Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. travnja 2018.

Hrvati i dalje ne vide ništa loše u batinama kao odgojnoj metodi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rezultati posljednjeg istraživanja ukazuju na to da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom i imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina Hrabri telefon predstavio je rezultate istraživanja o stavovima o tjelesnom kažnjavanju djece provedenom u sklopu projekta Od politike do stvarnosti - promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece, provedenog tijekom kolovoza 2017. 

Ljuto dijete Možda te zanima... Zašto roditelji još uvijek djecu udaraju po guzi? Vrtić

Istraživanje je provedeno online, a rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele Republike Hrvatske, a utvrdilo je da:

  • svaka druga osoba (52%) smatra da se tjelesno kažnjavanje generalno ne bi trebalo koristiti, no smatra ga opravdanim u nekim situacijama.
  • nešto manje od dvije petine sudionika (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti.
  • svaki treći sudionik (34%) smatra da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece.
  • zabrinjavajuća je informacija kako čak 41% sudionika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u RH zakonom zabranjeno.

Ovaj dvogodišnji projekt provodi se na području Hrvatske, Latvije i Poljske, a usmjeren je na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece u uključenim zemljama kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka.  

Možda te zanima... Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite Vrtić

"Rezultati ukazuju na to da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom i imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnažiti stručnjake iz dječjih vrtića u radu s roditeljima, posebice o problematici tjelesnog kažnjavanja. Kada govorimo o predškolskoj dobi, govorimo o kritičnom razvojnom razdoblju u kojemu roditelji često ne znaju kako drugačije postupiti. Zajednički cilj nam je biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im prepoznati učinkovito i pozitivno roditeljstvo u njima samima. Već godinama im pružamo podršku putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate (0800-0800), a sada smo to mogli činiti i putem ovog projekta", istaknula je Hana Hrpka, prof. psihologije, predsjednica Hrabrog telefona.

'Svako treće dijete u Hrvatskoj je psihofizički zlostavljano'

Hrabri telefon na temelju dobivenih rezultata radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima informacije o tjelesnom kažnjavanju bile što dostupnije i kako bi pomogli promjeni slike o tjelesnom kažnjavanju u hrvatskom društvu. 

mama dijete prijetnja kazna Možda te zanima... 5 stvari koje trebamo znati kada pričamo o udaranju po guzi Roditelji

Istraživanje je za Hrabri telefon provela tvrtka Kantar Millward Brown. Detaljniji rezultati istraživanja dostupni su na linku: Hrabri_tjelesnokaznjavanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.