Vrtić 05. siječnja 2024.

Ovih 5 jednostavnih senzornih aktivnosti pomoći će ti umiriti dijete prije spavanja

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Večera, kupanje, čitanje, sve je iza vas, a sve što želiš je da pomladak čim prije poleti u zemlju snova. No, čini se da to i neće ići tako lako… Možda možeš pokušati s ovim.

Čini ti se nemoguće navečer smiriti klince i tako ih pripremiti za spavanje? Pa da, često baš u to doba dana imaju najviše posla, najvažnije zadatke, najviše energije… Gotovo kao da imaju na umu da moraju potrošiti svu, baš svu energiju jer će je ionako nadoknaditi tijekom sna. Odlučni su u tom da ne „padnu“ lako. Mi, kao roditelji, smo ona druga krajnost.

Možda te zanima... Moja djeca moraju ići rano u krevet i ne mislim da sam stroga Vrtić

Postoji li način kako da ujednačimo tu energiju, kako da smanjimo njihovu, a ne potrošimo previše svoje? Postoji li način da ih – smirimo? Jer, znamo da ono „smiri se“ ne pali, naravno.

Mama i pedijatrijska terapeutkinja Courtney English nedavno je podijelila na svom TikTok profilu video s nekoliko svojih omiljenih senzornih aktivnosti koje pomažu djeci da se smire prije spavanja - jednostavne su, a učinkovite.

Evo što možeš učiniti.

1. Ljuljaj se s djetetom u naručju

English objašnjava da ljuljanje tijela omogućuje stimulaciju vestibularnog sustava — što je jedan od načina samoumirivanja, te pomaže u fokusiranju pažnje. Znanost to objašnjava ovako: ako je osoba uznemirena i pretjerano uzbuđena, na ovaj se način može smanjiti uzbuđenja, osobito navečer prije spavanja ili u drugim trenucima kada je osoba nemirna i uzbuđena. English je pokazala pokrete u svom videu: ljuljaj se s djetetom, nježno stisni dijete uz svoje tijelo 10 sekundi, pa otpusti na pet sekundi, pa se opet ljuljaj. Možeš i brojati zajedno s djetetom.

2. Stisni djetetove noge

Neka dijete leži, a ti mu skupi noge tako da ih primakneš djetetovim prsima. Otpusti, pa opet privuci noge. Pritom animiraj dijete, tresi nogice, ispuštaj luckaste zvukove ili glasove. Ovo je nešto što bi se moglo nazvati progresivnim opuštanjem mišića, a pomoći će djeci da umire svoje tijelo.

@courtneyenglish.ot Sensory strategies to calm your child’s body before bed! #momsoftiktok #toddlersoftiktok #preschoolmom #sensoryactivities #sensoryprocessing #sensoryplay #pediatricot #pediatricoccupationaltherapy #occupationaltherapy ♬ original sound - Courtney | Pediatric OT

3. Bubnjajte po tepihu

Bubnjanje je ponavljajući ritam, koji pozitivno djeluje na proprioceptivni sustav - jedan od osam senzornih sustava. Na ovaj način utječeš na svijest o tijelu, samoregulaciji, koordinaciji, držanju i sposobnosti fokusiranja. Taj isti ponavljajući ton može pomoći djetetu da se lakše nosi s bukom i slušnim preopterećenjem.

4. Ljuljanje naglavačke

Ovaj način je jako zabavan. Podigneš dijete, okreneš ga naopako i polako ga pomičeš s jedne strane na drugu, poput klatna sata.

5. Dodavanje teškom loptom ili plišancem

Zašto teška lopta/plišanac? Zbog težine predmeta (mekanog, da bi bilo ugodnije, naravno) tijelo doživljava dodir bolje, a za takav „duboki dodir“ smatra se da smiruje živčani sustav i pokreće oslobađanje serotonina i dopamina. Preporučljivo je i tijekom dodavanja raditi blesave izraze lica i ispuštati zvukove koji zabavljaju dijete.

Možda te zanima... Genijalnim trikom mama smirila djecu prije spavanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.