Vrtić Prehrana djeteta 15. veljače 2021.

Radije djetetu daj špek nego hrenovke

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod hrenovki je problem, kao i kod svih ostalih gotovih proizvoda, što imaju puno dodataka koji nepoželjno utječu na naš organizam ako se redovito i često konzumiraju

Kad ih jednom probaju, velikom broju djece hrenovke postanu jedno od omiljenih jela, a obično će ih prihvatiti i najokrjeliji mali izbirljivci. S druge strane, većina roditelja, posebno onih kojima je važna zdrava prehrana, neće dijeliti takvo oduševljenje ovom namirnicom. Nutricionisticu Mirnu Trumbetaš pitali smo jesu li hrenovke s pravom na lošem glasu i do koje dobi ih nikako ne bismo trebali davati djeci.

Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

"Nakon prve godine djeca zapravo mogu jesti sve, ali hrenovke definitivno ne bi trebale biti prvi izbor hrane koju ćemo ponuditi djeci. S vremena na vrijeme, u posebnim prigodama, ili kad vam se jednostavno ne da kuhati, možete djeci dati hrenovke, no to nikako ne bi trebalo biti češće od nekoliko puta mjesečno", rekla nam je nutricionistica i komentirala sastav hrenovki:

"Hrenovke su barene kobasice i dobivaju se prerađivanjem svinjskog, goveđeg ili pilećeg mesa oblikovanog u mesno tijesto, koje se dobiva usitnjavanjem mesa uz dodatak soli i vode. Na to se dodaju začini te ostaci poput kožica i iznutrica te masnog tkiva uz različite dodatke poput konzervansa, pojačivača okusa i regulatora kiselosti."

Problematični E brojevi

Kod hrenovki je problem, kao i kod svih ostalih gotovih proizvoda, što imaju puno dodataka koji nepoželjno utječu na naš organizam ako se redovito i često konzumiraju. Prema deklaracijama, hrenovke sadrže 88 posto mesa, obrano mlijeko u prahu, sol i dodatke E 621, E 301, E 450 i E 250

"E 621 je oznaka za mononatrijev glutamat, pojačivač okusa u gotovim proizvodima biljnog i životinjskog podrijetla, čija učestala upotreba može dovesti do neželjenih reakcija. Problematičan može biti i dodatak E 450, koji označava skupinu fosfata koja se dodaje zbog reguliranja kiselosti, podmazivanja, emulgiranja i slično. Čestom upotrebom gotovih proizvoda bogatih fosfatima dolazi do njihovog nakupljanja u organizmu pa mogu ometati apsorpciju kalcija, magnezija i željeza, što dovodi do smanjenja koštane mase i osteoporoze te taloženja kalcija u organizmu. Konzervans E 250 - natrijev nitrit - kod djece može izazvati hiperaktivnost", objašnjava Mirna Trumbetaš.

Prema svemu navedenom, zaključuje kako hrenovke nisu baš najbolji izbor za našu djecu pa ih treba konzumirati rijetko, kada baš ništa drugo nemamo pri ruci.

"Za brzi doručak ili večeru radije djetetu ponudite domaću slaninu s kruhom. U slanini također ima masnoće, no barem je vidljiva i ako je domaća, znate što nudite", poručuje nutricionistica.

Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.