Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. studenoga 2017.

Stručnjaci s Harvarda otkrili kako odgojiti ljubazno dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kao većina roditelja, vjerojatno imate nekoliko ideja kad je u pitanju odgoj vaše djece. Želite da budu sretni, dobri, pametni, ljubazni, uspješni - ali koje vrijednosti zapravo predstavljate kao najvažnije?

Zabrinuti zbog toga da su 'vrijednosti današnje mladeži iskrivljene', stručnjaci s Harvarda odlučili su se pozabaviti tom temom. Kao dio projekta Making Caring Common, istraživači su intervjuirali 10 000 školaraca u SAD-u i 81 posto te djece izjasnilo se kako su ih roditelji naučili da su osobna sreća i visoka dostignuća važnije od brige za druge.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

Prijašnja istraživanja otkrila su da 96 posto roditelja smatra da je razvoj morala kod djece važno, ako ne i neophodno. No, novo istraživanje pokazalo je da djeca ne misle baš tako. Dok 19 posto djece na brižnost gleda kao na prioritet svojih roditelja u odgoju, 54 posto misli da je uspjeh puno važniji roditeljima, a samo 27 posto to misli za sreću. 

Otkrića su pokazala da će se djeca tri puta vjerojatnije složiti nego ne složiti sa sljedećom izjavom: "Moji roditelji su sretniji kada dobijem dobre ocjene u školi nego da sam brižan član zajednice u razredu i školi."

dijete knjige Možda te zanima... Kako na dijete djeluju naša visoka očekivanja? Školarci

Ipak, stručnjaci su nakon istraživanja osmislili plan i podijelili četiri tehnike za odgoj ljubaznog i moralnog djeteta: 

1. Vježbom do savršenstva

Djeca trebaju priliku vježbati kako postati brižni ljudi koji radu pomažu - kvalitete koje nisu nužno urođene. Stručnjaci savjetuju svakodnevno ponavljanje, bilo da se radi o pomaganju prijatelju s domaćom zadaćom ili pomaganjem oko kućanskih poslova. Usmjeravanje koje dolazi od odraslih itekako je važno!

2. Perspektiva 'povećaj/smanji'

Stručnjaci su objasnili da to znači da djeca trebaju biti upoznata s potrebama onih u neposrednoj blizini, ali da također trebaju imati perspektivu o široj slici. "Zauzimanjem različitih perspektiva, uključujući perspektive onih koji su često nevidljivi (poput novog djeteta u razredu, osobe koje ne govori njihov jezik ili školskog domara) - djeca proširuju svoj 'krug brige' i u mogućnosti su razmotriti pravednost svoje zajednice i društva", navode stručnjaci u istraživanju. 

djeca svađa igra Možda te zanima... Kako dijete naučiti dijeliti i pomagati drugima? Vrtić

3. Ključni su snažni i moralni uzori

Jednostavno rečeno, roditelji bi trebali prakticirati ono što govore. Savršenstvo nije odgovor, ali priznati pogreške je. "Roditelji također trebaju vježbati perspektivu 'smanji/povećaj', proširivati svoje 'krugove brige' i produbljivati razumijevanje pravde i poštenja", objašnjavaju stručnjaci. 

4. Djecu treba usmjeriti u upravljanju destruktivnih osjećaja

Djeca se bore s 'brigom za druge' kada su preplavljeni osjećajima poput ljutnje ili zavisti. Roditelji trebaju pomoći djeci da upravljaju takvim osjećajima na produktivne načine

Možda te zanima... 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.