Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. travnja 2013.

10 načela svjesnog roditeljstva

mama drži dijete, nasmijana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne bojte se da ćete maženjem razmaziti dijete, ali mu dajte prostora i da izrazi tugu i bijes

Pročitajte najvažnija načela koja u roditeljstvu zagovara osnivačica Instituta za svjesno roditeljstvo dr. Aletha Solter, švicarsko-američka razvojna psihologinja i stručnjakinja za povezanost roditelja i djece, ranu traumu i discipliniranje bez kažnjavanja.

  • Svjesni roditelji ispunjavaju potrebu svog djeteta za fizičkim kontaktom (držanjem, nošenjem, maženjem itd.). Ne boje se da će tako "razmaziti" dijete.
  • Svjesni roditelji prihvaćaju puni opseg emocija i bez osuđivanja svjedoče izražavanju svih emocija svoga djeteta. Svjesni su da ne mogu spriječiti svu tugu, ljutnju ili frustraciju, i ne pokušavaju zaustaviti svoje dijete u otpuštanju bolnih osjećaja plakanjem ili ispadima bijesa.
  • Svjesni roditelji djetetu pružaju stimulaciju primjerenu njegovoj dobi i vjeruju mu da će učiti u svom ritmu i na svoj način. Ne pokušavaju požurivati dijete da što prije uđe u sljedeću fazu razvoja.
  • Svjesni roditelji ohrabruju svoju djecu u učenju novih vještina, ali ne prosuđuju izvedbu djeteta niti kritikom niti procjenjujućom pohvalom.
  • Svjesni roditelji svaki dan odvoje vrijeme da bi potpuno posvetili pažnju svome djetetu. Tijekom tog posebnog, kvalitetnog vremena, oni promatraju, slušaju, reagiraju i pridružuju se djetetu u igri (ako ih ono pozove), ali ne usmjeravaju aktivnost djeteta.
  • Svjesni roditelji štite svoje dijete od opasnosti, ali ne pokušavaju spriječiti sve dječje pogreške, probleme i sukobe.
  • Svjesni roditelji ohrabruju dijete da samostalno rješava probleme i pomažu mu samo kad je potrebno. Ne rješavaju probleme svoga djeteta umjesto njega.
  • Svjesni roditelji postavljaju razumne granice, nježno vode dijete prema prihvatljivom ponašanju i uzimaju u obzir potrebe svih uključenih prilikom rješavanja sukoba. Ne pokušavaju kontrolirati djecu podmićivanjem, nagradama, prijetnjama, ili bilo kakvim kaznama.
  • Svjesni roditelji brinu se o sebi i iskreni su kad je riječ o njihovim potrebama i osjećajima. Ne žrtvuju se do mjere da postanu ogorčeni.
  • Svjesni roditelji nastoje biti svjesni načina na koje njihova bol iz djetinjstva utječe na njihovu sposobnost da budu dobri roditelji, i svjesno se trude izbjeći prenošenje vlastitih povreda na svoju djecu.

Autorica ovih načela, Aletha Solter, u Švicarskoj je studirala kod slavnog razvojnog psihologa Jeana Piageta, a kasnije je u Americi stekla titulu doktora znanosti u području psihologije te predavala i vodila istraživanja na Kalifornijskom Sveučilištu.

Majka je dvoje djece i autorica knjiga 'The Aware Baby' (Svjesna beba), 'Helping Your Children Flourish' (Kako pomoći djeci da procvjetaju), 'Tears and Tantrums' (Suze i ispadi bijesa), te 'Raising Drug-Free Kids' (Podizanje djece koja se ne drogiraju). Osnovala je Institut za svjesno roditeljstvo s vizijom stvaranja nenasilnog svijeta u kojem će sva djeca moći ostvariti svoje pune potencijale. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.