Beba Razvoj u 1. godini 03. ožujka 2024.

10 najvećih pogrešaka kod uspavljivanja djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imaš li poteškoća s uspavljivanjem svojeg mališana i buđenjem tijekom noći? Pročitaj neke od najčešćih pogrešnih koraka u uspostavljanju kvalitetne rutine spavanja i saznaj kako ih izbjeći

1. Preskakanje rutine spavanja

Većini ljudi treba neko vrijeme prije nego zaspu i dok se ne namjeste, a ni bebe se ne razlikuju. Rutina za spavanje ne samo da pomaže tvojoj bebi da se opusti prije nego što se smjesti u svom krevetiću, već može postati prekrasan način zbližavanja s bebom.

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

"Rutina spavanja je jednostavna strategija koja zaista čini razlike u tome kako će brzo  beba zaspati i koliko će u tome trebati tvoju pomoć", govori Megan Faure, autorica knjige The BabySense Secret. "Iako se može činiti kao dugotrajan ili strog proces, dugoročno štedi energiju i vrijeme i tebi i bebi." Sat vremena prije nego želiš da beba zaspi (oko 19 sati sati je preporučljivo vrijeme za bebe), započni svoju rutinu. Topla kupka može pomoći opustiti bebu, a kad je gotova, odvedi bebu u sobu i počni čitati priču, pusti smirujuću glazbu ili oboje. Nakon toga nahrani bebu, smjesti je u krevetić i ostavite je tako pospanu. Nakon nekog vremena sama će utonuti u san.

2. Ignoriranje znakova koji pokazuju da je vrijeme za spavanje

dijete umor zijevanje krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Bebe i mališani šalju signale da su se umorili i trebaju spavati", kaže Kim West, autorica knjige The Sleep Lady's Good Night, Sleep Tight. Neki od tih znakova uključuju trljanje očiju, zijevanje, usporenu aktivnost, nervozu, gubitak interesa za ljude i igranje. "Ako propustitš te znakove koji se javljaju za prirodno vrijeme za uspavljivanje djeteta, njegovo tijelo neće ispumpavati smirujući melatonin", kaže Kim West. Umjesto toga, njegove nadbubrežne žlijezde 'poslat' će hormone povezane sa stresom koji će bebu učiniti nervoznom.

spavanje Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti Vrtić

Pripazi na znakove tijekom dana kod djeteta, a šanse su da ćeš vidjeti kako se uzorak razvija približno u isto vrijeme svake večeri kada treba ići na spavanje. Ako ne možeš vidjeti te signale, Kim West predlaže da odeš u mirnu, slabo osvijetljenu sobu i započneš pripreme za spavanje kada sama misliš da se vrijeme spavanja približava - i vjerojatno ćeš tada uočiti te iste znakove. 

3. Jednostavne navike postale su loše rutine

Sasvim razumljivo, kada su 3 sata ujutro, a ti si potpuno iscrpljena, učinit će sve u svojoj moći da bi beba ponovno zaspala. To obično uključuje ljuljuškanje, grljenje, hodanje, pjevanje, masažu i tako dalje. Prema Kim West, kada je beba stara 3 ili 4 mjeseca, ove jednostavne navike postaju loše rutine. "Takve navike postanu problem kad su toliko usko povezane u djetetovoj glavi sa spavanjem da ne može zaspati bez njih." Ključ je staviti dijete u krevet pospano, ali budno, tako da će naučiti samostalno umiriti se i vratiti se spavati svaki put kad se probudi. 

Možda te zanima... Je li uspavljivanje bebe u naručju dobra ili loša navika? Beba

 

4. Prerano odvikavanje od krevetića i navikavanje na krevet

"Ovo je klasična pogreška koju roditelji čine", kaže Megan Faure. "Nemoj premjestiti dijete u veliki krevet dok se ne može samo popeti iz krevetića." Kad se dijete može samo izvući iz krevetića, tada predstavlja opasnost za samoga sebe i mora se preseliti u veći krevet. Ali to se obično ne događa prije nego što dijete ne navrši barem 2 godine.

5. Uspavljivanje djeteta gdje god se nalazite

beba autosjedalica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nitko ne želi biti rob rasporedu spavanja svog djeteta, ali je istina da dječje drijemanje u kolicima, automobilskoj sjedalici ili visokoj stolici ne pruža bebi san koji joj je potreban jer dijete ne pada u duboki, mirni san. Da bi razvila dobre navike spavanja, beba bi trebala imati poznatu zonu spavanja, prostor u kojem odlazi i na drijemanje i na spavanje svaki dan. Naravno, ovo pravilo ne vrijedi kada su u pitanju važni događaji ili obaveze koje te sprječavaju u tome, ali većinu vremena bi trebala ostati dosljedna. Pokušaj izvršiti sve obaveze koje imaš između bebinog drijemanja. 

beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

6. Nedosljednost oko rasporeda spavanja

Dosljednost je ključna za djecu, pogotovo kada je riječ o spavanju"Potrebno je redovito vrijeme za drijemanje i razumno vrijeme za spavanje kako bi se regulirali dnevni i noćni ciklusi hormona - a dječja srca i umovi trebaju predvidljivost da se bi se osjećali sigurno."

