Trudnoća Porođaj 19. srpnja 2020.

Nevjerojatne snimke: Trudnoća i porod diljem svijeta

Foto: Instagram/wildbornproject
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz nevjerojatan projekt Wild Born Project, fotografkinja Alegra Ally pokazuje kako izgledaju trudnoća, porod i majčinstvo u autohtonim zajednicama diljem svijeta

Ako mislite da je porod nevjerojatno težak, samo zamislite koliko je težak porod na otvorenom, uz 'smrznute' temperature daleko ispod nule. To je upravo ono što žene iz naroda Nenet (u arktičkom dijelu Sibira) rade, a zahvaljujući etnografkinji i fotografkinji Alegri Ally - možemo vidjeti i kako to izgleda. Ona je provela više od 20 godina putujući oko svijeta i upoznavajući autohtono stanovništvo, a fokusirala se posebno na trudnoću i porod

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alegra Ally ( אלגרה אלי ) (@wildbornproject) on

Ally je svoja putovanja započela još u tinejdžerskim godinama, s punom podrškom svojih roditelja. Prvo se zaputila prema Papui Novoj Gvineji, gdje je živjela četiri mjeseca s plemenima duboko u džungli. "To iskustvo zauvijek mi je promijenilo život i vodilo me kroz ovo dva desetljeća dugo putovanje zbog kojeg sam ono što jesam", rekla je Ally. 

2011. godine, Ally je pokrenula Wild Born Project, temeljen na njezinom dugogodišnjem radu koji uključuje fotografije, etnografiju i priče domorotkinja. Objasnila je da je kroz svoja putovanja shvatila koliku nevjerojatnu ulogu u plemenskim zajednicama igraju priče, priče koje se prenose iz generacije na generaciju - ispreplitane kroz zajednicu, identitet i ponos.

"Mnoge plemenske zajednice žive povezane s prirodom i zbližavaju se kroz prepričavanje i priče koje su utkane oko cijele mreže kulturnih vjerovanja. Te priče su važne, ali polako postaju zaboravljene", govori Ally i dodaje kako je posebno inspirirana ženama koje je upoznala.

Anita Sumić Možda te zanima... U Čileu sam bila čudna Hrvatica koja doji i bebi nije probušila uši Roditelji

Njezin projekt slavi žene i kulturnu raznolikost, a posljednjih pet godina, Ally je bila fokusirana na rituale i inicijacije koje su povezane sa ženstvenošću, priprema za porod i tradicijama nakon poroda. Otkako je započela projekt, radila je s više od 10 plemena diljem svijeta, uključujući žene iz plemena Himba u Namibiji, zajednice Meakambut i Kosua u Papui Novoj Gvineji, zajednicu Taut Batu na Filipinima, nomadske zajednice u Indiji i žene iz naroda Nenet u Sibiru.  

Kao 'najambicioznije' putovanje, Ally izdvaja ono u Sibiru, gdje žene ponekad rađaju na temperaturama od -60 stupnjeva Celzijusa. Ona je kroz svoje fotografije pokazala kako žene iz naroda Nenet rađaju i kako brinu o svojim novorođenim bebama kao i o starijoj djeci, u uvjetima koje većina nas ne može ni zamisliti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alegra Ally ( אלגרה אלי ) (@wildbornproject) on

Ističe kako je kroz svoja putovanja naučila otvoriti oči prema drugim kulturama i načinima na koje tretiraju trudnoću i porod, koji su potpuno različiti od zapadnjačkih. "Najzanimljivije mi je da druge kulture ne tretiraju trudnoću i porod kao medicinsko stanje, kao što mi u zapadnim zemljama činimo", rekla je Ally, koja će i sama za nekoliko mjeseci postati majka. Zajedno sa svojim suprugom i bebom nastavit će putovati, a prvo putovanje čeka ih već za šest mjeseci kada će proputovati kroz Afriku i raditi na svojoj novoj knjizi i na tome da projekt Wild Born Project pretvori u neprofitnu organizaciju. 

Vjeruje kako je njezin projekt pruža potpuno drugačiji prikaz plemenskih žena, odnosno prikazuje plemena i mudre žene, zajedno sa njihovom tradicijom, ritualima i običajima na jedan drugačiji i dublji način, a naglašava kako je svijetu očajno potrebno da čuje njihove priče. "Važno je da 'uhvatimo' tu mudrost, sada vjerojatno više nego ikad", zaključuje. 

Ostale nevjerojatne fotografije, videe i priče pogledajte i pročitajte na službenoj stranici projekta ili na Instagramu.

Možda te zanima... Jedinstvena snimka prirodnog poroda u prašumi postala viralni hit Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.