Vrtić Prehrana djeteta 09. siječnja 2022.

Mama si malog izbirljivca? Mi imamo trikove

dječak dijete jelo objed ručak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje dvije osnovne pojave koje doprinose odbijanju određenih vrsta namirnica u djetinjstvu: prehrambena neofobija i izbirljivost ili nemir pri hranjenju

Neofobija predstavlja odbijanje ili izbjegavanje novih namirnica, a izbirljivost ili nemir pri hranjenju odnosi se na djecu koja ne konzumiraju dovoljno raznolike vrste namirnica jer jednostavno odbijaju velik broj namirnica koje su im poznate ili manje poznate. Postoje razne strategije kako se boriti s malim izbirljivcima koji roditeljima nekada zadaju velike muke.

Privlače ih veseli i šareni tanjuri

Prema novijim znanstvenim istraživanjima, roditelji izbirljive djece trebali bi ponuditi hranu raznih boja, kako bi ih ohrabrili da jedu raznolikije i nutricionistički poželjnije. Naime, otkriveno je da boja hrane ima značajan utjecaj na djecu u formiranju prehrambenih navika. Preciznije, tanjur koji sadrži 7 različitih namirnica i 6 različitih boja osobito je zanimljiv djeci, dok odrasli više preferiraju manje i boja i vrsta namirnica na tanjuru (najviše 3).

Samantha Lee, food art Možda te zanima... Ovakvom tanjuru nijedno dijete neće moći odoljeti! Vrtić

Osim boja i broja namirnica, na dječji izbor utječe i specifični dizajn hrane stavljene na tanjur, čime je pokazano da nije samo okus i miris presudan u kreiranju odabira, već i oblik, veličina i vizualni dojam onoga što se servira i nudi za konzumaciju. Djeca obično vole okruglice i općenito hranu okruglog oblika – to je najbolje vidljivo na primjeru graška – iako je zelene boje koju mnoga djeca teško prihvaćaju, grašak uvijek ima "zeleno svjetlo" kod djece.

Kako potaknuti djecu da jedu povrće i voće?

Poznato je da se djecu može naučiti da jedu povrće ukoliko im se povrće i češće servira u obroku, bez prisile i ucjene. Uputa za roditelje je da tijekom takve "kamuflaže" okusa povrća s umakom, ne moraju nužno koristiti masne, guste i slane umake da bi učinak bio vidljiv, već neka to budu niskomasni umaci bazirani na jogurtu i bogati kalcijem, ili neki slični laganiji dresing.

djeca jelo jedu Možda te zanima... Jednostavan trik uz koji će dijete pojesti više povrća Vrtić

Dobar pristup je i posluživanje tzv. fingerfood zalogaja poput: 

  • Polumjeseca od tankih kriški jabuke
  • Brodića od avokada
  • Kotača od banane
  • Krošnji od cvjetače i brokule (pareni cvjetovi)
  • Mačeva od mrkve (kuhane i tanko rezane)
  • Ciglica ili kocaka sira
  • Kanua od kuhanih jaja
  • Žitarica u raznim oblicima

Cijeli članak pročitaj na Gastro.hr 

Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj Gastro zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili barem followaj Gastro.hr - ima super fotki i recepata.

povrće sretno dijete Možda te zanima... Imate malog izbirljivca? U pomoć stiže jednostavan koncept 'povezivanja hrane' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.