Roditelji Sretna mama 11. srpnja 2023.

Jedan je dio dana za roditelje ipak stresniji od drugih - i to na više razina - a evo i zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako će mnogi roditelji reći da su im dani stresni od buđenja do spavanja - a nekad je i taj san prekinut stresovima - neki su dijelovi dana ipak stresniji od drugih. Ova je studija utvrdila najveće jutarnje okidače stresa za roditelje, a na popisu vodi izvlačenje djece iz kreveta.

Više od polovice roditelja smatra da su jutra najstresniji dio dana, a okidač je buđenje i 'sređivanje' djece, pripremanje za dan - i organiziranje vlastitog užurbanog rasporeda. Studija provedena na 2000 mama i tata pokazala je da oni nekad ispucaju svoje posljednje živce za taj dan i prije nego što uopće izađu iz kuće ujutro. 

Najviše vremena roditelji izgube na 'izvlačenju' djece iz kreveta (32 posto) - i kao rezultat toga, 45 posto njih postavlja "nekoliko" alarma u nadi da će stići sve na vrijeme. Unatoč tome, u prosjeku su im potrebna dva pokušaja da uspješno razbude svoju djecu - iako 31 posto priznaje da njihovo ustajanje također zahtijeva znatan napor.

Možda te zanima... Duhovit popis: 33 razloga zbog kojih mame kasne Roditelji

Studija je također pokazala da kućanski poslovi (16 posto) i pakiranje užine/ručka za djecu (16 posto) također radna jutra čine stresnim.

Pandemija nije nimalo olakšala jutra - jer je 60 posto roditelja priznalo da su tijekom izolacije potpuno izgubili osjećaj za jutarnju rutinu. Studija je također pokazala da je prosječnom djetetu potrebno ukupno 27 minuta da se pripremi za školu.

TOP 10 - Najveći okidači za jutarnji stres

1. 'Izvlačenje' djece iz kreveta
2. Buđenje
3. Prisjećanje svega što im je potrebno pri izlasku iz kuće
4. Uspjeti svima pripremiti doručak
5. Priprema ručka za djecu
6. Odijevanje djece
7. Dovršavanje kućanskih poslova (posuđe, rublje, odlaganje smeća)
8. Pravilno pranje zuba/čišćenje zubnim koncem
9. Dovođenje djece u školu na vrijeme
10. Imati dovoljno vremena za tuširanje

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Roditelji su uglavnom uspješni, međutim kasne u školu u prosjeku šest puta godišnje. To je značilo da su dva od pet roditelja na kraju zakasnila na posao kao izravna posljedicu borbe s djecom.

Također se pokazalo da u pokušaju da svoju djecu na vrijeme izvuku iz kreveta, 44 posto mama i tata nastoji osigurati da njihova djeca ne ostaju budna do kasno u noć.

Ujutro će roditelji pribjeći nizu mjera kako bi svoju djecu ‘probudili’ - uključujući otvaranje zastora (38 posto) i paljenje svjetla (30 posto).

Istraživanje je također pokazalo da se 48 posto žonglira između svojih i djetetovih rutina. Roditelji su rekli da bi ujutro imali više vremena za sebe, češće bi duže spavali (30 posto), gledali televiziju (25 posto) ili čak pokušali vježbati (24 posto).

Možda te zanima... Kad osjećaš da si na rubu živaca, upotrijebi 4 jednostavna koraka Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.