Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. listopada 2018.

Kako razviti vještine kritičkog razmišljanja kod djece?

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kritičko razmišljanje jedna je od najvažnijih vještina koje će tvom djetetu trebati u budućnosti. Saznaj zašto je važno i kako možeš naučiti dijete da usvoji tu vještinu.

Da je kritičko razmišljanje u djece zaista važno zna i vodeća svjetska stručnjakinja za razvoj djece, Ellen Galinsky, poznata po mnogobrojnim knjigama o odgoju djece. U svojoj knjizi Mind in the Making: The Seven Essential Life Skills Every Child Needs, kritičko razmišljanje navodi kao jednu od ključnih vještina u razvoju djece. U današnjem svijetu koji se zbog tehnologije ubrzano mijenja iz dana u dan, djeca moraju znati razmišljati, dati značenje informacijama kojima su okružena te ih analizirati, uspoređivati i propitkivati. Kao što mi koristimo kritičko razmišljanje kako bismo donijeli ispravne odluke, odlučivali o mnogočemu i rješavali probleme s kojima se susrećemo, isto to trebaju znati i naša djeca koja odrastaju u svijetu mnogo kompleksnijem nego što je bio prije 10 ili 20 godina. 

Što kaže psihologinja?

Kritičko razmišljanje važno je razvijati već u dječjoj dobi zbog učinkovitijeg rješavanja problema te bolje komunikacije u odrasloj dobi, ističe Anita Žerjav, psihologinja iz Dječjeg vrtića CvrčakU skladu sa svojim mentalnim razvojem, djeca se rado uključuju u rješavanje složenih problema i donošenje odluka na sebi specifičan način.

Svojim pitanjima, koja su izraz prirodne radoznalosti, iznose drugačije poglede na pojave, pojmove i informacije, objašnjava Žerjav te nastavlja: Zato je važno da roditelji i odgojitelji svaki oblik kritičkog mišljenja podržavaju, ma koliko naivno djelovao onima koji su već „iskusni“ kritički mislioci. Bitno je da dijete aktivno uči, istražuje, postavlja pitanja, da se otkriva, da o svemu misli slobodno i da koristi vlastito znanje za rješavanje problema.    

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kako potaknuti takvo razmišljanje kod djece?

Iako ne postoji konkretna strategija kojom ćeš poučiti dijete kritičkom razmišljanju, postoje smjernice koje će ti u tome pomoći. Najvažnije je da postavljaš otvorena pitanja kojim ćeš ga potaknuti da promišlja te da ga pustiš da istražuje i eksperimentira. Evo kako to možeš učiniti:

  • omogući mu priliku za igru - Dijete svakodnevno treba imati vremena i prostor za igru, kako u kući, tako i vani, uključujući i igru pretvaranja (primjerice igra princeze ili kauboja). Kroz igru će učiti kako stvari funkcioniraju i razvijat će komunikacijske vještine. Uz društvene igre naučit će promišljati i počet će shvaćati da se tijek igre razvija ovisno o njegovim odlukama. Tomu će poslužiti i jednostavne igre koje se nalaze u Lino kalendaru, a tvoje će dijete tako razvijati znatiželju i počet će eksperimentirati kako bi vidjelo što će se dogoditi ako donese drukčiju odluku. 
  • nemoj odmah intervenirati - Ključno je da pružiš djetetu dovoljno vremena da razmisli o svom odgovoru ili reakciji u određenoj situaciji. Koliko god ponekad bilo teško, suzdrži se od intervencije i daj mu priliku da samo dođe do odgovora ili rješenja. Pusti ga i da napravi određene stvari samostalno. Primjerice, ako pokušava doseći neku igračku, nemoj odmah "skočiti" i dodati mu je, neka pokuša samo. Ako ne znaš kako to izvesti, pokušaj (u sebi) brojati do 120 - dijete će tako imati dovoljno vremena da razmisli o onome što želi reći ili učiniti. 
  • postavljaj otvorena pitanja - Umjesto da automatski odgovoriš na pitanje koje tvoje dijete postavi, pomozi mu da počne razmišljati kritički tako što ćeš mu postaviti pitanja poput Što ti misliš o tome?, Što bi ti učinio?, Imaš li ti kakvu ideju?, Kako bi ti to riješio?... Bez obzira na to koliko njegovi odgovori bili smiješni ili nelogični, poštuj ih i nastavi ga poticati na daljnje razmišljanje tako što ćeš na njegov odgovor reći nešto poput To je zanimljivo, reci mi više o tome. Tako će razmišljati i samo dolaziti do odgovora. 
  • pomozi mu razviti pretpostavke - Postavljanje hipoteza tijekom igre ključno je za razvoj kritičkog razmišljanja. Pomozi mu postaviti ih tako što ćeš ga pitati Što misliš da će se dogoditi ako učinimo ovo? ili Probajmo predvidjeti što će se sljedeće dogoditi. 
  • potiči ga da razmišlja na drukčiji način - Razmišljajući "izvan okvira" dijete uči rješavati probleme na kreativan način. To ćeš najbolje postići pitanjem Kako bismo to još mogli napraviti?Imaš li još kakvu ideju? ili Ajmo vidjeti koje sve opcije imamo. Potakni ga na razmišljanje tako što ćeš mu dati da samo nešto napravi (primjerice, u Lino kalendaru mogu se naći upute za izradu raznih stvari, a sve što je za to potrebno, već imate kod kuće).

Naravno, uvijek će biti situacija kada ti, kao majka, moraš uskočiti pa imaj na umu činjenicu da djeca uče promatrajući roditelje i njihovo razmišljanje. Stoga, uvijek izreci svoje mišljenje pred djetetom kako bi mu bila primjer i tako ga poučila tomu da je važno imati svoje mišljenje o stvarima i situacijama oko sebe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.