Vrtić Igre za djecu 17. travnja 2015.

Kako otkriti i poticati talente svoga djeteta?

dijete djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame Jelena Vukmirica Makovičić i Ivona Zgrabljić osmislile su Virtograd, program za razvoj vrlina i talenata djece koji se sastoji od dramske grupe, dječjeg zbora i kreativne radionice. Saznajte kako je nastao Virtograd u kojem se otkrivaju talenti, grade vrline, potiče kreativnost i stvaralaštvo

Dvije mame, poduzetnice, umjetnice i inovatorice, Jelena Vukmirica Makovičić i Ivona Zgrabljić osmislile su Virtograd, program za razvoj vrlina i talenata djece koji se sastoji od dramske grupe Mali kazalištarci i dječjeg zbora Virtići, mjesečne kreativne radionice. U Virtogradu se otkrivaju talenti, grade vrline te potiče kreativnost i stvaralaštvo.

Dragi roditelji, Virtograd je plod ljubavi, kreativnosti i zajedništva djevojčice Lee i njezine mame Ivone.

Virtograd | Author: Virtograd Foto: Virtograd

Nastao je jednog ljeta, dok sam pričala svojoj djevojčici priče. Jednog sunčanog dana na plaži pričala sam joj priču o urednosti, jer nikako nisam mogla postići da redovito spremamo stvari nakon igre. I tako usred priče odjednom sam rekla "i onda je netko pokucao na prozor. Bio je to Virtić, gospodin Urednić. Došao je iz Virtograda, grada u kojem male vrline žive". Nakon tog popodneva Virtići su Lei i meni postali izvor zabave i zadovoljstva, pa smo tako osmislili i društvenu igru, sinkronizirale priču i dan za danom nove priče samo se nižu jedna za drugom. 

Ponavljamo li greške naših roditelja?

Ja sam mama kao i svaka druga mama. Mama koja želi najbolje svom djetetu te iz te želje uvijek tragam za onim što će mi pomoći u toj toliko važnoj ulozi. Istražujem čitam, pronalazim, pokušavam, griješim, učim i popravljam ono što nisam dobro činila. Kao i svaki drugi roditelj često sam se znala naći u situacijama da ne znam što učiniti i tada bi došla do zaključka da se za mnoge stvari, uloge educiramo, školujemo, od fakulteta do vozačkog ispita, ali kad je u pitanju roditeljstvo za tu veliku i najvažniju ulogu nitko nas nije pripremio.

Tako mislimo da su naši roditelji radili ispravno i često ponavljamo njihove greške koje smo uz malo promišljanja mogli izbjeći i ispraviti. Zato često vidim mame i tate koji se gube u svojoj ulozi i ili misle da znaju najbolje ili misle da jedino stručnjaci znaju kako odgajati dijete.

Upravo zato Virtograd predstavlja istraživanje i traganje jednog običnog roditelja koji traži rješenja za skrban i kvalitetan odgoj djece i to rješenja koja su praktična, jednostavna, primjenjiva te zabavna i za djecu i roditelje. U ulozi mame često mi je pomagao i dar kreativnosti kojeg su moji roditelji kroz djetinjstvo razvijali pa sam nalazila zabavne načine kako kod Lee potaknuti neka učenja. Nakon što sam pokušala i prokušala razne metode, savjetovala sam se sa stručnjacima koji bi mi dali dodatne upute.

Djeca moraju upoznati svoje talente i sposobnosti

Osim toga profesionalno se bavim savjetovanjem i treninzima pa se može reći da sam Edukator za odrasle. U toj ulozi srećem mnoge profesionalce koji tragaju za smislom, srećom, koji ne poznaju sebe, pa tako i ne prihvaćaju sebe, a sve zato, jer su ih nekad učili da trebamo postati netko i nešto što mi zapravo nismo. Tada sam shvatila koliko je važno otkrivanje i razvoj talenata. Djeci je potrebno da prihvate svoju jedinstvenost, da upoznaju svoje talente i sposobnosti te tako postanu najbolje od onog što mogu postati. Ne netko drugi, nego svoji i autentični. I time se upravo Virtograd bavi.

