Vrtić 06. lipnja 2023.

Stručnjakinja za spavanje objasnila zašto se mališani bore protiv odlaska na spavanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedno od možda najčešćih pitanja i muka roditelja je zašto dijete ne želi spavati. Nakon one borbe s bebom, slijedi borba s toddlerima oko večernjeg odlaska na spavanje. Evo zašto se to zapravo događa!

Borba s mališanima oko odlaska na spavanje navečer može biti uistinu iscrpljujuća i uistinu dugotrajna. Znaš ono, vi ste naumili zajedno pogledati film, popiti čašu vina u miru i to je jedino što ti je na pameti. I kako oni odgađaju odlazak na spavanje, znajući da je to kraj zabavnog dijela dana, vi postajete sve živčaniji, sve je manje strpljenja, a oni to osjete… I tako cijela ta priča vodi ravno u katastrofu.

Možda te zanima... 5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju Roditelji

Jedna se ogorčena i iscrpljena TikTok mama, Annalee Ford, obratila se svojim pratiteljima i pitala ih zašto je taaaaako teško natjerati djecu da zaspu navečer. Zavapila je da želi podršku od drugih, te da moli sve koji prolaze isto da se jave, kako bi joj bilo lakše.

Dobila je, naravno, mnogo komentatora podrške, ali i odgovor jedne stručnjakinje za spavanje koja je videom odgovorila na njezin, pa na vrlo jednostavan način objasnila zašto je mališanima tako teško otići spavati navečer i zašto se toliko roditelja muči s tim odlaskom na spavanje.

Certificirana stručnjakinja za spavanje i trenerica za roditelje, Cayla, objasnila je stvarne razloge zašto se djeca toliko bore s odlaskom na spavanje, i to na vrlo jednostavan i slikovit način. I nećeš vjerovati, ali to nije samo zato što žele mučiti roditelje. Upravo suprotno, zapravo!

@officialsleepingbeauties #stitch with @Annalee Bedtime is a conflict of interests between parents and kids. Its the reason they pull out all the stops to keep us with them, and the reason we sre ready to pull out our hair when they wont just. Go. To. Sleep. If youre struggling eith this, grab my free Toddler Bedtime Guide through the link in my bio #sleepwithoutsleeptraining #sleeptraining #sleepsupport #sleepcoach #holisticsleepcoach #attachmentparenting #toddlersleeptips #toddlersleep #sleeptips #normalinfantsleep ♬ original sound - Cayla | Sleep & Parenting

Cayla kaže da je to tako teško zato što je vrijeme za spavanje sukob interesa između roditeljskih potreba i dječjih potreba. Ova mama troje djece rekla je da kada je u pitanju vrijeme odlaska na spavanje, roditelji i djeca imaju vrlo različita razmišljanja. A ta razlika može dovesti do katastrofe.

“Kad dođe vrijeme za spavanje, mi kao roditelji kažemo, 'Moraš ići spavati, dovraga!' I tako, ulazimo u taj dio dana pomalo pod stresom, pomalo tjeskobni, možda malo na rubu zato što ih stvarno trebamo tjerati da uđu u krevet i jednostavno odu spavati kako bismo mogli ponekad imati za sebe,” objasnila je Cayla.

Boje se propustiti nešto

Da bismo shvatili zašto odbijaju otići na spavanje, Cayla je pojasnila: „Naša djeca, s druge strane, kad moraju na spavanje kažu: 'Čekaj, proveo sam cijeli dan u školi ili s dadiljom, s bakom i djedom ili u vrtiću, a sada imam otprilike dva sata prije spavanja da se ponovno povežem sa svojim roditeljima, da dobijem svu tu nježnost koja mi je potrebna, a onda moram ići u krevet, gdje sam potpuno odvojen od njih.'”

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Cayla objašnjava da iako su roditelji više nego sretni što dan završava, što mogu imati malo prostora i napokon spremiti svoje umorno dijete u krevet, djeca znaju da ovo doba dana znači izolaciju i javlja se strah od propuštanja (FOMO – fear of missing out).

“Čim ih idemo staviti u krevet, tražimo od njih da između 10 i 12 sati budu sami u mračnoj sobi bez ikakve veze s bilo čime”, objasnila je. “I tako ih u vrijeme spavanja tjeramo. Mi kažemo, 'Samo idi spavati.' A oni nas privlače i povlače na sve načine i traže sve čega se mogu sjetiti samo da nas natjeraju da ostanemo s njima duže jer njima treba ta dodatna veza.”

Što učiniti kada dijete neće spavati

Osim pojašnjenja što se događa, dala je također nekoliko savjeta za roditelje s malim djetetom koje se bori s odlaskom na spavanje. Pretpostavljajući da je prava srž problema nedostatak povezanosti, ona predlaže da roditelji pomno razmisle o tome kako provode posljednjih nekoliko sati u danu sa svojom djecom.

“Potražite prilike u vremenu prije odlaska na spavanje u kojima možete ostvariti tu posebnu vezu sa svojim djetetom”, preporučuje ona.

 | Author: Freepik Foto: Freepik ; Popodnevno spavanje izuzetno je važno za razvoj djeteta

Osim tog, važno je potruditi se biti što mirniji i strpljiviji tijekom rutine odlaska na spavanje. Djeca su perceptivna i prepoznaju i preuzimaju našu energiju. Ako ulaziš u to vrijeme odlaska na spavanje užurbano i anksiozno, dijete će to sigurno shvatiti.

“Budite strpljivi koliko god možete tijekom rutine odlaska na spavanje, znajući da što ste više pod stresom, tjeskobni i napeti, to će oni više misliti da nešto nije u redu i više će se htjeti povezati s vama jer se povezuju kroz tu privrženost i potrebu da vam budu blizu.”

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.