Školarci Prehrana školarca 08. rujna 2017.

Brzo i fino: 6 recepata za popečke s povrćem

popečci, polpete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priprema popečaka ili polpeta brza je i jednostavna, a mogu se poslužiti za doručak, večeru, međuobrok ili predjelo, uz meso, salatu ili u pecivu. Za vas smo odabrali 6 recepata za popečke s ukusnim sastojcima

popečci, polpete, popecci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Popečci od graška, tikvica i sira

Sastojci (za 4 porcije):

  • 20 g maslac, slani
  • 2 kom tikvice, zelene
  • 150 g grašak zeleni, u zrnu
  • 75 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom jaje kokošje
  • 80 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 200 g topljivi sir
  • 2 žlica kopar
  • 50 ml ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

Otopite maslac u tavi na umjerenoj vatri. Dodajte naribanu tikvicu i pržite dvije minute. Umiješajte grašak i kuhajte još minutu pa maknite s vatre da se malo ohladi. Pomiješajte brašno, jaje i mlijeko te dodajte smjesu s tikvicama, sir, mladi luk i kopar. Sve dobro promiješajte te začinite solju i paprom. Ugrijte ulje u tavi pa pržite manje količine smjese oblikovane u popečke dok ne dobiju boju.

Recept preuzet s portala Gastro.hr

popečci, piletina, polpete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polpete od batata i piletine

Sastojci:

  • 2 kom batat
  • 1 kom luk, crveni
  • 0.5 šalica celer, list
  • 400 g mljevena piletina
  • 1 šaka peršin, list
  • 1 žlica menta
  • 2 režanj češnjak
  • 3 kom jaje kokošje
  • 0.5 šalica pšenično brašno, bijelo
  • ulje maslinovo

Priprema:

Skuhajte oguljene krumpire u puno zasoljene vode. Za to vrijeme na ugrijanom maslinovu ulju prepržite luk i češnjak s celerom. Kad celer omekša, dodajte naribanu tikvicu. Pržite još nekoliko minuta i maknite s vatre. Ocijedite krumpire i ispasirajte ih pa dodajte povrću. Usitnite piletinu i dodajte smjesi te umiješajte jaja. Nasjeckajte peršin i metvicu pa dodajte krumpirima, povrću i mesu. Rukama oblikujte polpete te ih uvaljajte u brašno i pržite na ugrijanome maslinovu ulju.

Izvor: Skuhatćute

popečci, polpete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polpete od leće

Sastojci:

  • 1 šalica zelene leće
  • Pola staklenke slanutka
  • Pola staklenke kukuruza
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 5 žlica glatkog ili raženog brašna
  • Malo kima
  • Malo češnjaka u granulama
  • 1 čajna žlica slatke crvene paprike

Priprema:

Zelenoj leći za vrijeme kuhanja potrebno je otprilike koliko i riži, ali bilo bi dobro da ju povremeno probate. Obavezno posolite vodu u kojoj se kuha. Procijedite ju i sameljite sa svim ostalim sastojcima u blenderu. Vodu od kukuruza i slanutka ne treba čuvati. Bit će potrebno neko vrijeme da se sve dobro poveže, pa slobodno nekoliko puta očistite rub blendera da se sastojci ravnomjerno samelju. Ako primijetite grudice od brašna, prebacite smjesu u zasebnu posudu i zamiješajte ju žlicom. Na zagrijanu teflonsku tavu ulijte maslinovog ulja, te žlicom grabite smjesu koju ćete u tavici malo poravnati i spljoštiti na željeni oblik. Bilo bi dobro da ih pečete na srednje jakoj vatri da ne bi naglo zagorjeli, a iznutra ostali sirovi. Tako pripremljene polpete servirajte uz krumpir salatu u koju po želji možete dodati sitno sjeckanu svježu rikulu i začiniti je bućinim uljem.

Recept Nastasje Chiare Petrić preuzet s web stranice Zivia studio

popečci, polpete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polpete od buče i prosa

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 grama kuhanog prosa
  • 250 grama očišćene muškatne buče
  • pola glavice luka
  • 1 jaje
  • 80 grama integralnog ili bezglutenskog brašna
  • 5 grama praška za pecivo
  • sol i papar
  • pola čajne žlice češnjaka u granulama
  • šaka svježeg začinskog bilja (peršin, bosiljak...)

Priprema:

Ako nemate skuhanog prosa od dan prije, skuhajte ga i odvažite 400 grama sa strane. Muškatnu buču ogulite, očistite od sjemenki i izvažite 250 grama koju ćete izblendati u sjeckalici na jako sitno. Buču također možete ručno naribati na ribežu na najsitnijoj strani. Luk također možete nožem usitniti ili ju ubacite u sjeckalicu skupa s bučom i svježim začinskim biljem. Zatim spojite proso i sastojke iz sjeckalice, dodajte im jedno umućeno jaje, sol i papar, prašak za pecivo, brašno, te češnjak u granulama. Smjesu dobro izmiješajte da se sastojci dobro povežu, te ostavite tako pripremljenu u hladnjaku na 20 minuta. Na teflonskoj tavi na srednje jakoj vatri ugrijte malo repičinog ulja, te žlicom rasporedite i oblikujte polpete relativno mekanom  smjesom po tavi. Ako imate poklopac veličine tave slobodno ju poklopite tako da se stvori para od topline i da se polpete mogu dobro ispeći. Svakoj strani je potrebno 3-4 minute. Gotove popečke od prosa i buče prebacite na papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće, te ih servirajte uz prilog po želji, a najbolje se slaže sa svježom lisnatom salatom, salatom od rajčica i ljubičastog luka ili pak pireom od krumpira i blitve. Za malo posebniju verziju, ovako pripremljene polpete možete koristiti i kao vegetarijanske hamburgere za djecu. Sirova smjesa za popečke može stajati do idućeg dana, što vam omogućava da ih imate uvijek svježe ispečene.

Recept Nastasje Chiare Petrić preuzet s web stranice Zivia studio

popečci, polpete | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Polpete od bulgura i tikvica

Sastojci (za 10-12 kom):

  • 200 ml bulgura
  • 400 ml vode
  • 2 srednje tikvice
  • 1 srednji luk
  • 2 jaja
  • 2 češnjaka
  • 5 žlica krušnih mrvica
  • 5 žlica integralnog brašna + još za uvaljati
  • 1 žlica sušenog ili svježeg nasjeckanog peršina
  • Sol, kajenski papar
  • Ulje za prženje

Priprema:

Zakuhajte vodu sa žličicom soli pa prelijte preko bulgura. Poklopite i pustite da stoji 20 min. Iscijedite višak vode ako ga bude. Tikvice i luk naribajte i pustite da stoje 15 min pa dobro ocijedite. Pomiješajte sve sastojke, začinite po ukusu i pustite da smjesa malo odstoji. Zatim oblikujte polpete te ih uvaljajte u brašno sa svih strana. Pržite na vrućem ulju oko 4 min sa svake strane, dok lijepo ne posmeđe. Izvadite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće pa poslužite s kiselim vrhnjem kao glavno jelo ili prilog.

Recept Matejke Buča preuzet s portala Gastro.hr

polpete s blitvom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polpete s blitvom

Sastojci:

  • 1 kg blitve (može i 0,5 kg za manju količinu)
  • 30 dag zobenih pahuljica
  • 1 glavica luka
  • malo nasjeckanog peršina
  • 3 režnja češnjaka (ovisno o želji)
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • krušne mrvice
  • ulje za prženje

Za pripremu kliknite ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.