Vrtić Prehrana djeteta 23. svibnja 2020.

Kako nagovoriti mališane da jedu voće i povrće?

povrće dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja pokušava nagovoriti dijete da pojede nešto voća ili povrća objašnjavajući kako se od toga raste, da će biti snažni

Objašnjavanje djeci kako su voće i povrće zdravi, u većini slučajeva neće doprinijeti tome da ih pojedu. Zapravo, ove namirnice prije će pojesti ako ne inzistirate na tome koliko su zdrave.

Istraživanje Sveučilišta u Chicagu, u kome su sudjelovala djeca starosti između tri i pet godina, pokazalo je da su manje šanse da mališani pojedu namirnice za koje im govorite da su zdrave. I izgleda da razlog za to nije dječji inat!

Hrana koju djeci nikad nemojte podgrijavati

Naime, mališani uglavnom vjeruju da namirnice koje će od njih načiniti Popaja jesu zdrave, ali bez okusa. Zato stručnjaci preporučuju da roditelji jednostavno stave ove namirnice u tanjur bez ikakvih daljnjih objašnjenja.

"Ako kažete djeci da će ih određena hrana učiniti jakim, oni će zaključiti da ona vjerojatno nije baš ukusna i odbijat će jesti. Zato im recite da su te namirnice ukusne i ne objašnjavajte im ništa više od toga", savjetuju voditelji istraživanja dr. Michael Maimaran i dr. Ayelet Fishbach. Koliko vitamina C je potrebno vašem djetetu?

Kako bi ispitali ovu tvrdnju, proveli su nekoliko eksperimenata u Illinoisu. U jednom od eksperimenata, istraživači su pričali djeci dvije različite verzije iste priče, o djevojčici Tari koja je jela keks svakog dana prije nego što bi počela igru ​​s prijateljima. U jednoj grupi mališana istraživači su se, prilikom pričanja priče, fokusirali na to koliko je keks zdrav i kako je djevojčica od njega postala izuzetno snažna. Kako bez dodataka prehrani ojačati imunitet

Rezultati studije pokazali su da je pretpostavka autora bila točna - nakon toga, djeca su jela manje zdravog keksa koji je predstavljen kao zdrav. Većina mališana zdravu hranu povezuje s frazama "bit ćeš snažan", "dobro je za tebe", "porast ćeš od toga", "dat će ti energiju", ali smatraju da namirnice "od koji se raste i jača" nisu baš najukusnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.