Vrtić 05. listopada 2023.

Kći joj ide na spavanje u ponoć, ona to uopće ne skriva, nego se ponosi drukčijom rutinom

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niti jedna obitelj nije ista kao neka druga. Svaka ima neki svoj ritam, neke svoje rituale, svoj način života. Ipak, neke okvirne rutine su velikoj većini iste – zato što svijet tako funkcionira. Ali ne i u ovoj obitelji…

Obitelji s malom djecom uglavnom funkcioniraju na sličan, iako nikad isti, način. Od polaska u vrtić, pa tijekom školovanja, kroz radni dio tjedna i godine, većina obitelji funkcionira tako da djeca idu ranije spavati, da bi se mogla rano probuditi – za vrtić, školu, a ujedno i roditelji za posao. Trudimo se da djeca dovoljno spavaju, a budimo iskreni – priželjkujemo i sebi malo mira kad odu na spavanje.

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

I nije samo stvar u tom miru, niti u tom da djeca moraju rano u krevet, nego je stvar u tom da svijet jednostavno tako funkcionira: u vrtić se ide ujutro, škola je (gotovo uvijek, posebno u nižim razredima) ujutro ili barem prije podne. Čak se i većina poslova odrađuje ujutro. Svijet uglavnom i sve više funkcionira po 8-16 ili 9-17 principu. I možemo se mi pokušati boriti protiv tog, ali osim ako smo spremni izokrenuti svoj život naopačke i biti potpuno drukčiji, neće nam uspjeti.

No, neki su spremni upravo to: ići sami protiv svijeta, biti drukčiji i funkcionirati – totalno drukčije od drugih. Kao, na primjer, jedna mama iz SAD-a, koja je na svoj profilu objavila video koji je podigao popriličnu prašinu. Victoria Yavnyi podijelila je video u kojem opisuje rutinu odlaska na spavanje svoje kćeri.

Sve je vrlo slično rutini kakvu imaju brojna druga djeca na svijetu: večera, čitanje slikovnice, malo igranja, pa spavanac. Ništa neobično. Osim činjenice da u vrijeme kad malena ide na spavanje sat pokazuje – ponoć.

Oko 20:30 Yavnyi i njezina kći kreću u lijepu, kasnu noćnu šetnju. U 21:00 njih dvije odlaze u trgovinu u kupovinu namirnica. Sat vremena kasnije, vraćaju se kući, ali malena još uvijek ne ide u krevet. Odijeva pidžamu i oko 22:30 ima malo vremena za tablet, dok mama posprema. Večera je u njihovoj obitelji oko 23:00, a zatim čitanje knjiga, bojanje i igranje sat vremena do spavanja u ponoć.

Super, stvarno posebno, mora im se odati priznanje. Treba hrabrosti za ovakav odgoj, drukčiji od ostatka svijeta. Kad ti svi govore: „Ovako je ispravno i dobro“, a ti napraviš potpuno suprotno. No, nije samo stvar u hrabrosti, nego u tom da jednostavno uz ovakvu rutinu obitelj funkcionira obrnuto od svih drugih obitelji s malom djecom.

@toriyav That beautiful purple sky 🌌 what time do your kids go to sleep? #parenting #bedtime #nighttimeroutine #sleeptraining #fyp #viral #momlife #momsoftiktok #nyc ♬ original sound - Music

Ipak, neki su u komentarima „pljeskali“ ovoj mami. “Sviđa mi se to kako je vaša rutina jedinstvena! Ne vidimo dovoljno toga na internetu. Mislim da se tipični ritam 9-17 prečesto prikazuje, pa je ovo tako zanimljivo!” napisala je jedna komentatorica.

Drugi su ipak bili malo skeptični: „Samo se nadam da se dovoljno dobro naspava jer sam čula da je raniji odlazak na spavanje najbolji. Također će joj biti teško promijeniti ritam kad krene u školu,” primijetila je jedna korisnica, dok je druga potaknula također zanimljivo pitanje: “Otežava li vam takvo vrijeme spavanja ikada pronalaženje dadilje ili nekoga tko će paziti na nju? Samo sam znatiželjna, ne osuđujem.”

Mama Yavnyi  je na to odgovorila: “Mi zapravo nikad nemamo dadilju. Možda jednom mjesečno je pričuva njezina teta nekoliko sati tijekom dana.”

Možda te zanima... Stručnjakinja za spavanje objasnila zašto se mališani bore protiv odlaska na spavanje Vrtić

Nekoliko komentatora samo je bilo iskreno znatiželjno doznati zašto je odlučila da dijete ima ovakvu rutinu. U drugom videu, Yavnyi je objasnila svoje razloge za odluku da dopusti svojoj kćeri da ostane budna do kasno.

Ona, naime, ne vjeruje u cirkadijalni ritam, pa ga se ne želi pridržavati, te tvrdi da je to smislio čovjek, a nije temeljeno na činjenicama.

“Vrijeme su stvorili samo ljudi. Tako smo izgradili društvo da se svi probude, odu na posao, odu kući i spavaju. Samo to nije slučaj sa svima. Moja djeca ne moraju se uklopiti u društvene norme da bi bila uspješna”, objasnila je.

@toriyav Replying to @Olga5171 how do you feel about late bedtimes? #parenting #momlife #bedtime #nighttimeroutine #momsoftiktok #momcontent #toddlermom #fyp #viral ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Na pitanja o školi i tom kako će se djeca prilagoditi tom ritmu, mama Yavnyi je odgovorila da o tom ne mora brinuti jer planira - školovanje kod kuće. Na ona druga pitanja, o tom kad ima malo vremena za sebe, odgovorila je jednako spremno – kao što svi roditelji idu spavati malo kasnije nego djeca, tako ide i ona, pa ona odlazi na spavanje u 3 ili 4 sata.

Zanimljivo.

No, još je zanimljivije kad čujemo kako je došla na ideju ovakve rutine: pratila je rutinu koju je odabrala njena kći čim je rođena.

“Ona je to sama odlučila kad je rođena. Njezino najduže spavanje u komadu bilo je od 12 u noći do 6 ujutro i jednostavno je tako ostalo. Ona također spava 13 sati bez prekida,” objasnila je nakon što je napomenula da je, bez obzira na to što netko misli, ona mama i može odabrati sate koji najbolje odgovaraju njezinoj obitelji.

Sve nam je jasno, znamo da mama zna najbolje za svoje dijete, znamo da je vrlo dobro nekad pratiti dijete, a ne ga pokušavati promijeniti. Znamo i da nam svima nekad dođe da se borimo protiv svijeta i sveg određenog i fiksnog. Ali koja je cijena ovakvog rasporeda? Voljeli bismo vidjeti kako će stvari funkcionirati za desetak godina…

Možda te zanima... Moja djeca moraju ići rano u krevet i ne mislim da sam stroga Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.