Vrtić Igre za djecu 05. prosinca 2016.

Kako upoznati djecu sa životinjskim svijetom? Donosimo vam nekoliko ideja!

Lego
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvaljujući njihovoj ljubavi prema životinjama, životinjski svijet nam može nam pomoći da djeci objasnimo svijet koji nas okružuje

Djeca su fascinirana životinjama, vole ih promatrati, hraniti ih i igrati se s njima. Posebno u ranom djetinjstvu, kada djeca otkrivaju svijet, zainteresirana su za sve vrste životinja. Kroz kraljevstvo životinja možemo ih lako naučiti kako svijet funkcionira, gdje žive, žive li same ili u zajednicama i što jedu. 

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Zahvaljujući njihovoj ljubavi prema životinjama, životinjski svijet nam može nam pomoći da djeci objasnimo svijet koji nas okružuje. Koristeći LEGO DUPLO setove za gradnju i DUPLO životinje, ovu vježbu možete pretvoriti u zabavnu igru.

Malo drugačija šuma

Djeca će vas često pitati o okolini s kojom se svakodnevno susreću. Neće biti rijetka i pitanja o onome što su imali prilike vidjeti samo na televiziji. Iskoristite slike svojih putovanja kako bi započeli priču i dočarajte im njima strane i nepoznate zemlje. Možete pripremiti slike prašume, pustinje i džungle te im uz svako sliku ispričati karakteristična obilježja. Uz vizualni poticaj djeca lakše pamte i stječu sposobnost povezivanja onoga što vide i čuju.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Putovanje u druge zemlje

Iskoristite LEGO DUPLO kockice kako bi izradili šumu, a zatim i figurice životinja kako bi joj podarili stanovnike. Dijete će vas zasigurno pitati da mu objasnite zašto određena životinja baš živi u toj vrsti šume, a vi pokušajte zaokupiti njegovu pažnju zabavnim objašnjenjima. Kada imaju osjećaj da se s njima igrate, djeca će lakše zapamtiti informacije i neće steći odbojnost prema učenju onoga što im je nepoznato.

Različita mjesta, različiti ljudi

Vremenske prilike, različito odijevanje, drugačije prehrambene navike i način života ono je što djecu zbunjuje. Ne razumiju kako nismo svi jednaki. Kroz česta ponavljanja, mališani će lakše zapamtiti, a uskoro će i sami početi otkrivati ono što ih zanima. LEGO DUPLO avion može vam pomoći da sa djetetom otputujete u daleke zemlje i pokažete mu kako žive ljudi na drugim kontinentima. 

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Povratak u našu regiju

Slobodno vrijeme iskoristite za šetnje prirodom, a dijete neka pokuša zapamtiti što više životinja koje susretne. Kada dođe kući, LEGO DUPLO „Šumski park“ pomoći će mu da prepozna životinje koje je susrelo u šetnji. Naučite ih da postoje mesožderi i biljojedi i da se međusobno razlikuju. Zahvaljujući prijašnjim vježbama, mališan vas možda iznenadi i pokaže vam kako on već zna što neke životinje jedu i gdje žive. 

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Savjet za igru

Zajedno sa djetetom nacrtajte hranu koju životinje jedu, travu, razno voće i sjemenke. Sve ono što životinje mogu pronaći u šumi. Izrežite slike i stavite ih do figura životinja na tepihu. Sada ih možete upariti i objasniti hranidbeni lanac djetetu. Objasnite im vezu organizama sa eko sustavom koji ih okružuje. Ovime se razvija logika kod djece počevši od najranije dobi. To će im pomoći da kasnije brže donose zaključke i prepoznaju situacije koje zahtijevaju njihove reakcije.

Još zanimljivih ideja možete pronaći na Lego Facebook stranici!

Advertisement

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.