Roditelji Zanimljivosti 25. studenoga 2017.

8 savjeta za odgoj djeteta koje će odrasti u uspješnu osobu

mama, dijete, kći
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada ste roditelj, svi vas obasipaju dobronamjernim savjetima o odgoju djeteta. Čini se da baš svatko ima mišljenje na temu “Što je najbolje za moje dijete”. No, majčin instinkt nenadmašiv je odgajatelj! Zato širom otvorite oči svakog jutra i osluškujte – sebe!

Odgoj djeteta je najljepši, ali i najvažniji i najodgovorniji posao. Roditeljstvo sa sobom nosi brojne izazove na koje je svaki roditelj manje ili više spreman.

Iako ne postoji recept za savršen odgoj, s obzirom da je svako dijete drugačije i da je odgoj potrebno prilagoditi njemu, evo što kao roditelj ne smijete zaboraviti ako želite da vaše dijete izraste u uspješnu osobu:

Možda te zanima... Nema savršenog roditelja, uvijek ćemo negdje pogriješiti Roditelji

1. Budite složni i dosljedni u svojim odgojnim postupcima da bi se kod djeteta stvorio osjećaj sigurnosti. Djeca vole imati postavljene jasne granice jer lakše funkcioniraju u svijetu s pravilima.

2. Budite primjer svojoj djeci. Najbolje se uči imitirajući.

3. Postavite određene zahtjeve prema djetetu. Dajte mu priliku za odgovorno i partnersko ponašanje. Objasnite djetetu razlog postavljanja određenih zahtjeva i zahtjeve prilagoditi dječjem uzrastu.

4. Učite djecu da znaju čekati i odreći se nečega.

5. Učite ih samostalnosti i odgovornosti.

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

6. Kritizirajte djetetove postupke, a nikad njega kao osobu. Dijete uvijek mora osjetiti da je voljeno.

7. U komunikaciji s djetetom ne primjenjujte ponižavajuće uspoređivanje, omalovažavanje, pretjerano osuđivanje i fizičko kažnjavanje.

8. Budite strpljivi, uporni, dosljedni, imajte razumijevanja i budite djetetu podrška, jer je to osnova svakog dobrog odgoja.

Možda će vas neki od ovih savjeta razbuditi i potaknuti da promijenite stav. No, nijedan savjet ne može nadjačati vašu majčinsku intuiciju. Savjeti vam mogu pomoći i usmjeriti vas, ali jutro je najbolje započeti uz opuštajuće mirise kave i misao – majčinstvo je stav! Vjerujte si više!

mama beba Možda te zanima... Ponekad sumnjate da ste dobra mama? Na pravom ste putu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.