Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. siječnja 2022.

8 načina kako djecu naučiti strpljenju i poštovanju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očekuje li tvoj mališan sve i odmah? Male promjene u obiteljskim navikama i ponašanju roditelja mogu dovesti do velikih promjena u ponašanju djeteta

Danas smo se svi naviknuli na brzu tehnologiju, ali i instant rješenja i brzu dostupnost stvari i informacija. Kako svi živimo u brzom vremenu, tako i današnji mališani odrastaju i misle da sve mogu i trebaju dobiti odmah. Međutim, za uspješan i sretan život potrebno je djecu naučiti strpljenju i poštovanju. Donosimo nekoliko savjeta kako mališane podučiti takvom ponašanju:

1. Rođendanski lov na poklone

Koliko puta si vidjela da dijete otvara rođendanski poklon, a zatim ga baca na stranu kako bi otvorio drugi? Naravno da su djeca sretna i ushićena kada su okružena stvarima koje su umotane u šarene ukrasne papire i namijenjene su samo njima, ali kroz igru ih možeš naučiti i strpljenju. Sakrij poklone, napiši ili napravi putokaze do njih (malene zagonetke), a zatim pusti dijete da uživa u lovu na blago. Na ovaj način rođendan će postati još uzbudljiviji, a dijete će se kroz igru učiti strpljivosti i zahvalnosti. 

 

2. Rođendanske zabave ne moraju biti luksuzne

Kada već pišemo o rođendanima, dječje zabave također znaju biti potpuno izvan kontrole, a cijene za hranu, pozivnice, igraonice jako visoke. Dječji rođendani su veseli i puni smijeha te često nema potrebe da budu ekstravagantni - djeci to zapravo nije važno. Međutim, zabava s nekoliko bliskih prijatelja i obitelj uz tortu i roštilj ili odlazak u kino djeci mogu biti sasvim dovoljni. Razgovaraj s njim i pitaj ga što žele, ali ih i uči da je moguće uživati u različitim okolnostima. 

3. Džeparac je potrebno zaraditi

Uči svoju djecu od malih nogu kako raspolagati s novcem. Daj im fiksni džeparac i zamoli ih da upravljaju sa svojim troškovima u tom iznosu. To će ih naučiti da budu financijski odgovorni kasnije u životu. Kada procijeniš da je pravo vrijeme zadaj im da obave neke sitne poslove u kući i zaradu uključite u džeparac, tako će se polako učiti kako zaraditi novac, a i da je potreban određen trud i strpljenje prije nego dobiju zaradu.

 

4. Poticanje štednje

Iako ste možda odmah pomislili na novce (koje žele potrošiti odmah kada ih dobiju), ali spremanje ostataka od ručka, štednja vode, gašenje svjetla kada izlaze iz prostorije pomoći će im da razumiju kako uštedjeti, ali i očuvati okoliš. Počet će poštovati novac i trud.

5. Manje slatkiša i grickalica

Ponekad izgleda da su današnja djeca, ali i mi odrasli, zaboravili na to što znači počastiti se slatkišima ili grickalicama. Očekuju poslastice svaki dan i misle da je to isto što i užina. Roditelji često objašnjavaju da je banana zapravo užina, i to zdrava i dobra, a da uz nju ne ide paketić čokoladica. Zato roditelji mogu umjesto puno slatkiša i slatkih napitaka kupiti različite zdrave grickalice i slatkiše domaćih okusa. Djeca će se počastiti te naučiti poštovati poslastice.

 

6. Kupovanje manje stvari

U dječjim glavicama izvor novaca je beskonačan, roditelji plate kreditnim karticama ili podignu novac s bankomata. Kupovanje puno stvari nije samo skupo i zagušuje dom, nego ih ne uči koliko one vrijede. Odluka da za Božić kupiš manje igračaka i napravite sami adventski kalendar i dekoracije naučit će ih koliko je potrebno vremena i truda, a kako uz takve aktivnosti mogu biti ponosni i zadovoljni sa sobom. Ohrabri ih te zajedno popravljajte stvari po kući. Nauči ih da razmišljaju praktično.

7. Vraćanje osnovama

Kako djeca odrastaju i prolaze kroz razvojne faze potrebno je vraćati se vlastitim temeljima. Često u gužvi, roditelji ne stignu razmisliti što žele naučiti svoju djecu te jesu li strpljiva i poštuju li ljude i stvari oko sebe. Ako djetetu stalno ispunjavaš želje, a onda dođe trenutak kada djetetu nešto odbiješ, nastat će pravi šok za njega. Umjesto da stalno nešto kupuješ ili provodiš vrijeme na raznim događanjima, fokusirajte se na jednostavne aktivnosti. Manje ekrana i zajednička zabava u kući bit će odlične i za roditelje i djecu. Planiranje aktivnosti također može pomoći mališanima da se osjećaju sigurno i uzbuđeno, te će tako lakše razumjeti da se stvari ne mogu raditi kad točno oni žele.

8. Pohvale

Svatko voli čuti lijepu riječ i pohvalu. Često zaboravljamo pohvaliti djecu kada pokažu strpljenje, suzdrže se i ponašaju se lijepo. Uz poticanje dobrih manira i pružajući im dobar primjer, pohvala je također dio tog puta ako želimo da se naša djeca dugoročno tako ponašaju.

Možda te zanima... Francuska metoda koja me promijenila kao roditelja Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.