Roditelji Sretna mama 13. kolovoza 2022.

4 situacije u kojima možeš 'poludjeti' na tuđe dijete

žena ljutnja bijes
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od društveno najneugodnijih situacija je kad se morate umiješati i ukoriti tuđe dijete jer njegov roditelj nije vidio (ili ne želi vidjeti) što se događa. Donosimo vam par savjeta za što uspješniji prelazak ovog minskog polja

Jedna od najneugodnijih situacija u kojima se svaka mama, ali i tata, ponekad nađe je kako tuđem djetetu reći da prestane. Prestane napadati vaše dijete, prestane se ljuljati na ljuljački jer se ustvari ni ne ljulja, a desetak mališana stoji u redu, da vrati vašem djetetu lopaticu za pijesak jer ju je uzeo bez pitanja, da ta kapa koju je stavila na glavu nije njena. I da ne znate kako se uopće našla na njenoj glavi. Možete se naći u svakakvim vrstama situacija, za neke možete imati i osjećaj da vas snima skrivena kamera. Sve se može lako riješiti, ako je i roditelj malog 'prijestupnika' vidio što se događa. Ali što ako nije? Kad je u redu reći im da prestanu? To je svojevrsno minsko polje pa vam donosimo par savjeta:

1. Kad se vaše dijete nađe na meti malog nasilnika

Grozan je osjećaj kad morate gledati kako druga djeca zadirkuju vaše. U glavi već imate scenu kako 'uletavate' između njih s pištoljima i puškama, ali znajte da takav pristup neće pomoći. Ni kod djece, a ni kod njihovih roditelja. Dobar način rješavanja situacije je da se obratite svima, pitajući ih: "Djeco, što se događa? Lijepo se igrajte". Većinu puta je to dovoljno kako bi prestali jer će znati da vidite što rade. Ako se nastavi, duboko udahnite i upozorite njihove roditelje što im djeca rade. Pristupite im diplomatski, naglasite da igra više nije igra i da su se 'neka djeca' uzrujala. Suzdržite se od pokazivanja krivca, neka sami shvate.

Kako reagirati na dječju agresivnost?

2. Kad drugo dijete namjerno udari vaše

U takvim situacijama mama lavica u vama će se sigurno probuditi. Ako vidite da tuđe dijete namjerno udara vaše (s povodom ili bez njega), ne moramo vam ni reći da se takvo ponašanje mora prekinuti u korijenu. Kod takvih slučajeva, u redu je čak malo i podignuti glas. Djeci vrtićke dobi dovoljno je reći "dosta je udaranja", a ako su školarci pokušajte probuditi njihovu savjest: "misliš da bi tvoja mama bila sretna da zna što si napravio?"

3. Dođe na igranje i 'razvali' cijelu sobu

Živjeli ste u zabludi da se lijepo igraju dok niste ušli u sobu. Sve slagalice su izvađene iz kutije, igračke su po podu, svaka Lego kockica je mala mina, voda je prolivena, grickalice prevrnute. Knjige ne možete ni naći. Smirite se, nemojte početi s 'dernjavom'.U vašoj kući vrijede vaša pravila pa svakako možete ukoriti dijete koje je došlo na igru. Kad dođe majka djeteta, odmah joj recite što se dogodilo i objasnite da ste ga ukorili. Ako ne shvaća što joj želite reći, ne morate ih više ni zvati na igranje.

4. Čujete ga da psuje

Od kad se vaše dijete rodilo, progovorilo, prohodalo, pazite na svoj jezik pred njim. I njegovim ili njezinim prijateljima. A onda ih čujete kako u jednoj sekundi uništavaju godine vašeg truda. Dovoljna je jedna mala riječ popu ku*** kako bi morali krenuti sve ispočetka. AAAAA! Najveći problem je, što im više zabranjujete da govore 'ružne riječi', to će ih više htjeti govoriti. Brza reakcija je najvažnija u takvim situacijama. Okrenite se prema djetetu, recite "mi ne koristimo takve riječi, molim te da ih ne ponavljaš, hvala" i promijenite temu razgovora. Na vama je odluka želite li podijeliti to 'iskustvo' s roditeljima. Ako je to dijete u parku kojeg vidite prvi put, možda je najbolje prešutjeti. Ako je dijete vaše najbolje prijateljice, možda je bolje reći.

Kada se umiješati u dječje svađe?

"Sukob je važno iskustvo jer nas različitosti čekaju posvuda. Naučiti se nositi s tim oblikuje nas u empatične ljude koji će se zalagati za ravnopravnost i toleranciju. To je odgojni imperativ koji se ne može naučiti iz knjiga nego kroz iskustvo", objašnjava prof. pedagogije Ivana Grabar. Ipak, roditelji često nisu sigurni kako se postaviti u situaciji kad dođe do sukoba između djece. Prema njezinu mišljenju, ako odrasli vide da je odnos neravnopravan važno je zaštititi dijete. (24sata)

 Naučite dijete da se zauzme za sebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.