Školarci Škola 24. siječnja 2017.

Kako razviti vještinu učenja?

učenje škola
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod djece je najvažniji razviti osjećaj 'ja to mogu', jer je vjerovanje u vlastite sposobnosti temelj motivacije i ustrajnosti, piše Ivana Koller, dipl. psiholog koja u Udruzi Praktikum provodi trening Tehnika učenja

"Razvij strast za učenjem. Ukoliko to uspiješ, nećeš nikada prestati rasti."

Anthony D'Angelo

Postavljanje pitanja „Trebamo li učiti?“ oduvijek se smatralo nepotrebnim. „Učiti, učiti i samo učiti!“ bila je uputa s kojom su generacije naših predaka kretale u život, a danas je fraza o „cjeloživotnom učenju“ jednostavno nešto što se podrazumijeva. Od vrtićke do „treće“ dobi teži se svladavanju novih znanja i vještina.

4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti)

Najveće veselje svakog roditelja je gledati svoje dijete kako se razvija u sretnu, samouvjerenu, samostalnu i odgovornu osobu. No, pri samoj pomisli kako svom djetetu pomoći da se razvije u uspješnu, zrelu osobu, mnogima se osmijeh raspline, a upitnici počinju iskakati na sve strane.

Školski kontekst

Danas znamo da djeca već od najranije dobi počinju razvijati sliku o sebi kroz interakciju sa svojim najbližima. Koristeći informacije koje im okolina šalje, oni stvaraju ideje i očekivanja o vlastitim sposobnostima. Kasnije, oni testiraju te ideje razvijajući sliku o sebi i svojim mogućnostima u različitim situacijama. Jedan od najvažnijih izvora informacija u učeničkoj dobi je školski kontekst. Ovdje učenici svakodnevno dobivaju informacije o vlastitom trudu, zalaganju, napretku, pogreškama i uspjehu.

Živimo u svijetu gdje smo svi preopterećeni količinom informacija koja se svakodnevno producira te se pred učenike stavlja veliki izazov. Stvorili smo društvo utemeljeno na znanju, a uspjeh postižu oni koji vješto barataju znanjem. Tu se nameće potreba za korištenjem efikasnih metoda manipulacije informacijama, što u najranijoj dobi znači razvijati vještine učenja ovladavanjem tehnikama usvajanja znanja. Tako usvajanje vještine učenja postaje imperativ za svakog školarca koji danas upisuje školu.

Da bi dijete voljelo učiti, mora voljeti sebe

Ovdje naglašavam da se radi o vještini učenja, što podrazumijeva da ju svatko može svladati te kao i svaka druga vještina, zahtijeva vrijeme i vježbu kako bi se njome ovladalo. Vještina koja se može i mora poticati i razvijati kako u školama, tako i izvan njih, edukacijom učenika, ali i roditelja koji onda mogu poslužiti kao primjeri i podrška djeci.

Kako razviti vještinu učenja?

1. Naučiti kako učiti

Djecu treba podučiti efikasnim metodama učenja, uz koje će na zanimljiviji način postizati bolje rezultate. Kada vaši učenici počnu doživljavati uspjeh temeljen na vlastitom trudu i zalaganju, javlja se i osjećaj zadovoljstva, vrijednosti i kompetentnosti, što u konačnici rezultira porastom motivacije za učenje i očekivanjem uspjeha u budućnosti.

2. Naučiti kako pokazati znanje

Mnogi učenici imaju poteškoća s provjerama znanja te se pokazalo neophodno podučiti ih kako pristupiti ispitnim situacijama i ohrabriti ih da iskažu svoj puni potencijal.

3. Naučiti kako organizirati i planirati svoje vrijeme i zadatke

Dobra organizacija vremena je vještina koja se sve više vrednuje u današnjem ubrzanom društvu. Omogućava nam kontrolu nad vlastitim životom, usmjerava nas i u konačnici motivira na akciju.

4. Naučiti postavljati ciljeve i očekivati pozitivne ishode

Kada postavimo ciljeve koji su nam realno ostvarivi i odnose se samo na naš vlastiti učinak, njihovo ostvarivanje daje nam osjećaj samopouzdanja i potiče stvaranje pozitivne slike o sebi.

mama, dijete, učenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vjerovanje u vlastite sposobnosti

Najvažnije iskustvo koje želimo razviti kod djece je osjećaj „ja to mogu“, jer je vjerovanje u vlastite sposobnosti temelj motivacije i ustrajnosti. Efikasne metode učenja poput aktivnog slušanja i čitanja, vođenja bilješki, čitanje s razumijevanjem, povezivanje znanja i iskustava, daju učenicima alate za postizanje uspjeha. Konačni cilj je razvojem osjećaja kompetentnosti, potaknuti radoznalost, kreativnost i vrednovanje samog proces učenja. Samostalan i odgovoran učenik koji zna da može, želi i s radošću obavlja svoje školske obaveze, sutra će se razviti u samostalnu i odgovornu osobu.

Svi „ratnici“ koji su preživjeli bojišnicu zvanu „školski sustav“, znaju da su samostalnost i odgovornost koje smo usvojili u tom „ratu“, danas izvor zadovoljstva i uspjeha te garancija kompetitivne prednosti, sada i ubuduće. Jer, ne zaboravimo, učit ćemo cijeloga svoga života!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.