Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. rujna 2022.

5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju djece

Foto: Shutterstock Japanska djeca među najzdravijom i najsretnijom su djecom na svijetu, otkrilo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je japanski stil roditeljstva drugačiji od našeg, ove trikove možemo 'ukrasti'

Japanska djeca među najzdravijom i najsretnijom su djecom na svijetu, otkrilo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet. Rezultati istraživanja također su otkrili kako japanska djeca imaju najduži životni vijek

I iako je japanski stil roditeljstva malo drugačiji nego kao kod nas, postoji nekoliko općenitih trikova koje definitivno nije loše isprobati ukoliko ih već ne prakticirate. 

17 običaja diljem svijeta: Mame opisale razlike u majčinstvu

1. Pohvala za trud, a ne za sposobnost

U Japanu, dijete je uvijek pohvaljeno za svoj trud, a ne svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale vrijedi čak i kada dijete ima problema s nečime jer roditelji vjeruju kako će dijete tada truditi još više

Možda te zanima... Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su? Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Poštovanje na prvom mjestu

Malo je vjerojatno da ćete vidjeti japansko dijete kako ima ispade bijesa nasred trgovine. Japanski roditelji od najranije dobi uče djecu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utječe na druge.

Možda te zanima... 8 načina kako djecu naučiti strpljenju i poštovanju Vrtić

3. Ako nije daleko, hodaj

U Japanu je najnormalnije vidjeti male školarce kako hodaju u školi sami. Više od 98 posto djece pješači u školu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu općenito vrijedi to pravilo, stoga japanski roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mjesta mogu doći koristeći svoje noge. Ako nije daleko - hodaj!

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Nema vikanja

U Japanu je riječ za disciplinu 'shitsuke'. Ta riječ se može približno prevesti kao 'odgoj'. Umjesto vikanja, u japanskom discipliniranju djece, uvijek vrijedi pravilo razmišljanja o posljedicama onoga što je dijete napravilo. 

Želite prestati vikati na svoju djecu? Probajte ova tri koraka

5. Samostalnost od početka

Od najranije dobi, djecu u Japanu uči se da budu samostalna i samopouzdana. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućanskim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikamaTreba li i našoj djeci ova japanska lekcija?

Možda te zanima... Tibetanski odgoj: Do 5. godine djeca su kraljevi, a od 5. do 10. robovi Vrtić

 

Vezani članci