Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. studenoga 2023.

Tibetanski odgoj: Do 5. godine djeca su kraljevi, a od 5. do 10. robovi

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tibetanci vjeruju da roditelji tuku svoju djecu jedino zato što se ona ne mogu braniti te da postoje četiri važna perioda u dječjem životu u kojem ih treba odgajati na određen način

Svaki roditelj želi da njegovo dijete izraste u sretnog i mudrog čovjeka, međutim kako doći do toga često ovisi o društvenim pravilima i o tome što neki narod smatra ispravnim i mudrim. U knjizi "The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood" autori Anne Maiden Brown, Edie Farwell i Dr. Dickey Nyerongsh objasnili su kako Tibetanci odgajaju svoju djecu. Knjiga nije pisana kao klasični priručnik za roditelje, to je dokument u kojem je zapisan svakodnevni život i mudrosti, a čitatelji odlučuju kako će ih primijeniti u svoj život.

Možda te zanima... 17 običaja diljem svijeta: Mame opisale razlike u majčinstvu Roditelji

Ova mistična zemlja s najvišom prosječnom nadmorskom visinom često se opisuje kao zemlja mudrosti i duhovnosti u kojoj žive sretni ljudi. Prema knjizi postoje četiri važna perioda u dječjem životu. Donosimo vam pregled tih perioda: 

1. Period traje do pete godine - tretirajte dijete kao kralja

Tibetanci vjeruju da prvih pet godina dijete treba biti tretirati "kao kralja". Linija između poslušnosti i razumijevanja mora biti vidljiva. Ništa ne smije biti zabranjeno, a distrakcija treba biti korištena kao alat svih roditelja. Te prve godine u životu oblikuju aktivnost, znatiželju i interese u životu. Roditelji ne smiju zaboraviti da dijete još uvijek ne može raditi dugačke logičke lance i da će kaznu shvatiti kao suzbijanje snage. 

2. Period od pete do desete godine - tretirajte dijete kao roba

Ovo je period kada se prema djetetu smijete ponašati kao "prema robu". Djeci trebate dati zadatke i oni trebaju biti dovršeni. Za sve neuspješne poslove kazne su savjeti i objašnjenja. Međutim, fizičku kaznu treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ovo je vrijeme kada se inteligencija razvija aktivno. Također dijete treba naučiti predvidjeti reakcije ljudi na svoje postupke, zauzeti pozitivan stav prema drugima i izbjegavati negativne manifestacije. Glavni fokus treba biti na osnaživanju djetetove želje prema znanju.

Možda te zanima... 12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja Vrtić

3. Period od desete do petnaeste godine - tretirajte dijete jednako

Iako ovo može zvučati malo bedasto, budući da je roditelj osoba s puno više iskustva i i obrazovanja, dijete treba biti tretirano na isti način kao i vi. Sada je pravo vrijeme da s djetetom provjeravate važna pitanja kako biste osigurali i promicali njegovu neovisnost. Stalno pružanje savjeta i trikova tijekom slušanja njihovih zahtjeva i izazova trebao bi biti vaš glavni fokus. Tijekom tog razdoblja razvija se autonomija i neovisnost razmišljanja i misli.

Možda te zanima... Francuska metoda koja me promijenila kao roditelja Roditelji

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Period od petnaeste godine - tretirajte dijete s poštovanjem

Poštovanje je posljednja lekcija, ali ne i manje važna. Sada je kasno učiti dijete bilo koju drugu vrijednost, vrijeme je za ubiranje plodova svog rada s djetetom. Tijekom ova važne faze pripazite na sljedeće tibetanske mudrosti. Mogu vam pomoći u tom važnom poslu. 

1. Poštujte jednostavnost dječjeg uma

Prema autorici knjige dr. Anne Maiden Brown koja je i psihoterapeut i socijalni psiholog, dijete ima jednostavan um prije nego se razvije i bude spremno povezati iskustva, osjetila, emocije i misli sa situacijama i prošlim iskustvima.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

2. Ne zanemarujte imitiranje, pamćenje, dodir i kretanje

Tibetanci naglašavaju podučavanje djece kroz imitiranje, pamćenje, dodir i kretanje tako da potpuno značenje materijalnog može ući u svijest intuitivno i intelektualno. 

3. Stvorite čistu edukativnu okolinu

Za Tibetance okolina za učenje treba biti čista, brižna i puna osjećaja svetoga. Greške treba ispraviti bez osuda. Također djeca su ranjiva i trebaju biti zaštićena i izliječena kada dožive strahote ili uznemirujuće slike.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

4. Usredotočite se na osnovne vrijednosti

Suosjećanje, poštenje i dijeljenje vrijednosti možete pokazati djeci svojim ponašanjem jer djeca imitiraju te hvaliti takvo ponašanje. 

5. Sklad za sve

Sklad u odnosima je visoko cijenjen, važno je čak i malu djecu naučiti kako sudjelovati u uravnoteženoj interakciji, a ne se natjecati s odraslima, drugom djecom, životinjama, prirodom...

6. Nema poniženja i tjelesnog kažnjavanja

Bez ponižavanja i tjelesnog kažnjavanja. Tibetanci vjeruju da roditelji tuku svoju djecu jedino zato što se ona ne mogu braniti.

Možda te zanima... Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite Vrtić

Što se može dogoditi ako se ne poštuju ova pravila?

  • Ako gušite dijete do pet godina, potiskujete njegovu vitalnost, želju za životom i inteligenciju. Naučit ćete ga da se bezumno pokorava brutalnoj sili te ćete ga učiniti lakim plijenom za sve vrste predatora
  • Ako se nastavite ponašati prema djetetu kao da je "kralj" i nakon pete postat će infantilno, nesposobno za rad i nedostajat će mu duhovni napori.
  • Ako dijete nakon desete godine tretirate kao da je beba, odrastat će u nesigurnu osobu. Dijete može postati ovisno o prijateljima ili okolini koji neće uvijek imati dobar utjecaj.
  • Ako ne poštujete dijete nakon 15. godine, neće vam oprostiti i ostavit će vas što je prije moguće
Možda te zanima... Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.