Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. lipnja 2017.

Moj trogodišnjak muca! Što učiniti?

dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica ima troipolgodišnjeg sina koji je počeo mucati. Pročitajte što joj savjetuje logopedica Sonja Jovančević

Imam sina od 3,5 god., ima alergijsku astmu, vazomotorni i alergijski rinitis i atopijski dermatitis. Unatrag godinu dana je počelo mucanje, kako je bolest uznapredovala, sve češće smo u bolnici i to mucanje je sve bolje uočljivo. Kod razgovora, ako ga odmah ne razumiju što želi reći, tad dođe po mene da ja velim što je on htio reći. Ja mu dođem kao neki prevoditelj! Još ima dudu varalicu.

Bili smo kod logopeda, on nam je rekao da ga pustimo da priča kako može, da ne obraćamo pažnju na to njegovo mucanje, da će se to s vremenom popraviti, da to spada u fiziološko mucanje. Imamo kontrolu kad navrši 4 godine.
Zanima me hoće li mu se govor popraviti, jer sve teže priča i trebamo li još što poduzeti? 

dječak zamišljen Možda te zanima... Zbog čega dijete počne mucati? Vrtić

Vrlo vjerojatno se radi o fiziološkom mucanju, no bilo bi dobro da se isto tako kad navrši četiri godine napravi kontrolni pregled i kod logopeda. Naime, kod djece se u toj dobi intenzivno razvija govor i jezik. Motorika oralne muskulature kod djece te dobi još uvijek nije u potpunosti spremna da dijete izgovori sve točno onako kako to mozak "naredi". I upravo zbog toga djeca imaju zastoje, produžavanja, ponavljanja riječi, slogova i glasova u govoru jer si na taj način daju vremena kako bi nešto izgovorili. No potrebno je biti na oprezu i pratiti kako se razvija situacija. Ako mucanje traje dulje od šest mjeseci postoji velika mogućnost da se radi o "pravom" mucanju. 

Bitno je da napravite kontrolni pregled kod logopeda kako biste mogli vidjeti hoće li to mucanje prijeći zaista u pravo mucanje ili je to prolazna faza. To će logoped procijeniti na temelju nekih karakteristika koje su vezane za mucajuće netečnosti. Uz procjenu samog govora potrebno je vidjeti koji su to još vanjski utjecaji, a i postoji li genetska predispozicija za pojavljivanje i početak mucanja kod vašeg djeteta. Savjetujem da mu ne obraćate pažnju na to i da mu date vremena da vam odgovori i nikako mu nemojte završavati rečenice osim ako vas ne zamoli za pomoć i pritom pokušajte ne pokazivati to kao nešto loše ili da se na vama primijeti strah.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.