Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. prosinca 2016.

Savjet stručnjaka: Što napraviti kad dijete ima ispad bijesa?

ispad bijesa, temper tantrum, plač, dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Važno je razumjeti da je to nešto što se djetetu događa, da dijete to ne radi namjerno, da se radi o krajnjoj disreguliranosti – kod odraslih bismo to zvali slom živaca. Djeca se pogube i nemaju sposobnost u tom trenutku uspostaviti kontrolu nad sobom", kaže Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo

 

"Ispadi bijesa koje zovemo Temper tantrum često se događaju djeci u dobi od jedne i pol do tri ili četiri godine, a problem je kad se to produži na pet - šest godina", kaže Tomislav Kuljiš, autor programa "Roditeljstvo i rani razvoj" koji se odvija u Centru Prirodno roditeljstvo. On objašnjava da su takvi ispadi, vrištanje, guranje, bacanje po podu..., dio normalnog razvoja djeteta i unatoč čestim uvjerenjima, dijete zbog njih ne bismo trebali kažnjavati.

"Najčešća je preporuka da bi dijete tada trebalo ignorirati kako bi ono samo shvatilo da to ne prolazi, no tu se polazi od pretpostavke da dijete to radi namjerno. Važno je razumjeti da je to nešto što se djetetu događa, da dijete to ne radi namjerno, da se radi o krajnjoj disreguliranosti – kod odraslih bismo to zvali slom živaca. Djeca se pogube i nemaju sposobnost u tom trenutku uspostaviti kontrolu nad sobom. Tada trebaju pomoć roditelja da ih umiri i da ih ponovno dovede u normalno stanje, u čemu je najpreporučljivija varijanta čvrsto stisnuti dijete, zagrliti ga, ali ne na način da smo ljuti ili bijesni nego da smo potpuno mirni, s energijom 'Ja sam zlato tu s tobom, sve će biti u redu' i držati dijete tako neko vrijeme, dok se ne umiri. U međuvremenu će dijete biti agresivno prema roditelju, vikati svašta, pokušat se otimati, ali to ne znači da njegova potreba nije da ga se i dalje drži", kaže Tomislav Kuljiš te napominje da ovaj način možda neće biti izvediv ako je dijete krupnije, a mama sitnija.

Na ovaj način, kaže savjetnik za roditelje iz Centra Prirodno roditeljstvo, dijete će dobiti iskustvo umirivanja i dovođenja u ravnotežu u tim krajnje neuravnoteženim situacijama, kada nije bilo u mogućnosti samo sebe vratiti u centar. 

"Ignoriranje, koje se često savjetuje, ponekad će rezultirati time da se dijete izbaci iz Temper tantruma i potrči za roditeljem, no moramo razumjeti da se tada zapravo aktivirao refleks očuvanja povezanosti i da dijete potiskuje svoj emocionalni raspad, što opet ostavlja dugoročne posljedice u smislu sposobnosti umirivanja osobe kasnije kroz život i nikako ne bi podržao takav pristup", poručuje Tomislav Kuljiš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.