Dr. Meltzer se slaže: "Raspored spavanja je vrlo važan za postavljanje naših unutarnjih satova, a dosljedni raspored spavanja pomoći će djetetu da postane pospano i zaspi u isto vrijeme svaki dan, a ako se raspored neprestano mijenja, to je poput letenja iz jedne vremenske zone u drugu svake noći, i tijelo ne zna kada zaspati. Borbe oko odlaska na spavanje često nastaju zbog nedosljednog rasporeda, budući da roditelji prerano ili prekasno pokušavaju staviti svoju djecu na spavanje." 

Dijete spava Možda te zanima... Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme? Vrtić

Naravno, ima mjesta za neku fleksibilnost. Neke će dane tvoje dijete više drijemati, a druge će drijemati manje. "Kad naučiš prepoznati čitati bebine znakove spavanja, lakše ćeš prilagoditi raspored", kaže Kim West. Ako je dijete zadovoljno i naspavano, vjerojatno imaš dobar raspored spavanja. No, ako je zahtjevno i nervozno, možda treba duže drijemanje, ranije vrijeme za spavanje, kasnije buđenje ili sve od navedenog.

7. Puštanje djeteta da ostane kasno budno, nadajući se da će se tako uspavati

ispad bijesa, temper tantrum, plač, dijete | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zvuči kao dobra ideja - uostalom, kada tinejdžeri odlaze kasno u krevet, žele spavati do podneva idući dan. Nažalost, to jednostavno ne funkcionira za one najmlađe. "Njihov unutarnji sat budi ih ujutro uvijek u približno isto vrijeme, bez obzira kada idu na spavanje", govori dr. Meltzer. Time roditelji koji dopuštaju svojim mališanima da ostanu dugo budna, zapravo uvijek dobivaju iscrpljeno, nervozno i umorno dijete sljedeći dan. Umjesto toga, zadrži određeno vrijeme za spavanje kako bi bila sigurna da tvoje dijete dobiva 10 do 11 sati sna koje treba svake noći. Ako se dijete ujutro probudi prerano (prije 6 ujutro), to znači da je išlo prekasno spavati navečer pa ga pokušaj uspavati 30 minuta ili sat vremena ranije. 

8. Donošenje odluka o spavanju usred noći

Istina je da je teško donositi mudre odluke u 2 ujutro. A buđenja usred noći su obično vrijeme kada roditelji rade najveće greške. Prema Kim West, jedna od najvećih je reaktivno zajedničko spavanje. "To je kada obitelj zajedno spava u istom krevetu jer je to jedini način za uspavati dijete, a ne zato jer su odlučili zajedno spavati kao obitelj."

Ovo je i vrijeme kada navike postaju loše rutine. "Roditelji nehotice stvaraju više plača odustajanjem i pribjegavanjem lošim navikama kako bi riješili problem", kaže Kim West. Primjerice: "Pustila sam ga da plače neko vrijeme, a onda sam ga uzela u naručje i ljuljala ga dok ne zaspi jer više nisam mogla podnijeti plač." Time beba uči da, ako plače, na kraju će dobiti ono što želi i ti ćeš to morati ponoviti kad se ponovno probudi tijekom noći.

Možda te zanima... 7 savjeta kako pomoći bebi da prespava noć Beba

No, kada dođete do točke u kojoj se osjećaš da ne donosiš dobre odluke za spavanje za svoje dijete, zamoli svog partnera da uskoči. Timski rad usred noći omogućuje bolji san i jednom i drugom roditelju

9. Roditelji nisu na istoj strani

"Roditelji moraju biti ujedinjeni u odgoju, a posebno kada je riječ o poboljšanju djetetova sna", kaže Kim West. "Morate se složiti oko taktike koju ćete koristiti da pomognete svom djetetu da se nauči samostalno umiriti i dobiti kvalitetan san. U redu je da se rutine malo razlikuju, ali velike odluke moraju biti dogovorene unaprijed."

roditelji beba krevet spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Te odluke uključuju vrijeme kada beba treba spavati i hoćete li se oslanjati na bilo kakve zamke i navike kako bi beba zaspala. To znači da jedan roditelj ne može odlučiti da je ljuljanje bebe dok ne zaspi dobra odluka ako drugi roditelj to ne želi raditi kad je vrijeme spavanja ili usred noći. Sjednite zajedno i dogovorite što najbolje funkcionira za obitelj. Ako jedan od vas ustaje više od drugog, tada prednost u odlučivanju ima roditelj koji više sudjeluje u uspavljivanju djeteta. Zapamtite: biti dosljedan svake noći je neophodno za uspješan i kvalitetan proces spavanja.

veliki krevet šesteročlana obitelj Možda te zanima... Šesteročlana obitelj spava u istom krevetu Roditelji

 

10. Prerano odustajanje

Nikad nije prekasno za promjenu loših navika spavanja, ali roditelji trebaju prakticirati strpljenje. "Očekujući brze rezultate pri pokušaju promjene navike koju ste stvorili zadnjih par mjeseci ili godina često nije realno", tvrdi Kim West. "Roditelji se trebaju posvetiti dva do tri tjedna treniranju spavanja kako bi vidjeli značajne promjene." Neki roditelji upadaju u zamku vjerujući da će se navike spavanja djeteta same od sebe promijeniti i da u međuvremenu moraju izdržati neprospavane noći. S vremenom i trudom s tvoje strane, beba i cijela obitelj uskoro će mirno spavati tijekom noći. Kao i u bilo koji posao, i u ovaj treba uložiti trud koji će se na kraju isplatiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.