Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. svibnja 2013.

Strpljivo odgovarajte na sva dječja pitanja

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mozak vašeg djeteta je poput košnice – u njegovoj glavici roji se beskonačno mnogo pitanja koja mu pomažu razumjeti svijet oko vas. Strpljivo odgovarajte na najčešća dječja pitanja "zašto?" i "što je ovo?", a kako vaše dijete raste, pitanja će mu biti "potpunija". Odgovarajte brzo, koristite jednostavne rečenice, a vaši odgovori potaknut će ga da postavlja nova pitanja. Nemojte se ustručavati da i sami postavljate pitanja djetetu – dok čitate knjige, slobodno ga pitajte nešto što ima veze s onime što ste mu upravo pročitali.

Samostalno pranje zubiju

Djeca ove dobi trebala bi upotrebljavati više od 50 riječi te ih međusobno kombinirati. Većina ih može oprati i osušiti ruke, skočiti uvis, odjenuti jedan odjevni predmet i uz vašu pomoć oprati zube. Neka djeca mogu sagraditi kulu od osam kocaka, koristiti prijedloge i voditi razgovor spajajući dvije do tri rečenice. Vaše dijete možda će u ovoj dobi zvati prijatelja po imenu, održavati ravnotežu na svakoj nozi na kratko vrijeme, a neka djeca mogu i sama obući majicu.

Vježbajte s djetetom motoričke vještine – neka se po kući vozi na guralicama, a dajte mu i neka se igra s igračkama koje su guraju i vuku. Za razvoj fine motorike neka vaše dijete vježba zaključavanje kutija ili neka oblači lutke koje trebaju zakopčavanje, odnosno možete mu dati bilo koju igru, primjerenu njegovoj dobi, koja zahtijeva rad prstima.

Ne silite dijete da više koristi desnu ruku

Ako ste primijetili da vaše dijete više koristi lijevu ruku od desne, ni slučajno ga nemojte poticati da više koristi desnu. Znanstveno je dokazano da je to genetski predodređeno tako da vam nimalo neće pomoći budete li dijete poticali da više koristi desnu ruku, samo ga možete povrijediti. Istraživanje je pokazalo i da, kad roditelji pokušava prisiliti dijete da koristi onu ruku za koju nije genetski programirano, može doći i do problema u rukopisu i nekim drugim stvarima. Zamislite samo kako bi vama bilo da vas netko sili da pišete "krivom" rukom.

Samo 5-10 posto ljudi su ljevoruki, a ako su oba roditelja ljevaci, izgledi su veći od 50 posto da će i dijete biti ljevoruko. Ako niti jedan roditelj nije ljevoruk, samo je dva posto izgleda da to bude dijete. Većina djece do treće godine podjednako se služi objema rukama i slobodno prebacuju predmete iz jedne ruke u drugu dok sami ne odluče kojom se lakše služe.

Vrijeme je za tutu

Jeste li već razmišljali o tome da vašem djetetu nabavite kahlicu? Iako pelena vašeg djeteta sigurno nije suha cijelu noć, u ovoj dobi većina djece je spremna za privikavanje na tutu. Ako vaše dijete samo pokaže spremnost da sjedi na njoj bez da obavi nuždu, to je dobar znak da je spremno. Kada vas i počne tražiti tutu, često će se dogoditi da je već prekasno. Naime, dijete će tek sekundu, dvije prije nužde primijetiti da mu treba tuta. U tom slučaju obavezno pohvalite dijete što vas je tražilo da piški i nemojte raditi preveliki problem ako je smočilo gaćice. Ni u kojem slučaju nemojte previše tjerati dijete da prestane koristiti pelene i nemojte početi s noćnim treningom ako nije cijeli dan izdržalo bez pelena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.