Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. veljače 2024.

I autosjedalice imaju rok trajanja, ali mnogi roditelji to ne znaju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autosjedalice su dizajnirane tako da su sigurne tijekom određenog perioda korištenja, ne manje od 5 godina.

Sigurnost malih putnika u automobilima je najvažnija, stoga je autosjedalica za djecu jedna je od najvažnijih stvari koje morate imati za vašeg mališana, bilo da se radi o bebi i li malo većem djetetu.  Lako je prihvatiti ponudu prijatelja za korištenje njihove omiljene dječje autosjedalice za svoju novu bebu.  Međutim, ono što malo ljudi zna je to da auto sjedalice imaju rok trajanja između 6 i 10 godina od datuma proizvodnje. Neki proizvođači rokove trajanja navode ispod ili na poleđini sjedalice, dok ga neki navode u uputama za korištenje.

Možda te zanima... Kad dijete smije iz autosjedalice prijeći na booster sjedalicu? Vrtić

Čim se autosjedalica montira u vozilo, može biti izložena visokim temperaturama, kao i visokim razinama intenziteta svjetlosti, pa može pokazati određene promjene vezane za starenje.

Plastika ima rok trajanja, trake kojima se dijete veže imaju rok trajanja, kopča je korištena već X puta… Autosjedalica počinje blijediti, dolazi do mikropukotina koje nisu vidljive golim okom, ali su jako važne za sigurnost vašeg djeteta.

Proizvođači autosjedalica ne računaju s time da će se ista koristiti više od deset godina, stoga ne postoje testovi izdržljivosti starih i korištenih auto sjedalica. To pak znači da ne postoji sigurno saznanje kako će se auto sjedalica držati nakon nekoliko godina drugih ili trećih vlasnika, što predstavlja potencijalni rizik.

Poštivanje 'roka trajanja' je preporuka prije svega preporuka – nitko vas neće kazniti radi stare autosjedalice, no preporučljivo je uvijek, prema mogućnostima, koristiti novu auto sjedalicu kako biste bili maksimalno sigurni u njenu ispravnost.

Možda te zanima... Sigurnost ispred svega: Ovo je 10 pogrešaka koje roditelji rade s autosjedalicama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.