Vrtić 06. veljače 2024.

Za lakšu laku noć: Ovih 6 voćki treba jesti prije spavanja za kvalitetniji san

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobar dječji san i, još važnije, san koji će čim prije započeti – tako bismo mogli opisati ono čemu roditelji streme u večernjim satima. A ovo bi voće moglo pomoći…

Kako se bliži večer, svi roditelji imaju samo jednu želju – da dijete što prije zaspi i što bolje spava. Posebno kad se sjetimo da nas čeka „naše vrijeme“ koje želimo iskoristiti kako god nam padne na pamet, pa makar i gledali televiziju. Naravno, možemo se ovako šaliti na taj račun, nitko se neće naljutiti, a svi znamo da je istina bez obzira na šalu ipak tu negdje… Svi želimo da nam djeca na vrijeme idu spavati i da taj njihov san bude kvalitetan.

Možda te zanima... U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Pogledaj tablicu spavanja prema dobi.... Školarci

Ključ tog možda leži u – večeri, odnosno hrani koju konzumiramo prije spavanja. Iako neki smatraju da voće nije najbolji odabir za večeru, čini se da postoje voćke koje djeluju upravo na bolji, kvalitetniji san. Nećemo reći da nećemo isprobati! Na kraju krajeva – ne može škoditi, zar ne? Savjete o izboru voća podijelio je za HuffPost stručnjak za spavanje Max Kirsten.

Evo što bi trebalo ponuditi mališanima za bolji san.

Banane

Iako se opravdano smatra da banana daje energiju, pa je konzumiraju upravo sportaši u ključnim trenutcima kad im je potrebna energija, banana ima i svoju drugu ulogu. Kad je konzumiramo prije spavanja, ona može djelovati slično melatoninu i pomoći ljudima da kvalitetno spavaju. Banane su voće s visokom razinom magnezija i kalija, koji mogu opustiti mišiće, kao i triptofana, koji se u tijelu pretvara u serotonin i može pomoći pri smirivanju mozga. Imaš sreće pa su banane na vrhu top liste omiljenog voća!

Trešnje

Kao što mnogi na TikTok-u već znaju, trešnje – a još više i višnje - mogu utjecati na spavanje. Sok od višnje sadrži melatonin, zbog čega je izvrstan izbor za poboljšanje kvalitete i trajanja sna. Naime, sok od višnje dio viralnog trenda u kojem ljudi rade mješavinu nazvanu "moktel pospane djevojke" kako bi lakše zaspali. Možda ovog puta bude „uspavano dijete“.

Ananas

Ananas sadrži melatonin, vitamin C, magnezij i vlakna, a svi oni mogu pomoći u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti. Sadrži, također, i bromelain, koji pomaže u opuštanju mišića zbog svojih protuupalnih svojstava i može olakšati spavanje. Jer, naporni su ti dječji dani…

Kivi

Kivi je krcat vitaminom C i potiče stvaranje više serotonina. Vitamin C i više razine serotonina pospješit će opuštanje i savršen su obrok prije spavanja. Mnogi ga klinci ne konzumiraju rado, zbog početnog neugodnog okusa, ali ako ga vole – nek' izvole!

Naranče

I kod naranči glavnu ulogu igra vitamin C. Osim toga, prirodni šećeri u ovom slasnom voću mogu tijelu i umu pružiti kratkoročni poticaj neposredno prije spavanja, tako da budu spremniji za opuštanje. Na primjer, nešto kao skakanje po krevetima prije nego što utonu u san.

Jabuke

Vlakna i prirodni šećeri u jabukama mogu pomoći izbjeći nesanicu – ili kako da već zovemo ono kad klinci odbijaju ići u krevet… No, isto tako mogu pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi i poboljšati opće raspoloženje osobe. Pa se možda odobrovolji da krene u krevet!

Možda te zanima... 7 ideja za brzu večeru: hranjivi i zdravi obroci za mališane prije spavanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.