Musaka, tradicionalno jelo pripremljeno od patlidžana, odavno se raširilo preko granica Bliskog istoka. Na Zapadu se pod musakom podrazumijeva grčka varijanta ovog jela
Sastojci:
- 400 grama mljevenog mesa
- 500 grama krumpira
- 600 grama patlidžana
- 100 grama slanine
- 100 grama luka
- 3 dcl kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 100 grama sira
- žličica mljevene crvene paprike
- žličica sjeckanog peršina
- sol i papar
- listići bosiljka
- ljuta papričica (po želji)
Priprema:
1. Patlidžane ogulite, narežite na kolutiće i posolite. Očistite luk i nasjeckajte ga zajedno sa slaninom.
2. Ostavite patlidžane oko deset minuta da ispuste tekućinu, isperite ih i dobro ocijedite. U teflonskoj tavi na sasvim malo masnoće ih prepecite s obje strane.
3. Kad počnu dobivati boju, maknite ih s vatre. Izvadite ih iz tave i prebacite na tanjur.
4. Dodajte još ulja i na vrućem ulju popržite luk i slaninu, pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite, dodaje mljevenu crvenu papriku i pirjajte 10 minuta.
5. Krumpir ogulite, narežite na ploške i posolite. U kalup za pečenje stavite na dno malo ulja, pa slažite red krumpira, patlidžane, red mesa, pa opet krumpire i na kraju ploške patlidžana.
6. Prelijte razmućenim jajetom u koje ste umiješali kiselo vrhnje, naribani sir i sjeckani peršin.
7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 minuta.
Pronađite još recepata na portalu Gastro.hr