Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. ožujka 2024.

7 stvari koje mala djeca čuju kad im kažeš 'NE'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji neka vrsta čudne ironije da, iako provodimo toliko vremena i energije da naučimo našu djecu da komuniciraju riječima, čini se da najmanju i najjednostavniju riječ poput 'ne' nikako da shvate. Dva slova. Crno bijeli koncept. Što može poći po krivu?

Riječ 'ne' kao da je uvijek otvorena za tumačenje u glavicama naših mališana. Pročitaj što djeca zaista čuju kad im kažete jedno čvrsto i kratko 'NE':

1. "Uvjeri me!"

Ovo NE odnosi se na sve mališane 'odvjetnike'. Vi kažete 'ne' i očekujete da je to kraj priče, dok oni pripremaju svoje argumente kako bi vam objasnili zašto je 'da' puno prikladniji odgovor. 

2. "Kad kažem ne, zapravo mislim..."

Ako imate malog pametnjakovića koji osjeti kad ste dovoljno nesigurni i neodlučni oko svojeg 'ne', zna da sve što treba učiniti je biti naporan sljedeće tri minute i vaš 'ne' će se pretvoriti u 'da'. 

razmažena djevojčica razmaženost Možda te zanima... Je li vaše dijete razmaženo? Vrtić

3. "Idi pitaj tatu... možda ćeš dobiti drugačiji odgovor"

Ovo je specijalnost mama koje se vode motom 'podijeli pa vladaj'. Mama kaže ne, a tata ne obraća pozornost na pitanje i kaže 'da'. I tada kreće zabava!

4. "Ooo, DA, DA, DA!"

Koga mi zavaravamo? Postoje neki mališani koji tako rijetko čuju riječ 'ne', da jednostavno ne doživljavaju 'ne' kad se pojavi u rečenici. U njihovom svijetu sve je 'da, da, da'. Sretnici!

djevojčica šef Možda te zanima... Najveći problem popustljivog odgoja: kad dijete postane šef Vrtić

5. "Ajmo se vratit na ovo svakih 20 minuta sljedeća tri sata"

Ovo je 'ne' u očima onih najupornijih. To je situacija kada vas dijete ispituje isto pitanje iznova sve dok i najčvršći roditelj posustane i promijeni svoj odgovor. Zapravo, na kraju pobjeđuje onaj koji je uporniji. Roditelj protiv djeteta. Znamo kako će ova borba završiti, i neće biti lijepo. 

6. "Molim te, osramoti me s javnim izljevom bijesa"

Znate proceduru. Nalazite se na nekom javnom mjestu. Dijete vas traži nešto suludo, kažete mu 'ne'. Započinje epski živčani slom. Suze. Udaranje. Bacanje na pod. Sve to dok vas vaš lukavi mališan jednim okom pozorno prati, kako bi uhvatio trenutak u kojem ćete posustati i prihvatiti njegov ludi zahtjev samo kako biste se izvukli iz ove sramotne situacije punoj osuđujućih pogleda sa svih strana.

Možda te zanima... Kako izvući dijete iz temper tantruma? Vrtić

7. "Čujem da govoriš 'ne', ali ako me zbilja voliš, reći ćeš 'da'

Kada vaš mališan ima slatko nadureno lice, ispućene usne, molećiv pogled i suzne oči, tada se nalazite u dubokim emocionalnim vodama i izazivamo vas da kažete 'ne' i držite se te riječi više od tri minute!

djevojčica curica dijete ljutnja Možda te zanima... Kako djetetu reći Ne (i ostati pri tome) Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.