Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. lipnja 2015.

Kako igra sa životinjama potiče razvoj djeteta?

beba pas životinja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upoznajte dijete s kućnim ljubimcima prije nego navrši 18 mjeseci. Od te dobi se počinju se javljaju strahovi koje možete izbjeći

U priručniku 'Pametno dijete' u izdanju Mozaika knjiga novinarka Simone Cave i savjetnica pedijatrica Caroline Fertleman, obje majke troje djece, pišu iz osobnog iskustva i na temelju najnovijih istraživanja o tome kako kreativno igranje utječe na razvoj djeteta. Donosimo vas što kažu o igri sa životinjama.

Što prije se vaše dijete navikne na domaće životinje, to bolje. Ako se upozna s kućnim ljubimcima prije navršenih osamnaest mjeseci, bit će to velika prednost jer to je doba djetetova života kada se obično javljaju strahovi; ranije od toga djeca nisu sklona strahovima. Sve će biti lakše imate li vlastita psa ili mačku.

pas dijete životinja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mačke su obično manje raspoložene za igranje od pasa – pobjegnu – pa će se dijete trebati zadovoljiti mahanjem maci u vrtu ili je možda promatrati dok jede. Katkad mačka možda spava negdje u kući, pa možete pomoći djetetu da je pomazi. Imate li mačku, sigurno poznajete znakove kojima daje na znanje da bi mogla ogrepsti, pa bi bilo pametno da tada držite dijete podalje. Kad je mačka opuštena, vašem će se djetetu sigurno svidjeti mekoća i toplina njezine dlake. Susret neka bude kratak – upamtite kako i mačku trebate naviknuti na dijete i ne želite to odgađati. 

Što vam je potrebno?
•    prijateljski raspoložena mačka ili pas

Pozitivni učinci

Potiče ljubav prema životinjama

Naučite li dijete da se osjeća sigurno među životinjama, ono će moći u njima uživati umjesto da ih se boji. Budući da će dijete neizbježno doći u dodir sa životinjama s vremena na vrijeme, mnogo je bolje da to bude pozitivno iskustvo nego ispunjeno strahom.

Poboljšava koordinaciju

Nježno glađenje mačke ili psa zahtijeva koordinaciju – ako dijete pogriješi, životinja će pobjeći.

Pomaže razvoju samokontrole

Mačke neće vašem djetetu dati drugu priliku ako je bučno, natjerava ju ili vuče za rep – mačka će pobjeći, pa će dijete morati svladati nešto samokontrole kako bi ju zadržalo u blizini.

Potiče prijateljstvo

Bebe se brzo povezuju s kućnim ljubimcima, posebice psima jer su ionako tolerantniji od mačaka. Može biti zaista dobro za bebu ako upozna psa i osjeća se sigurno igrajući se s njime. 

Ako vaše dijete puže, možete ga naučiti da sjedne kraj mačke te da ne viče ili plače u njezinoj blizini kako bi vjerojatnost da će ona pobjeći bila što manja – kada mačka doista pobjegne, objasnite djetetu kako će se kasnije vratiti. Mogli biste potaknuti dijete da mahne na pozdrav mačkama i psima koje sretnete u šetnji.

beba pas životinja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad prilazite psu, neka to uvijek bude sprijeda i najprije mu pružite zatvorenu šaku – djetetu možete pokazati kako to učiniti. Uvijek upitajte vlasnika prije nego što priđete psu. Kad je ponjušio vas i dijete, možete pokazati djetetu kako ga može nježno pomilovati i potapšati. Ako dobro upozna psa − vašeg ili prijateljeva – možete ga pustiti da puže za njim, možda i da drži uzicu iz kolica (čak i kad prohoda, još dugo neće moći držati korak sa psom).

Sigurnost na prvome mjestu

Uvijek operite djetetove ruke pošto je dodirivalo životinju.

Kako kućnog ljubimca pripremiti za dolazak bebe?

Kako reagirati na dječje strahove?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.