Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. srpnja 2018.

Kako ispraviti 'loše' ponašanje djeteta pozitivnim roditeljstvom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja za roditeljstvo objašnjava zašto je pozitivna disciplina važna u odgoju djece i kako se povezati s djetetom prije nego ispravite 'loše' ponašanje

Pozitivnoj disciplini cilj je uključiti djecu na načine pune poštovanja te potaknuti roditelje da zapamte da su djeca sposobna činiti bolje. Svi smo svjesni toga da su mala djeca često znatiželjna i vole testirati granice, ali povezivanje s djetetom prije nego ispravite njegovo ili njezino ponašanje - pouzdan je način za bolje ponašanje.

Možda te zanima... 12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja Vrtić

Jane Nelsen, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica brojnih knjiga o pozitivnoj disciplini, govori: "Ne možemo utjecati na djecu na pozitivan način sve dok ne stvorimo čvrstu povezanost s njima."

Svaki put kada dijete prekorači granicu, prekrši pravilo ili jednostavno pogriješi - prije nego ispravite to ponašanje, usporite. Stvorite namjerni i promišljeni trenutak povezivanja. Trenutak u kojem pouzdano možete omogućiti sigurnost i razumijevanje za svoje dijete

'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece?

Zakoračite u djetetov svijet

Podsjetite djecu da ste njihov saveznik, da ste na njihovoj strani. Čak i kad govorite 'ne' ili kad zaustavljate ponašanje koje nije od pomoći. Naravno, nije uvijek jednostavno ostati smiren i pretvarati se kako učinjena pogreška nije velika stvar.

majka kći tuga razgovor roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ali, imajte na umu da vaše dijete najviše od svega treba vaše samopouzdanje i smireno vodstvo kada napravi pogreške. Imati realna očekivanja o dječjem ponašanju može vam itekako pomoći donijeti pozitivne odluke kad je u pitanju disciplina djeteta. 

Možda te zanima... 7 stvari koje se mogu skrivati iza lošeg dječjeg ponašanja Vrtić

Te rane interakcije važne su jer odabir discipline oblikuje vaše dijete. "Trenuci discipliniranja djeteta neki su od najvažnijih u roditeljstvu jer su to trenuci u kojima roditelji imaju priliku oblikovati dijete na najmoćniji način", objašnjava stručnjakinja za roditeljstvo. 

Povezivanje s djetetom prije nego ispravljate ponašanje pomaže djetetu da vam vjeruje. Pomaže vama da vidite svoje dijete, da ga zaista vidite u tom trenutku i da prepoznate njegove potrebe. Osim toga, povezivanje vam omogućuje da stvorite značajan trenutak u kojem slušate, potvrđujete i prihvaćate svoje dijete. 

Umjesto vikanja na djecu, probajte ove dvije rečenice

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Na koje načine 'povezivanje prije ispravljanja' može funkcionirati?

  • Smirite svoja očekivanja i strahove (sjetite se da je vaše dijete nesavršeno, baš kao i vi)
  • Zakoračite u djetetov svijet, razmišljajte iz djetetove perspektive
  • Slušajte što vam dijete ima za reći
  • Fokusirajte se na rješenja i mogućnosti
  • Upotrijebite nježan fizički kontakt kako biste se povezali s djetetom
  • Govorite jasno i smireno - recite ono što zaista mislite
  • Stvorite kontakt očima i spustite se na djetetovu razinu
  • Ponudite ispravke koji su ohrabrujući i puni poštovanja
  • Vjerujte u timski rad jer vaše dijete na taj način može naučiti donositi bolje izbore
  • Disciplina koja dolazi iz mjesta ljubavi i brige ima najviše koristi za dijete. Kada se povežete s djetetom prije nego počnete ispravljati ponašanje - govorite djetetovom srcu i umu istovremeno
Možda te zanima... 6 savjeta kako potaknuti bolje ponašanje kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.