Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. listopada 2017.

10 dobrih navika koje trebate naučiti djecu

Dječak i djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj želi da njegovo dijete usvoji dobre navike koje će mu pomoći u životu

Svi roditelji žele odgajati djecu učeći ih dobrim navikama. No, roditeljska misija će biti moguća i uspješna samo ako znate koje su to dobre navike koje vaša djeca moraju imati.

1. Pranje zuba

Većina djece su lijena za pranje zuba. Naviknite ih da je pranje zuba dio njihovih svakodnevnih poslova kao što su ručanje i spavanje.

pranje zubi Možda te zanima... Nemojte zanemarivati njegu mliječnih zubi Vrtić

2. Samostalno buđenje

Mnogi roditelji doslovno vuku svoju djecu iz kreveta svako jutro. To nije zdrava navika. Dječji tjelesni sat mora biti usklađen s buđenjem u određeno vrijeme.

3. Ponašanje za stolom

Vrlo je važno da vaše dijete nauči pravilno ponašanje za stolom. Zato trebate prestati hraniti dijete što prije i naučiti ih kako samostalno jesti.

dječak odbija hranu Možda te zanima... Bonton za djecu i mlade - 5 pravila ponašanja za stolom Školarci

4. Čišćenje svoje sobe

Nije vaša dužnost počistiti za djecom. Oni moraju naučiti počistiti svoj nered.

5. „Molim“ i „Hvala“

Ako vaša djeca nauče reći ove dvije riječi, njihov život će biti puno laganiji. „Molim“ i „hvala“ su dvije čarobne uljudne riječi koje im mogu pomoći u raznim situacijama u životu.

6. Dijeljenje stvari

Dijeljenje je radost većine djece. Učite vašu djecu da podijele igračke, hranu i knjige sa svojim rođacima ili prijateljima, ali i da čuvaju i paze ono što je njima važno.

razmažena djevojčica razmaženost Možda te zanima... Je li vaše dijete razmaženo? Vrtić

7. Odgovornost s novcem

Učite vašu djecu od malih nogu kako raspolagati s novcem. Dajte im fiksni džeparac i zamolite ih da upravljaju sa svojim troškovima u tom iznosu. To će ih naučiti da budu financijski odgovorni kasnije u životu.

džeparac Možda te zanima... Prednosti i mane davanja džeparca djetetu Školarci

8. Zdrave prehrambene navike

Sva djeca vole jesti pizze i hamburgere, ali vaše dijete ne bi trebalo biti ovisno o brzoj hrani. Pripremajte zdravu hranu kod kuće, tako da vaša djeca razviju osjećaj za kvalitetnu i zdravu hranu.

9. Pomaganje u kući

Kada vaša djeca postanu dovoljno velika  trebaju početi raditi neke od kućanskih poslova. Dajte im da rade neke male kućanske poslove kao što je slaganje ili brisanje suđa, kako bi stvorili naviku obavljanja kućanskih poslova.

10. Odlazak na spavanje

Pobrinite se da vaša djeca odlaze u određeno vrijeme na spavanje. Samo ako ih naučite da vode discipliniran način života, vaša djeca će prakticirati ove navike ostatak svog života.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.