Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. siječnja 2022.

Kako predškolca naučiti brojke i slova?

dječak brojke
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sonja Oković, magistar logopedije, odgovara na pitanje mami koja želi da njezin mališan vježba pisanje brojki i slova

Imam sina od 6,5 godina i ne znam kako da ga privolim da počne vježbati pisati slova i brojeve, jer će uskoro krenuti u osnovnu školu. Ne bih htjela da zamrzi učenje već da to radi s voljom. 

Znamo da je svako dijete individua za sebe te kao i svi mi ima različite interese. Mnoga djeca uz to su i temperamentnija, tvrdoglava i živahna i ništa im ne znači ako ih uporno želimo posjesti za stol i objasniti im da nešto moraju pisati ili crtati. Djeca u toj dobi ne trebaju znati pisati sva slova i brojeve, za to postoji škola, ali bi trebala imati razvijene predvještine čitanja i pisanja koje se na vrlo zabavan način mogu pokazati i približiti djetetu.

Možda te zanima... Kako prepoznati kad je dijete spremno učiti slova? Vrtić

Vrlo je bitno pratiti djetetove interese i uočiti što u određenom trenutku zaokuplja djetetovu pažnju te iskoristiti to za aktivnosti kroz koje ćete ga zainteresirati za papir, olovku, bojanje, crtanje, itd.

Forsiranje neke aktivnosti bi moglo imati kontraefektni učinak te bi dijete moglo razviti još veći otpor nego što ga ima. Aktivnosti i vrijeme koje provodite sa svojim djetetom trebaju biti ispunjene zabavom, smijehom i pozitivnom energijom jer dijete lako shvati i osjeti vaše nezadovoljstvo i nervozu.

dječak slova pisanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

dijete slova učenje Možda te zanima... Trebaju li djeca naučiti čitati i pisati prije škole? Školarci

Ono što možete učiniti je da puno razgovarate o onome što ga okružuje pa tako bogatiti djetetov rječnik. Upućivati ga na najrazličitije zanimljivosti. Upisati ga u knjižnicu, zajednički birati knjige koje ćete mu vi kod kuće čitati. Igrajte igre riječima, glasovima, slovima i neka cilj bude zabava i zajedničko provedeno vrijeme. Poticati znatiželju koristeći se znakovima, imenima ulica kada šećete gradom (primjerice dok šećete možete ga pitati zna li što piše na nekoj tabli, pa mu onda vi pročitajte). Kupite nekakav dječji časopis s likovima koji ga zanimaju. Svaku dobru reakciju djeteta trebate nagraditi, pohvaliti i svakako izbjegavati kritiziranje. Kad dođe do zasićenja i pada koncentracije prijeđite na neku drugu aktivnost ili se odmorite.

Ukoliko interes neće pokazivati prilikom procesa pripreme za školu (koji traje cijelu predškolsku godinu) tada ćete se savjetovati s vrtićkim psihologom ili eventualno potražiti pomoć stručnjaka. Djeca kroz igru mogu naučiti puno toga, iskoristite njihovu maštu i svijet prepun šarenila i bezbrižnosti.

Kada je tvoje dijete naučilo čitati i pisati? Uključi se u raspravu i podijeli svoje iskustvo s roditeljima na forumu!

Možda te zanima... Učiteljica savjetuje kako pripremiti prvašića za školu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.