorim trenucima. Nažalost, ti najgori trenuci događaju se upravo na igralištu.

mama, djeca, šuma Možda te zanima... Zašto uvijek pretpostavljamo da je tuđe dijete zločesto? Roditelji

"Kada se nalazimo u nekoj igraonici, postajem pomalo helikopter mama. Ne potpuni helikopter, ali jedno oko mi je na prijateljici i kavi, a drugo na mom djetetu. Želim biti sigurna da je siguran, da se lijepo igra, da nije nepristojan ili bezobrazan prema drugom djetetu. Definitivno nisam potpuni helikopter. Puštam djecu da uče i nisam roditelj koji ne dopušta drugoj djeci da budu u blizini mojeg", objašnjava Laura i naglašava kako želi da se njezina djeca socijaliziraju, da se zabavljaju i da se lijepo igraju, ali i da je ona ta koja je odgovorna za svoje dijete kada se radi o lijepom ponašanju

Možda te zanima... Djeca uče kako dijeliti stvari, ali nije svaka sebičnost loša Vrtić

"Ako smo na javnom mjestu, ništa nije u vlasništvu mog djeteta. U zajedničkom je vlasništvu svih koji su na tom javnom mjestu. I samo zato što moj sin želi 'voziti auto' u kojem se trenutno vozi neki drugi dječak, nažalost tako stvari stoje. Sine, nisi privilegiran i čekaj svoj red. Kada drugi dječak prestane voziti auto, tada se ti možeš ići igrati", govori mama o konceptu dijeljenja za koji joj je nevjerojatno koliko odraslih ljudi to i dalje ne shvaća.

Ružno ponašanje nije u redu u bilo kojoj dobi

"Ako je auto igračka mog djeteta, tada je to samo njegova igračka. I ako on želi da se druga djeca igraju s njom, druga djeca će se igrati s njom. Nikad nisam rekla drugom djetetu što treba raditi. Ne volim to i to nije moja odgovornost. Moja odgovornost je moje dijete. Ako moj sin pogrešno reagira, ispravim ga. Ako moja kćer poludi, ispravim je. Ako su moja djeca odvratna, umiješam se. Takvo ponašanje nije u redu u bilo kojoj dobi."

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

No jedan posebno loš dan u parku podsjetio je ovu mamu na njezino pravilo o discipliniranju druge djece, odnosno njezinom  pravilu da to ne radi. Našla se u situaciji u kojoj je drugoj djeci rekla kako to nije lijepo i da prestanu, a razlog zbog kojeg je to učinila je zato što se nitko drugi nije htio umiješati

Imati osjećaj za zajednicu znači gledati svoje dijete i reagirati kada je potrebno

"Gledala sam dvojicu petogodišnjaka kako su udarili s autićima na moju kćer i smijali se kada je pala dok sam ja u to vrijeme pomagala svom sinu u igraonici s lopticama. Gledala sam malog dječaka kako se penje na vrh tobogana, a njegova mama nije imala pojma da će pasti te sam ga ja uhvatila. Dotrčala je kad je vidjela nepoznatu ženu kako drži njezinog sina i pogledala me ružno dok ga je primala u naručje."

Možda te zanima... Ne razumijem roditelje koji vide, a ne reagiraju! Roditelji

Iako priznaje da joj nije najdraža stvar govoriti drugoj djeci kako da se ponašaju, nastavit će s time. No, kad je u pitanju ispravljanje njezinog sina, ova mama govori: "Pristojna sam i trudim se odgojiti dobru djecu. I ja sam bila budna cijelu noć, i ja sam očajna kad je u pitanju društveni život, i ja sam usamljena i umorna, vrat me boli i još puno toga...ali, isto tako ne vjerujem da moje dijete ima pravo povući drugo dijete za kosu samo zato jer ja želim popiti svoju kavu. I ako vidite moje dijete da se ponaša odvratno, dajte mu do znanja ili recite meni i ja ću reagirati i ispraviti to istog trenutka. To znači imati osjećaj za zajednicu...Gledajte svoje dijete."

žena ljutnja bijes Možda te zanima... 4 situacije u kojima možeš 'poludjeti' na tuđe dijete Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci