Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. ožujka 2018.

Naučite prepoznati i poticati talente svog mališana

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vašem djetetu oči sjaje od sreće ako uspije pokrenuti igračku? Kao mačka se penje na tobogan sa suprotne strane? Otkrijte tajnu ponašanja svog djeteta - možda je upravo u njoj zapisana budućnost vašeg mališana...

Prije ili kasnije, svaki roditelj se zapita za što je talentirano njegovo dijete. Ako obožava slagati kockice, razmišljamo o tome hoće li možda postati arhitekt. Voli udarati u ksilofon? Ma, rođeni je glazbenik! Ali, je li zaista moguće odrediti sklonosti djeteta u najranijoj dobi?

dječak dijete plastelin Možda te zanima... Kako otkriti ima li vaše dijete neki talent? Vrtić

Howard Gardner, psiholog i profesor neurologije na bostonskom sveučilištu, smatra da je svako dijete jedinstveno i da ima vlastiti odnos prema svijetu. Ovaj znanstvenik je razvrstao dječje interese u osam kategorija koje čine osnovu njegove teorije o mnogostrukim inteligencijama. Tijekom osamdesetih godina u Americi postojao je pomodan običaj da se djeci mjeri IQ. Gardner smatra da je ovaj sustav neprimjeren, prije svega zbog toga što se temelji na logičko-matematičkim principima, dok je inteligencija djeteta, baš kao i odraslih, u različitim vještinama. Ovaj psiholog bio je prvi koji je te vještine razvrstao u osam kategorija: lingvističku, logičko-matematičku, prostornu, glazbenu, naturalističku, egzistencijalnu i unutarnju.

Mala pričalica

Lingvističko-verbalna inteligencija primjećuje se kod djeteta čiju pažnju posebno zaokupljaju priče i bajke. Ovo dijete nije zainteresirano samo za slušanje, ono postavlja pitanja pokušavajući saznati nešto više o fabuli, a kada savlada priču, ono je i samo prepričava. Voli pričati o događajima u vrtiću ili s igrališta, a kada ga navedemo da nešto opiše, ono se služi maštom, pa dodaje i nepostojeće detalje. Svi ovi znakovi ukazuju na lingvističke sklonosti.

Kako ga poticati?

Slušajte što vam govori. Obraćajte mu se jasnim jezikom, čitajte mu knjige i objašnjavajte mu sve što vas pita. Lingvistički obdareno dijete usvaja verbalne informacije i vrlo ih brzo pretvara u instrumente izražavanja.

Neumorno skače

Dijete koje je stalno u pokretu iskušava vlastite motorne sposobnosti. Za razliku od "pričalice" ovi mališani više se služe gestama nego riječima. U stvari, sve što objašnjavaju upotpunjuju nekim pokretom. Vole se prevrtati preko glave i u stanju su to činiti do iznemoglosti. Skaču po krevetu i nikada nemaju mira (osim kada spavaju). Sve ovo ukazuje na činjenicu da ovakvo dijete koristi svoje tijelo kao glavni instrument izražavanja.

Jelena Zelenbrz Kvasnička Možda te zanima... 'Zašto dopuštam sinu da skače po krevetu?' Roditelji

Kako ga poticati?

Nemojte ga sputavati, već ga pustite da se što više kreće. Stavite jastuke na pod, pa ga pustite da se prevrće do mile volje. Kada gledate crtani film ili mu pričate bajku, zamolite ga da vam pokretima opiše radnju. Tko zna, možda u njemu "čuči" nova baletna ili gimnastička zvijezda?

Slobodni ples potiče razvoj kreativnosti i inteligencije

Mali Einstein

Rođeni matematičar uspijeva fokusirati problem i skoro uvijek nalazi novi način rješavanja problema. Naravno, ovdje nije riječ o brojevima i matematičkim operacijama, već o mentalnoj fleksibilnosti, intuiciji i sposobnosti percepcije. Dijete talentirano za matematiku boji medvjediće u ljubičasto i, umjesto zvijezda, na nebu crta ribe ili brodove. Kod njega je sve obrnuto od logičnog.

Kako ga poticati?

Nemojte ispravljati njegovu "naopaku" logiku, već ga potičite da vam objasni zbog čega je nacrtalo drvo naopačke ili je obojilo lišće ružičastom bojicom. Vidjet ćete, njegov pogled na svijet razlikuje se od vašeg, ali je svojstven osobama koje su talentirane za matematiku i fiziku.

Pilot ili crtač stripa

djevojčica crtanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prostorna inteligencija tipična je za mališane koji uspijevaju precizno odrediti prostor promatranjem. Oni pamte detalje iz svoje okoline i dosljedno ih prenose na papir. Na crtežima ove djece, kuća i drvo nikada neće biti veći od ljudi, a put od vrtića do kuće upamtit će do detalja. Osim toga, ova djeca mnogo više vole stripove i slikovnice od knjiga.

Kako ga poticati?

Svaki put kada posjetite neko novo mjesto, zamolite dijete da vam detaljno opiše što je zapamtilo. Vodite ga u kazalište lutaka, potičite ga da crta ono što je tamo vidjelo i navedite ga da slaže "farmu", "zoološki vrt" ili neku drugu igru u kojoj je potrebno postaviti stvari na točno određeno mjesto.

Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost

Ljubitelj prirode

Naturalistička inteligencija je među posljednjima koje je Gardner izdvojio. Ona podrazumijeva razumijevanje prirode i primjećivanje njene posebnosti. Mališani predodređeni za prirodne znanosti od najranijeg djetinjstva primjećuju promjene u prirodi i interesiraju se za biljke i životinje.

beba pas životinja Možda te zanima... Kako igra sa životinjama potiče razvoj djeteta? Vrtić

Kako ga poticati?

Ako primijetite da se vaše dijete odlično osjeća okruženo domaćim životinjama, da primjećuje različitosti u biljnom i životinjskom svijetu, vjerojatno ima razvijenu naturalističku inteligenciju. Vodite ga u park, pokazujte mu različite vrste biljaka, kupujte mu enciklopedije sa životinjskim vrstama.

Poznaje sebe, razumije druge

Dijete s razvijenom unutarnjom inteligencijom druželjubivo je i prilagodljivo, ali se češće igra samo nego s drugima. Njemu je bitnija vrsta igre od društva. Ovdje nije riječ o introvertnom djetetu, budući da ono zna izraziti svoje osjećaje. S druge strane, postoje i djeca s razvijenim sklonostima za odnose među članovima grupe. Ona su najčešće vođe, odlučuju o tome koja igra će se igrati, raspoređuju ostalu djecu dodjeljujući im zadatke. Međutim, ona to postižu kao dobri promatrači, tako što određene vještine savladaju prije svojih vršnjaka.

beba igranje igra | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako ga poticati?

Ako je vaše dijete okrenuto sebi, potičite ga u igrama u kojima će ono uspjeti izraziti svoju posebnost: neka slaže kockice ili radi oblike od plastelina, a zatim zajedno komentirajte rezultat njegovog rada. Ako je pak okrenuto grupi, forsirajte druženje s drugom djecom. Promatrajte dijete i uočite njegov talent za organizaciju. 

Kako se igra vaše dijete? Ovan je energičan, a Škorpion je mala petarda

Glazbeni talent

Djeca već s dvije godine izražavaju talent za glazbu. Njega je najlakše uočiti jer ova djeca, za razliku od netalentirane djece, plešu, skaču, pjevuše i tapšu ručicama kad god začuju glazbu. Osim toga, ako gledate crtani film, dijete će prije zapamtiti glazbeni jingle ili naslovnu pjesmu nego radnju filma.

beba djevojčica glazba instrument Možda te zanima... Glazba pomaže bebama u govoru i učenju Beba

Kako ga poticati?

Vrlo lako: puštajte mu dječje pjesmice, potičite ga naučiti riječi i da interpretira melodiju. Kupite mu ksilofon ili neki drugi dječji glazbeni instrument, pa zajedno osmislite kućne koncerte.

Što čitati i koje knjige posuđivati u knjižnici, a koje kupovati u knjižari?

Mali filozofi

Egzistencijalna inteligencija razvijena je kod djece koja stalno postavljaju pitanje: "Zašto?". Njima nije dovoljno reći da zeko voli jesti mrkvu, već im morate objasniti i zbog čega je to tako. Često ćete čuti pitanja poput: "Mama, gdje živi Bog?" Ili "Što se nalazi iza oblaka?".

Kako ga poticati?

Naoružajte se smislenim odgovorima i pokušajte odgovoriti na sva djetetova pitanja. Međutim, izbjegavajte uporabu fraza i stereotipnih odgovora, jer njima nećete zadovoljiti mališanovu znatiželju.

Kuhanje s djetetom Možda te zanima... 6 vještina za život koje svako dijete treba znati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.