Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. srpnja 2020.

7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum

dijete plače, sladoled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ispad plača i bijesa kod roditelja često izaziva osjećaj bespomoćnosti, a jedna od najboljih stvari koju možete napraviti je misliti unaprijed i spriječiti ga prije nego što se dogodi, kaže Dr. Tovah Klein, autorica knjige "Kako djeca napreduju". No, ako ipak dođe do vrištanja, bijesa i bacanja po podu, ovih sedam stvari morate izbjegavati kako ne biste pogoršali situaciju!

odvajanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otići od djeteta

Dr. Tovah Klein tvrdi da je odlazak od djeteta zastrašujuć za njega kad je u tom stanju. "Ako histeričnom djetetu kažete da ga ostavljate, počet će paničariti. Poruka koju mu time šaljete je da nije voljeno kad se osjeća najgore. U trenucima kada bi trebao znati da će ga roditelj uvijek voljeti, osjećat će se napušteno", kaže Klein i objašnjava da dijete najviše treba roditelja upravo u trenucima kad je uznemireno. Međutim, ako ste previše uznemireni, i vama je potreban odmor. Klein savjetuje da se okrenete, zatvorite oči, duboko udahnete i podsjetite sami sebe da je ovo jako mala osoba koja neće uvijek biti ovakva.

otac, dijete plače | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smijati se

Ponekad ispad bijesa može izgledati zabavno, ali nitko ne želi da mu se netko smije u lice, pa tako ni vaše dijete.

"Ako je dijete uzrujano, a vi se smijete, šaljete mu poruku da su njegovi osjećaji smiješni. Tako dijete protumači da je loše imati takve osjećaje", kaže dr. Tovah Klein.

djevojčica ljutnja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Imitirati ga

Isto kao i smijanje, imitiranje je ismijavanje djeteta i njegovog ponašanja.

"Tako učite dijete da je u redu ismijavati druge ljude, posebno ljude kojima je teško. To je upravo suprotno od onoga što kao roditelj želite naučiti svoju djecu, a to je slagati se s drugima na brižan način", objašnjava dr. Tovah Klein.

mama, tužna, dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uzimati osobno

Možda vam tako izgleda, ali dijete se ne ponaša tako zato što vas želi povrijediti.

"Stanite, udahnite i zapamtite da osoba koja vrišti i plače zapravo je jako malo biće koje tek pokušava shvatiti život i još nema sposobnosti kontrolirati svoje emocije u tim trenucima. To nema veze s vama. Važno je dijete koje je uznemireno i ne zna kako se postaviti. Ako roditelj uzima osobno ovakvo djetetovo ponašanje, još će ga više uznemiriti", kaže dr. Tovah Klein.

dijete plače, sladoled | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ponuditi mu mito

Ako ste doživjeli ispad djeteta na nekom javnom mjestu, možda vam je najlakše bilo dati mu čokoladicu ili nešto slično da ga smirite.

"U redu je ovo napraviti jednom ili u nekim teškim situacijama, ali ne svaki put jer više neće imati učinak. Dijete će pomisliti da će dobiti sladoled ako napravi scenu", kaže dr. Tovah Klein. 

otac, dijete plače | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pokušati ga urazumiti

Ovo nema smisla jer dijete u tim trenucima ne može čuti što govorite i biti razumno.

"Kad nas savladaju osjećaji, nestaje sposobnost razmišljanja. Dijete nemojte pokušati uvjeriti u nešto. Umjesto toga govorite jednostavnim jezikom i samo nekoliko riječi. Nemojte ga podmićivati ili moliti jer ćete ga još više uzrujati", savjetuje dr. Tovah Klein.

žena, uzrujana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izgubiti mirnoću

Iako vam je teško, ostanite mirni tijekom emocionalne oluje, jer će se tako vaše dijete lakše i brže smiriti, kaže dr. Tovah Klein.

"Djetetu je potrebno da je roditelj blizu, sasluša ga, a ne da se dere na njega. Djeca se ne mogu sama smiriti, zato im je potrebna pomoć odraslih. Ako smo i sami uznemireni, tada i ona postaju sve više uzrujana i počinju osjećati strah, sram i imati loše mišljenje o sebi", kaže Klein i savjetuje da sami sebi govorimo: "Neće se uvijek ovako ponašati" ili "Sad je mali".

Pogledajte video sa savjetom što napraviti kada dijete ima temper tantrum!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.