Vrtić 01. srpnja 2024.

Mama: Odlazak na spavanje je bio kaotičan, a onda smo isprobali ovu rutinu

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odlazak na spavanje može biti pravi pravcati kaos. Nekima to ide lakše, nekima teže, ali svaki roditelj veseli se tom trenutku kad klinci zaspu…

Ako si među onim roditeljima koji nekad prehodaju kilometre ili odvoze kilometre pokušavajući uspavati svoje dijete, onda znaš koliko ti može biti muka kad netko spomene 'rutinu za spavanje' ili 'noćnu rutinu' ili bilo što slično. Neki se muče s tim dijelom dana dok su djeca još bebe, a neki tek kad postanu toddleri.

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

Jedna je mama, Hannah Vanderheide, za portal Mamamia podijelila svoje iskustvo. Njihova je rutina uvijek bila – kaotična. Evo kako je ona to opisala: „Rutina spavanja kod nas se sastojala od grozničavog listanja 10-15 knjiga na melodiju mog malog djeteta koje viče 'gotovo' nakon što pročitam svaki uvodni redak, prije nego što mi sljedeću knjigu gurne u ruke. Uvijek uključuje dugo i smijehom ispunjeno kupanje s tatom, uvježbavanje životinjskih zvukova i učenje brojanja.“

Iako ona voli svoju kaotičnu obitelj, poželjela je vidjeti može li to napraviti i malo drukčije, pa je isprobala malo drukčiju rutinu.

Evo kako je pisala o toj rutini nakon što je prošlo tjedan dana.

1. Pranje zuba za vrijeme kupanja.

Pranje zuba je oduvijek bila bjesomučna borba čije je trajanje i učinkovitost uvelike određivalo raspoloženje mog mališana u trenutku kada smo mu se sjetili gurnuti četkicu za zube u usta. Očito nije učinkovit sustav.

Ovaj tjedan smo odlučili učiniti ga uzbudljivim dijelom kupanja. Nadali smo se da će mu to dati malo prostora da doista istraži kakav je osjećaj četkice za zube u ustima i da će se osjećati ugodno dok mu četkamo zube. Definitivno je najbolja kombinacija kad to radi u trenutku kada se već dobro zabavlja.

2. Masaža u kadi.

To smo radili u danima kad je bio novorođenče i bila je to tako lijepa praksa. Nabavili smo ulje za kupanje divnog mirisa i pružili mu pravi mali tretman. Tata ga je masirao sapunicom dok je još bio u kadi, a ja sam ga masirala dok je bio na stolu za presvlačenje. Bio je oduševljen!

3. Vrijeme za pelene i pidžamu na stolu za presvlačenje.

Većinu noći borili smo se oko oblačenja pidžame, obično u dnevnom boravku, a to je uvijek bilo glasno. No, ovaj tjedan odlučili smo mir kupanja prenijeti u sljedeću fazu njegove rutine. Prigušili smo svjetlo i pokrenuli njegov uređaj za bijeli šum kako bih mu dala do znanja da idemo prema vremenu za spavanje. Polako i smireno smo odjenuli pidžamu na podlozi za presvlačenje, pa tek onda krenuli dalje s rutinom.

4. Upoznali smo se s 'tješilicom'.

Moj sin nikada nije pokazivao sklonost prema jednom određenom plišancu, tako da sam na kraju samo držala nekoliko medeka u kutu njegove sobe nadohvat ruke, u slučaju da mu zatrebaju. Ali ovaj sam tjedan zamislila uvesti tješilicu u njegovu rutinu. Rado ga je mazio tijekom priče i kad sam ga prvi put stavila u krevet, ali osim toga, nije pokazao veliko zanimanje. Zapravo, činilo se kao da mu to služi samo za spavanje.

5. Vrijeme za priču, bez kaosa.

Kako bi se ova nova rutina mogla nazvati uspješnom, bio mi je cilj zapravo pročitati knjigu ili dvije u cijelosti, umjesto uobičajenog čitanja 12 različitih početaka knjiga. Prvo, ostali smo u njegovoj spavaćoj sobi umjesto da odemo u dnevnu sobu (gdje je gotovo uvijek uključen TV), i samo smo mu donijeli mali broj knjiga među kojima je mogao izabrati. U tri večeri pročitali smo dvije omiljene i na kraju prolistali obiteljski album. Ovo je definitivno navika koju ću zadržati.

Iako se mnogi lako naviknu na kaos prije spavanja, pa taj kaos zapravo nazivaju svojom rutinom, možda kaos nije najbolji izbor za uvod u san. Evo što je ova mama rekla na kraju: „Svidio mi se naš tjedan mirnog, predvidljivog spavanja, sada je samo pitanje zadržati tu energiju u sljedećem“.

Možda te zanima... Mama u viralnom videu: Ovo je 9 najvažnijih minuta u danu svakog djeteta Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar LoriSolis
    LoriSolis

    Zarađujem 220 dolara po satu radeći na mreži. Nikad nisam mislio da je to legalno, ali moja najbolja prijateljica zarađuje 25 000 dolara svaki mjesec radeći ovo i pokazala mi je kako. Provjerite to posjetom sljedeće poveznice Otvori ovo…............www.new.cash67.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.