Roditelji 21. travnja 2023.

Uz ovu 5-minutnu rutinu tvoja će obitelj provesti večer s puno manje stresa

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad se obitelj napokon okupi nakon cijelog radnog dana navečer, svi su već iscrpljeni od cjelodnevne škole, posla ili svađa s onima najmanjima s kojima je sve borba. A još je dugo put do spavanja. Uz ovih pet minuta to će vrijeme biti daleko bolje iskorišteno.

Dolazite doma nakon cijelog radnog dana, ali nije baš da ćete svi odmah baciti se na krevete i opustiti. Treba pripremiti ručak ili večeru, objasniti svima da moraju jesti, pospremiti barem prividno nered koji je taj dan nastao, boriti se oko tuširanje, pranja zuba, odlaska u krevet, pročitati slikovnicu… I to ako sve protekne glatko, ako se nitko ne posvađa, ako nitko nema emocionalni ispad, ako nitko ne pokušava ukrasti čokoladu…

Možda te zanima... Zaboravi na ono dosadno "kako je bilo u školi" i postavi im ovakva pitanja Školarci

Hajde, hajde, hajde! Svaki dan tako, dok se ne srušiš u krevet. A onda još moraš smisliti ručak za sutra, zabilježiti što sve treba napraviti idući dan. u takvim danima koliko zapravo imaš vremena s djecom? Onog kvalitetnog. A da nije bilo zbog toga što pokušavaš rastaviti one koji se svađaju ili utješiti nekog tko je tužan zbog te svađe? To te baš neće ispuniti ljubavlju niti ojačati povezanost obitelji.

Postoji li bolji način?

Većinu onog na što trošiš vrijeme nakon dolaska doma ne možeš baš izbaciti iz rasporeda – jesti morate, oprati zube morate, neki moraju napraviti zadaću, moraš ih rastaviti ako se svađaju i razgovarati o tome… E, pa onda je vrijeme da uvedeš još nešto u vašu rutinu!

Kako? Kada? Gdje to ubaciti? Ne brini, pet minuta u svakom poslijepodnevu možeš pronaći i svatko ih može osloboditi. Kad pomisliš na djecu i cijelu svoju obitelj, što zapravo najviše od svega voliš kad ste kod kuće? Dobro, možda bi bilo i drukčijih ideja, ali složit ćeš se sigurno da su zagrljaji nešto uistinu posebno i moćno. Kamo idemo s tim?

Zašto se ne bi cijela obitelj jednostavno grlila i mazila, pokazivala svoju ljubav i zajedništvo? Pet minuta. Pet minuta na dan. i to znaš gdje? Negdje gdje svi stanete i gdje je svima udobno. Uskočite svi zajedno u bračni krevet ili na kutnu garnituru ili na podu ako vam tako odgovara. I grlite se. Smijte se, škakljajte se. Budite zajedno tih pet minuta.

Ne postoji baš ništa slično što bi moglo do te razine odagnati stres svakog radnog i užurbanog radnog dana kao što je ova petominutna rutina koju svaka, ali baš svaka obitelj može uvrstiti u svoj dan. I nemoj se iznenaditi ako ti najednom svi počnu govoriti kakav im je bio dan, kad su tako opušteni…

Tih pet minuta neka bude posvećeno vama kao obitelji i u tih pet minuta ćete jednostavno biti zajedno. Prije nego se svatko posveti svojim popodnevnim i večernjim obvezama. I ova rutina može postati stalna praksa, ako ne i svakodnevna, a onda barem kao spas za one teške dane, bez obzira na to koliko djeca bila stara.

Sve se mijenja

Nakon ovakvog opuštanja i zajedništva, ostatak dana može izgledati potpuno drukčije nego bi to bilo bez ove rutine. Svi zadatci lakše će biti obavljeni, uz manje muke i stresa. Možda čak i večera „sjedne“ bolje nego bez zagrljaja.

Još je bolje ako pustiš djecu da smisle naziv za to vrijeme, tu rutinu. Može to biti „vrijeme za maženje“, „mazi mazi vrijeme“, „grli-vrijeme“… Kako god to nazvali, bit će to najbolje što ćeš učiniti za svoju obitelj!

Možda te zanima... 'Najbolji roditeljski savjet dobila sam od svog psa' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.