Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 13. travnja 2021.

Deset mjeseci: Suzdrži se od tepanja!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA

U tvojoj kući u ovom će razdoblju biti poprilično dinamično! Tvoje dijete počinje shvaćati pojedine fraze pa mu stalno nešto govoriš. Ponavljaj mu riječi, no suzdrži se od tepanja! Tvoje dijete sluša tvoj izgovor i sigurno ne želiš da nauči nepravilno izgovarati riječi. Dojenče staro deset mjeseci uživa u buci koja nastaje kada udara predmetom o predmet, a zanimljivo mu je i bacanje igračaka i drugih predmeta na pod. Daj svom djetetu na raspolaganje kuhinjske lonce i poklopce i kuhače i uživaj u zvukovima koje će tvoja beba proizvoditi. Moguće je i da ti dijete na tvoje traženje daje igračku ili neki drugi predmet u ruku.

Prvi koraci uz oslonac

Većina dojenčadi u ovoj dobi hoda pridržavajući se za neki oslonac. Držeći se jednom rukom za komad namještaja, prvo pružaju drugu ručicu prema sljedećem komadu namještaja, a tek onda pružaju stopalo. S deset mjeseci funkcija šaka je sve bolja, a tvoje dijete je sve spretnije. Počinje stavljati manje predmete u veće, a može se s tobom i loptati, odnosno gurnuti ti natrag lopticu.

Sporiji rast težine i visine

Dojenčad u ovoj dobi noću spava 10 do 12 sati, a trebaju mu još dva spavanja tijekom dana u trajanju od jednog ili dva sata. Većina beba još se noću budi jedan do dva puta, a moguće je da se u ovoj dobi bude zbog straha od odvojenosti od roditelja. Rast bebe usporava se, prosječno dobiva oko 70 ili 80 grama tjedno, a naraste oko 1.2 centimetra mjesečno.

Stopala se najbolje razvijaju dok su bosa

Ako je tvoje dojenče počelo raditi prve korake, vrijeme je za prave cipelice. Neka u kući hoda boso jer se stopala najbolje razvijaju ako su bosa. Tako se lakše sagrade lukovi stopala i ojačaju gležnjevi. Za pravilan razvoj stopala dobro je hodati po neravnim površinama poput pijeska jer se tada više napinju mišići. Za hodanje vani djetetu odaberi cipelice od prirodnih materijala koje imaju savitljive potplate te porozan i savitljiv gornji dio. Bitno je da prve cipelice imaju čvrst stražnji dio cipele oko pete te da su dovoljno prostrane. Neka dijete prilikom isprobavanja stoji na stopalima punom težinom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.