Školarci Škola 12. ožujka 2021.

Treba li i našoj djeci ova japanska lekcija?

Foto: AJ+/Youtube screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što su Japanci jedni od najuspješnijih učenika u svijetu, japanske škole uče svoju djecu kako da postanu i jedni od najsvjesnijih građana

Japanske škole djecu uče vrlo jednostavnu, ali važnu lekciju: kako počistiti nered koji ostave iza sebe! Praksa, koja počinje kada su učenici u prvom razredu osnovne škole i nastavlja se kroz cijelu srednju školu, a uključuje 20-minutno čišćenje.

Školski ručak je uvijek pripremljen u kuhinji, te ga priprema osoblje školske kuhinje, ali učenici su ti koji dijele hranu svojim prijateljima, a ne kuharice i kuhari. Nakon ručka, učenici počiste svoj tanjur iza sebe i nastavljaju svoje dužnosti poput brisanja prašine, čišćenja i brisanja podova u učionicama, hodnicima i ostalim dijelovima škole. 

Učiteljica Kyoko Takishima objašnjava da djeca time grade svoje samopouzdanje, te se na taj način pripremaju za život. Alice Gordenker, novinarka The Japan Timesa, objašnjava da ova praksa također pomaže djeci da poštuju svoju okolinu, te piše: "Oni uče da je bolje ne napraviti nered, ako ste vi taj koji ga mora očistiti" Isto tako spominje običaj u nekim školama koji smatra posebno držesnim: "Skupina učenika šestih razreda posjećuje prvašiće kako bi im pomogli u čišćenju. Mnoge škole u Japanu imaju ovakvu vrstu interakcije između viših i nižih razreda posebice zato jer su djeca u Japanu većinom jedinci te nemaju braću i sestre. Učitelji vjeruju kako je dobro za starije učenike da pomažu mlađim, te kako mlađa djeca na taj način pronalaze uzor u starijoj djeci, što je svakako pohvalno i potrebno."  

obitelj, pospremanje Možda te zanima... Kako smo svi skupa počeli više pospremati Roditelji
 

Naravno, to ne znači da japanske škole uopće nemaju domare i tete spremačice. Oni su i dalje zaposleni u školi, te ju održavaju, obavljaju popravke i čiste područja za koja djeca nemaju dozvoljen pristup.

No, što djeca misle o ovoj praksi? Sigurni smo da nisu sva djeca osobito oduševljena čišćenjem, ali jedna djevojčica u videu je simpatično objasnila kako je dobro da djeca čiste iza sebe jer se radi o njihovom prostoru, a i da je lijepo kad za to dobe pohvalu ili zahvalu, te da ih to čini sretnima.

Što vi mislite o ovoj ideji? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.