Školarci Slobodne aktivnosti 21. svibnja 2013.

Životinje pomažu djeci da upoznaju svoje osjećaje

Radionica Vrijeme za nas
Foto: Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz razgovor o divljim, opasnim životinjama, djeca mogu izraziti strah te razmisliti o tome što bi mogla učiniti u situaciji kada se uplaše nečega ili nekoga

Na radionici "Dok pričamo o emocijama, učimo o životinjama" i drugim sličnim radionicama koje u Obiteljskom centru Virovitičko-podravske županije vodi defektologinja Tamara Jančevski, djeca uče kako prepoznati i izraziti različite emocije.

Ova je radionica dio programa "Vrijeme za nas" čiji je glavni cilj povezivanje i bolje međusobno razumijevanje braće i sestara s teškoćama u razvoju i bez njih, koji se u Obiteljskom centru u Virovitici, na Zvonimirovom trgu 2, provodi još od 2009. godine.

Pobjeći ili pozvati pomoć?

"U jesen 2012. godine započeli smo s učenjem o životinjama te proširili temu i na emocije te su radionice, pored kreativnog, dobile i edukativni dio. Tako smo nakon zasebne radionice o životinjama i zasebne radionice o emocijama obradili emociju straha kroz učenje o životinjama. Na toj radionici korisnici su učili kategorizirati životinje na domaće i divlje, odnosno opasne i strašne.

Imali su priliku verbalizirati svoju emociju straha na primjerima životinja kojih se boje, a mogli su i jedni drugima dati prijedloge što mogu učiniti u situaciji kada se uplaše nečega ili nekoga. Na primjer, kada se boje neke životinje, zaključili su da mogu pobjeći, ne dirati ju, pozvati nekog odraslog", ispričala je Tamara Jančevski.

Korisnici programa razlikuju se po dobi i po sposobnostima, ali timskim radom izvršavaju zadatke, izrađuju životinje od geometrijskih likova i tako svaki put nauče nešto novo.

Kutija puna osjećaja

"U radionicama koristimo i materijal iz takozvane 'Kutije pune osjećaja', a to je kutija s materijalima za rad s djecom vezan uz emocije. To su primjerice kartice na kojima su prikazane razne situacije pa djeca trebaju prepoznati što je to prikazano na njima, koja je to emocija te ju povezati s nekim događajem iz vlastitog života u kojem su se osjećali kao pojedini lik prikazan na kartici", objasnila nam je defektologinja.

Radionice se provode jednom mjesečno u popodnevnim satima u prostorijama Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije, a među dosad obrađenim temama su i "Moji osjećaji", "Ja u obitelji", "Moja obitelj" i "Obitelj u okviru".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.