Vrtić 23. svibnja 2023.

Oni obožavaju rutinu! Evo zašto je djeci potreban točan raspored za dan i kako ga napraviti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca vole rutinu i upravo bi rutina mogla pomoći da tvoje dijete bude sretno, zadovoljno i spremno na suradnju. Evo zašto mala djeca vole rutinu i kako je organizirati.

Djeca vole rutinu, ma koliko se mi protiv tog nekad borili. Ma, da budemo iskreni, volimo je i mi, samo si ju u ovom ludom tempu svakodnevice često uskraćujemo i ne uspijevamo ju nikako učvrstiti u našem rasporedu. Djeci ona stvarno prirodno leži, ali se moramo malo potruditi utvrditi točan raspored i ubrzo možemo uživati u svim blagodatima i pozitivnim posljedicama.

Rutina u životima male djece predstavlja određenu ravnotežu koja im olakša sve onda kad im je sve oko njih jednostavno nekako – previše. Ona ih vraća u ravnotežu kad ih iz nje izbace sve one promjene koje se, iz njihova kuta, događaju u njihovom svijetu neprestano. Dijete raste fizički, razvijaju mu se razne vještine – jezične, socijalne, motoričke. Sve je to vrlo pozitivno, zapravo, ali takvi prijelazi mogu dijete učiniti nemirnim, mrzovoljnim, nesklonim suradnji.

U takvim je razdobljima itekako dobro imati već ustaljenu rutinu. Djetetu tada treba malo dosljednosti u danu, predvidiv slijed koji mu omogućuje bezbrižno istraživanje svijeta. Postoje određene prednosti, a nisu malobrojne, koje rutina može donijeti djetetu koje je, na primjer, tek prohodalo. A pri određivanju rutine možeš se uvijek voditi djetetovim prirodnim ritmom.

Razmisli o svim fazama kroz koje dijete prolazi tijekom dana. Vjerojatno već znaš u koje je vrijeme dijete umorno, gladno i razigrano. Jednostavno obrati pozornost na te znakove i napravi raspored oko njih. Već nakon nekoliko tjedana primijetit ćeš neke od prednosti, kao što su:

Dijete će razviti više samopouzdanja

Kada dijete zna što slijedi u danu, osjećat će se ugodnije, sigurnije i sposobnije. Kad zna da ga nakon spavanja svaki dan čeka šalica s omiljenim pićem — ili da će moći pročitati voljenu slikovnicu nakon što opere zube — to će mu pomoći da se osjeća kao da ima malo više kontrole nad svojim svijetom.

Bit će manje borbe prije spavanja

Mala djeca s dosljednim rasporedom odlaska u krevet obično lakše zaspu i spavaju dulje od djece koja nemaju redovitu večernju rutinu. Jednom kada se dijete navikne na određeni slijed događaja, moći će se brže smiriti i pripremiti se za spavanje. To može biti šalica mlijeka, kupanje i čitanje slikovnice ili bilo što što dijete veseli, a smirujuće je.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

To čini dijete fleksibilnijim

Jednom kad uspostaviš rutinu, tvoje će se dijete zapravo moći bolje prilagoditi iznenadnim promjenama, primjerice kada idete van navečer ili kada mora provesti noć kod bake. Stručnjaci tvrde, naime, da se mala djeca s rutinama bolje prilagođavaju stresnim situacijama, čak i onima kao što su preseljenje, promjena vrtića ili dolazak brata ili sestre.

Možda će biti manje ispada bijesa

Znaš kako dijete brzo postane mrzovoljno kad je umorno ili gladno? Raspored mu može pomoći da se opusti (na neko vrijeme). Na primjer, kada se dijete navikne na ideju da će jesti ručak odmah nakon što stariji brat ili sestra dođu iz vrtića, naučit će pričekati još malo prije nego što izgubi strpljenje. Djeca s rutinom bolje se nose s trenutnim kaosom.

Rutina pomaže preživjeti dan

Rutina zapravo svakom pomaže tako da znamo što možemo očekivati ​​od dana i kada možemo očekivati ​​sljedeći odmor, koji nam je često važan dio dana. Ta dosljednost može olakšati suočavanje s izazovnijim trenucima ili trenucima kada se jednostavno osjećamo iscrpljeno.

Uzorak dnevnog rasporeda male djece

Trebaš pomoć u uspostavljanju rutine za svoje dijete? Pokušaj kopirati ovaj raspored, a zatim ga prilagoditi potrebama svoje obitelji.

  • 6:45 Buđenje, igranje
  • 7:30 h Doručak
  • 8:00 Oblačenje, pranje zuba
  • 8:30 Čitanje slikovnica, igranje
  • 10:30 Prijepodnevna užina
  • 11:00 Vrijeme za crtanje, izrađivanje, bojanje…
  • 11:30 Slušanje glazbe
  • 12:00 Ručak i pospremanje
  • 12:30 Vrijeme za drijemanje
  • 14:30 Popodnevna užina
  • 15:00 Igra na otvorenom ili šetnja
  • 17:30 Večera
  • 18:00 Vrijeme za igru ​​i kupanje
  • 19:00 Pranje zuba
  • 19:30 Pidžama, priča, uspavanka
  • 20:15 Vrijeme za spavanje

Dosljedne rutine čine čuda za mališane, ali to ne znači da moraš živjeti svoj život točno prema satu. Najvažnija stvar je postojan redoslijed aktivnosti, stoga se nemoj brinuti oko točnog vremena. Ključno je stvoriti raspored koji odgovara tvojoj obitelji i prilagoditi ga kad god je to potrebno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.