Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. listopada 2021.

Zašto je važno djetetu dati pravo na izbor?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj šest važnih prednosti u svakodnevnoj rutini kada djetetu daješ pravo na izbor i donošenje malih, ali moćnih odluka

Nama roditeljima jednostavno je stvoriti rutinu, donijeti odluke i zatim nametnuti te odluke na naše mališane. Želimo najbolje za svoju djecu i jako često - vjerujemo kako su naše odluke i izbori ono što je najbolje

Međutim, naše donošenje odluka za djecu ne dopušta im da se osjećaju osnaženo niti ih priprema na odrasli život. Moć malog izbora može imati itekako veliki utjecaj

Možda te zanima... 10 nesvjesnih, a štetnih navika koje činimo kao roditelji Vrtić

Taj izbor može biti i nešto jednostavno, poput dopuštanja djetetu da odabere hoće li za međuobrok jesti bananu ili jabuku ili da odabere što će nositi u vrtić ili školu sljedeći dan jer na kraju dana - potpuno je u redu nosi li tvoje dijete životinjski print zajedno s haljinom na ljubičaste prugice. Ključ je omogućiti djeci izbor kako bismo ih osnažili i istovremeno umanjili utjecaj na našu rutinu. 

Dr. Allie Ticktin, radna terapeutkinja i pedijatrica, na portalu Motherly izdvojila je šest važnih prednosti u svakodnevnoj rutini kada dajemo djeci pravo na izbor:

1. Izbjegavanje ispada bijesa

Ispadi bijesa često su uzrokovani nedostatkom kontrole. Prirodna je želja svakog čovjeka da osjeća kontrolu. Mi odrasli, često podbacujemo u prepoznavanju da i djeca ponekad trebaju osjećati kontrolu. Ispadi bijesa ne događaju se zbog smiješnih razloga poput krivo narezanog kruha nego zbog osnovnog osjećaja nedostatka kontrole. Važno je dopustiti djetetu da osjeća kontrolu kad god je to moguće kako bismo izbjegli ispade bijesa. Uvijek govorim roditeljima da je najbolji način za izbjegavanje ispada bijesa i držanja stvari pod kontrolom - dopustiti djetetu da se osjeća moćno. Ti imaš moć kada tvoje dijete osjeća moć. Pričaj dječjim jezikom i spriječi ispade bijesa

 | Author: Guliver Foto: Guliver ;Laganje može negativno utjecati na vaš odnos s djetetom, a ako vi lažete djeci, veće su šanse da će vaša djeca lagati kad odrastu.

2. Izgradnja samopouzdanja

Donošenje odluka važan je aspekt izgradnje samopouzdanja. Kada tvoje dijete donese odluku i ta odluka prođe dobro, dijete će osjećati ponos i to će mu pomoći izgraditi samopouzdanje te će nastaviti razvijati pozitivno donošenje odluka kroz djetinjstvo i odraslu dob.

3. Njegovanje osjećaja vrijednosti

Po mom mišljenju, jedan od najvažnijih i često zanemarenih aspekata roditeljstva je davanje djetetu osjećaj vrijednosti. Djeca su često kreativnija i imaju veću moć opažanja nego odrasli. Djetetov izbor ima jednaku vrijednost kao i izbor odrasle osobe i roditelji bi trebali dati djeci do znanja da prepoznaju i prihvaćaju vrijednost koju djeca pridonose obitelji. Prepoznavanje malih odluka jednostavan je način da osnažimo djecu i potvrđujemo njihovu vrijednost. 

Možda te zanima... 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece Vrtić

4. Učenje odgovornosti

Život je definiran izborima koje radimo i važno je da opremimo djecu na način da ih učimo vještinama donošenja odluka od rane dobi. Stvaranjem malih izbora u svakodnevnoj rutini, učimo dijete da bude aktivni sudionik u procesu donošenja odluka i omogućujemo djetetu da nauči baratati odlukama, ali i posljedicama (bez obzira bile te posljedice pozitivne ili negativne). 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Poticanje kreativnosti

Kada donosimo svaku odluku za dijete, ne omogućujemo djetetu priliku da upotrijebi svoju kreativnost i da razvije apstraktno razmišljanje. Budimo realni, mi odrasli često smo ukočeni i ni približno kreativni kao naša djeca. Trebamo poticati njihovo kreativno razmišljanje umjesto da ga 'gušimo' svojim autoritetom

Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost

6. Razvijanje vještina rješavanja problema

Naravno, neće sve odluke koje tvoje dijete donese imati pozitivni ishod, a kada odluka ima neželjeni ishod, tvoje dijete će naučiti riješiti problem kroz odluku i donijeti bolju odluku sljedeći put. Ako tvoje dijete odluči nositi svoje najdraže cipele u blatnjavom parku i one se unište - dijete će se toga sjetiti sljedeći put i donijeti drugačiju odluku. 

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

Zapamtite mame, naš je posao razviti djecu u empatične, odgovorne i snažne odrasle ljude. Najbolji način za to je dati djeci prostora da izraze svoju kreativnost, da razviju samopouzdanje i da osjećaju kontrolu nad svojim tijelom od rane dobi. Male odluke mogu puno značiti - stoga, dopustite svom djetetu pravo na izbor! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.