Povrtnice se ne moraju pripremati onako kako nas je naučila baka ili mama, a to znači kao varivo, kuhane u slanoj vodi, s mrvicama i u gustoj juhi. Kad bismo im ponudili šareno, mirisno i zabavno, mnogi mališani bi sigurno promijenili mišljenje
Zaboravi da su poriluk, prokulice, cvjetača ili kelj povrtnica koja se baš mora pripremati onako kako nas je naučila baka ili mama, a to znači kao varivo, kuhane u slanoj vodi, s mrvicama i u gustoj juhi. Pokušaj zamisliti da su pred vama lazanje, mirisan složenac u svim bojama, božanstven i mirisan pire ili sasvim poseban pesto.
Djeci najviše smetaju teški mirisi variva koja se kuhaju satima i bljutavi okusi u mutnim gustim juhama, ali kad bismo im ponudili šareno, mirisno i zabavno, mnogi mali i veliki bi sigurno promijenili mišljenje o tome što vole, a što ne.
Jabuke su djeci najdraže voće, a ovako ih možete ispeći
Omraženi poriluk postaje namirnicom želja ako ga panirate, motate u svitke ili slažete od njega slojeve u lazanjama. Sitno nasjeckan dat će puniji okus rižotima i varivima. Sličnu sudbinu omražena povrća dijeli i kelj, vrlo vrijedno, zeleno povrće koje treba što češće jesti.
Koje su namirnice najbogatije vitaminima?
Razlog je to da se potrudiš i nađeš recepte koje ćete zavoljeti, od sarmica od kelja, lazanja i mesom ili žitaricama punjenih glavica kelja, preko špageta s pancetom i keljem, povrtnih složenaca do pravog pravcatog pesta s keljom. Osim keljem, pesto možete pripremiti i od špinata, i to tako da šaku opranih listića kelja ili špinata koje ste očistili od tvrđih stabljika stavite u blender zajedno s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, šakom badema, pinjola ili indijskih oraščića, malo soli, papra i naribana parmezana, te sve dobro usitnite u glatku smjesu.
Uz ovaj recept vaša djeca će zavoljeti brokulu
Tako ste dobili umak koji je spreman da ga odmah prelijete preko tjestenine i poslužite, premažete njime tijesto za pizzu ili pizzetu ili ga poslužite kao ukusan samostalan namaz. Od povrća se mogu pripremiti gotovo sva jela koja pripremate s mesom. Popečci s povrćem mogu vam razbiti monotoniju i zamijeniti pljeskavice, složenci s povrćem lazanje,a korabice, celer, tikve i batati odlični su kako zamjena ili dodatak pireu od krumpira,a možete i ih ispržiti kao pomfrit ili čips.
Prijedlog jela:
Složenac od prokulica i slanine
Sastojci:
- 600g prokulica
- 6 kriški slanine
- žlica maslaca
- veća glavica luka
- žlica namjenskog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- prstohvat timijana, papra
- 2dl pilećeg temeljca
- 1/2 šalice naribana parmezana
- 1/2 šalice sira Cheddar
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prokulice skuhajte na pari ili u malo zasoljene vode, koliko treba da prekrije povrće. Kuhajte oko šest minuta, tako da omekšaju, ali da ne postanu spužvaste. Iscijedite ih, isperite hladnom vodom i ostavite sa strane.
2. Slaninu narežite na manje komade i pržite u tavi bez dodavanja masnoće dok postane hrskava. Izvadite je iz tave šupljom žlicom i maknite višak masnoće iz tave.
3. U tavu sada stavite maslac i otopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dvije do tri minute dok postane mekan i lagano zapečen.
4. Luku dodajte brašno, timijan i papar i pirjajte miješajući, pa ulijte temeljac i mlijeko. Zagrijte do vrenja, stalno miješajući dok se zgusne, pa maknite s vatre. Sada umiješajte i parmezan.
5. Prokulice stavite u posudu za pečenje i prelijte s umakom. Lagano promiješajte. Pecite 25 do 30 minuta, a slaninu i Cheddar sir dodajte 10 minuta prije kraja da se lijepo rastopi i zapeče. Poslužite vruće