Virtograd, Ivona Zgrabljić, Jelena Vukmirica | Author: Virtograd Foto: Virtograd

U daljnjem radu s odraslima primijetila sam da smo naučili mnoge stvari, mnoge formule, ali ne znamo kako graditi dobre odnose, kako poštivati sebe i druge, sve smo naučili, ali život temeljen na vrijednostima i vrlinama smo zaboravili. Tako sam shvatila koliko je važno graditi vrline. Tada sam shvatila da svojoj djeci želim usaditi vrijednosti i vrline kako bi postali moralni I dobri ljudi. 

Roditeljska podrška i ohrabrenje 

Vidjela sam također mnoge talentirane ljude koji su mogli svašta, ali su svoje talente zakopali, a toliko je toga što su mogli tim talentima stvoriti. Tada sam shvatila koliko je važno kod djece poticati kreativnost i stvaralaštvo

Iz svoje uloge edukatora i profesionalca mnogo sam toga primijetila i zaključila da su mnogi problemi koje susrećem u radu s odraslima nastali mnogo ranije i to u najranijem djetinjstvu. Kroz Virtograd želimo te spoznaje podijeliti s drugima, s roditeljima koji duboko u sebi žele sretnu, ispunjenu, autentičnu djecu koja žive ono za što su stvoreni. Ne ono što bi mi htjeli, nego ono što oni duboko osjećaju.

A koja je naša uloga? Omogućiti im da kroz razna iskustva i aktivnosti to i pronađu. Da im budemo podrška i ohrabrenje na njihovom životnom putu. Iako sam profesionalno edukator, savjetnik, trener, na ovaj projekt gledajte kao na projekt koji je pokrenuo jedan običan roditelj, mama koja nije završila nikakve škole za odgajatelje, pedagogiju, mama koja je jednostavno postala mama i treba svoju ulogu ostvariti kvalitetno i s puno ljubavi.

Zato dragi roditelji, što god vam pričali, vi ste najkompetentniji za svoje dijete ako slušate svoje srce, osluškujete svoje dijete i promišljate kako svoj odnos s djetetom učiniti još boljim, kreativnijim i radosnijim. Roditeljstvo je avantura u kojoj svaka uložena sekunda donosi mnogostruki plod. To je vaša najvažnija investicija. Zato krenite i pridružite se s nama u toj avanturi kako bi moje i vaše dijete jednog dana reklo "Moja mama je najbolja mama na svijetu" .

Naučite vidjeti svoje dijete onakvo kakvo je

Kako to obično biva, kad ste svjesni svojih vrijednosti, područja interesa i životnih motiva, lako prepoznate ljude koji vjeruju i misle slično kao i vi. Tako smo se upoznale i nas dvije. Dvije mame, poduzetnice, umjetnice, inovatorice koje su odlučile svoja promišljanja i iskustva podijeliti s ostalima na jedan zanimljiv i kreativan način.

Virtograd, Ivona Zgrabljić, Jelena Vukmirica | Author: Virtograd Foto: Virtograd

Nas dvije smo spoj raznih iskustava i znanja iz područja umjetnosti, glume, govorništva, osobnog razvoja, poduzetništva, kreativnosti, inovativnosti i kroz projekt Virtograd podijelit ćemo s vama spoznaje i iskustva koje će vam biti zanimljive i korisne u odgoju vaše djece, a mnoge od njih i vas same će potaknuti na razmišljanje.

Kroz našu kolumnu dobit ćete razne savjete, iskustva, znanja, a vezano za razvoj raznih vrlina, otkrivanje talenata te poticanja djece na kreativnost i stvaralaštvo.

Dobit ćete mnogo, ali ono najvažnije da naučite svakodnevno vidjeti svoje dijete, ali ne ono što bi vi htjeli, nego ono što oni zaista jesu, dragocjeni, posebni i jedinstveni i kao takvi mogu u mnogočemu doprinjeto ovome društvu i svijetu. No, hoće li to i učiniti, u ovoj dobi dok su još djeca, trebaju mudre roditelje, pune ljubavi, koji će ih ohrabriti da krenu svojim, jedinstvenim putem i da ostave trag iza sebe. Mi vjerujemo da mi, vi, možemo biti takvi roditelji, a ono što ćete od nas dobiti je poticaj da u tome ustrajete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.